LA FISCALIA NO AFLUIXA I INSISTEIX A RETIRAR EL TERCER GRAU ALS PRESOS POL√ćTICS

La Fiscalia no desisteix i insisteix a tancar els presos pol√≠tics de nou. Aquest dimarts ha presentat un altre recurs al Tribunal Suprem contra les interlocut√≤ries del jutjat de vigil√†ncia penitenci√†ria n√ļmero 5, que mantenien cautelarment el tercer grau dels presos de Lledoners. Aix√≤ afecta Oriol Juqueras, Ra√ľl Romeva, Jordi Cuixart, Jordi S√†nchez, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn.

El ministeri fiscal ja havia recorregut la progressió a tercer grau i havia demanat que com a mesura cautelar quedessin suspeses les sortides, però el jutjat ho va rebutjar mentre continua estudiant el fons del recurs. Es tracta del mateix recurs que va presentar ahir per al cas de Dolors Bassa i Carme Forcadell.
Els arguments de la Fiscalia

El jutge argumentava un tema formal i recordava a la Fiscalia que no era el moment processal per fer-ho per desestimar la mesura cautelar de tancar a la pres√≥ les processades mentre no es resol el fons del recurs. Tanmateix, el ministeri p√ļblic hi ha tornat i argumenta que ja hi ha precedents: el juliol passat el mateix tribunal es va posicionar i va mantenir tancats els l√≠ders del proc√©s fins que no es va resoldre el recurs del tercer grau. En tots els casos la Fiscalia creu que la situaci√≥ respecte a quan es va derogar l’anterior tercer grau fa mig any no ha canviat. I que, per tant, els nou presos pol√≠tics han de continuar en r√®gim tancat.

La Fiscalia demana que mentre no es resolgui el recurs es prengui com a mesura preventiva l’ingr√©s immediat a la pres√≥ de nou, en r√®gim tancat. Com sempre, reitera que els presos estan condemnats per “delictes greus i amb penes de m√©s de 5 anys”.

Des del primer recurs, ara fa quinze dies, el ministeri p√ļblic critica la mesura de la Generalitat i considera que no es pot donar a tots els presos alhora el tercer grau poques setmanes despr√©s que el Tribunal Suprem el tomb√©s el desembre passat. Segons el fiscal, el tercer grau √©s ‚Äúincompatible‚ÄĚ amb el compliment de la finalitat de la pena, especialment els objectius de ‚Äúreeducaci√≥ i resocialitzaci√≥‚ÄĚ. Tamb√© considera que hi ha una ‚Äúfalta de modificaci√≥ d‚Äôaquells trets de la personalitat directament relacionats amb l‚Äôactivitat delictiva‚ÄĚ, ja que els reclusos ‚Äúsegueixen considerant que els fets pels quals van ser condemnats no s√≥n delictius‚ÄĚ. Reitera, com ja va fer en anteriors recursos, que hi ha una ‚Äúinsuficient evoluci√≥ en el tractament‚ÄĚ, ja que no n‚Äôhan seguit cap.

A finals de gener, la Generalitat va validar el tercer grau dels presos pol√≠tics despr√©s de rebre les propostes de les juntes de tractament de les presons. La Fiscalia ja havia mostrat la seva oposici√≥ a les mesures, per√≤ no va ser fins l’endem√† de les eleccions que va presentar un recurs. Ara, mentre no hi ha decisi√≥, els presos poden sortir de la pres√≥ i nom√©s hi han de tornar a dormir de dilluns a dijous.
Primeres reaccions

El conseller empresonat Jordi Turull ho veu com un “di√†leg a cop de bast√≥”. A trav√©s del seu compte de Twitter, Turull ha lamentat que aquesta sigui la f√≥rmula de l’anomenada “democr√†cia plena” i s’ha mostrat m√©s conven√ßut i comprom√®s que mai amb l’objectiu de la independ√®ncia “perqu√® no hi hagi dubtes per a ning√ļ, ni d’all√† ni d’aqu√≠”. La Fiscalia ha decidit rec√≥rrer directament al Suprem, com tamb√© va fer dilluns en el cas de Carme Forcadell i Dolors Bassa.
Informa:ELNACIONAL.CAT (2-3-2021)

143 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: