LA FISCALIA NO HA PRESENTAT CAL RECURS AL TERCER GRAU, DE MOMENT

Contra tot pron√≤stic, la Fiscalia no ha presentat cap recurs al tercer grau. Tot feia pensar que els presos pol√≠tics que van sortir de la pres√≥ el primer dia de campanya electoral en aquest r√®gim penitenciari no trigarien gaire a tornar a entrar-hi davant un nou recurs de la Fiscalia. Per√≤ quan falten 48 hores per acabar la campanya, el ministeri p√ļblic no ha presentat cap recurs i tot fa pensar que ja no ho far√†.

El 28 de gener, un dia abans de l’inici de la campanya pel 14-F, l‚Äôequip del Servei de Classificaci√≥ de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserci√≥ i Atenci√≥ a la V√≠ctima va resoldre en tercer grau les classificacions dels presos pol√≠tics.

El tercer grau es pot rec√≥rrer. De fet, ja va passar l’altre cop i el Tribunal Suprem el va derogar i els presos van tornar a la pres√≥.

Tot estava previst per si arribava el recurs en mig de la campanya. Els presos tenien una altra carta: els permisos. Tots han complert un quart de la pena, cosa que, afegida al tercer grau, fa que disposin de 48 permisos a l’any que se’ls poden distribuir com vulguin. I en mig de la cursa electoral, haurien pogut fer servir aquesta opci√≥. Per√≤ aix√≤ no ha passat.

La Fiscalia no ha volgut entrar en campanya, estalviant aix√≠, d’una banda, el seu protagonisme i un factor m√©s de debat electoral i evitant una estrat√®gia pol√≠tica, que si b√© √©s cert que hauria anat en contra els interessos dels presos, que haurien vist, de nou, minvats els seus drets penitenciaris i de reinserci√≥, tamb√© haurien pogut jugar amb for√ßa la repressi√≥ que novament els queia a sobre i en mig d’una cursa electoral.

Hi havia reaccions previstes a nivell social si aix√≤ passava. Per√≤ aix√≤ no ha passat i ja no s’espera que passi.

La Fiscalia no dona pistes.

Ni tan sols de quina serà la fiscalia que presenti el recurs si això acaba passant després de les eleccions de diumenge. I és que, tot i que és el fiscal de Vigilància Penitenciària qui hauria de presentar el recurs, no es pot descartar que acabi sent la Fiscalia del Tribunal Suprem qui ho faci, com a un mecanisme més per accelerar el procés.

De fet, un cop s’esgotin tots els tr√†mits, el recurs pot caure sobre la taula del Tribunal Suprem i del tribunal que va condemnar els presos pol√≠tics, com ja va passar ara fa 6 mesos.
Presos, exiliats i inhabilitats, en campanya

Tots els presos han participat en la campanya. No ha estat el primer cop. Ja ho van fer el 2017 quan es van convocar les eleccions després del 155.

La difer√®ncia, per√≤, √©s que no estaven condemnats, per tant, no estaven inhabilitats, i tots menys Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi S√†nchez i Jordi Cuixart estaven en llibertat provisional. Els van deixar lliures, de fet, la mateixa tarda que comen√ßava la campanya electoral i algun d’ells va irrompre en el m√≠ting que obria la cursa electoral del seu partit. Carles Mund√≥, per exemple, va arribar directe de Madrid al m√≠ting amb Marta Rovira.

Ara la situació ha canviat. Ja estan condemnats, per tant, tenen una inhabilitació que no els permet concórrer a les eleccions. Però això no els priva de participar en actes i demanar el vot.

Tamb√© ha entrat en campanya el president inhabilitat Quim Torra, que ha irromput a l’equador de la cursa electoral amb la seva participaci√≥ en els m√≠tings de Junts per Catalunya.
Informa:ELNACIONAL.CAT (10-2-2021)

146 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: