LA FISCALIA VEU TERRORISME EN 68 ACCIONS DEL ” MOVIMENT VIOLENT INDEPENDENTISTA CATAL√Ä ” DEL 2020

( ROGERTUGAS )
La Fiscal General de l’Estat, Dolores Delgado, mant√© l’ull posat sobre l’independentisme catal√†, del qual afirma que hi ha una branca violenta. Aix√≠ ho relata la mem√≤ria de l’activitat de la Fiscalia del 2020, en la qual mant√© un apartat sobre l’activitat del “moviment violent independentista catal√†”, del qual ofereix una “relaci√≥ d’accions violentes i de sabotatge a Espanya” en qu√® s’inclouen 68 actes exercits l’any passat i que computen des de talls de carreteres fins a pancartes, passant per danys, concentracions, amenaces o accions contra la corona.

Aquestes dades s’inclouen dins de l’apartat de “terrorisme nacional” de la mem√≤ria de la Fiscalia, tot i que no s’entra a detallar en qu√® consisteix cadascun d’aquests fets comptabilitzats. S√≠ que s’hi destaca que la Gu√†rdia Civil va detenir quatre persones durant la Diada per tallar les vies del TGV a Lleida en el que titlla d'”acte de sabotatge”. El document tamb√© fa una “avaluaci√≥ de l’estat actual de l’amena√ßa” que suposa aquest moviment independentista i subratlla que l’any passat “s’ha visualitzat el descens en la pressi√≥ i mobilitzaci√≥ de l’independentisme radical violent, limitant-se b√†sicament a difondre consignes, si b√© es van mantenir determinades accions, com els talls diaris d’avingudes i carrers”.

Igualment, relata que, despr√©s del primer estat d’alarma, “col¬∑lectius de l’independentisme radical van comen√ßar a impulsar una nova estrat√®gia consistent en la realitzaci√≥ de petites accions violentes comeses per grups inconnexos i que, associades, pretenien conformar un front com√ļ rellevant, comen√ßant a detectar-se repunts a l’activitat reivindicativa per motius molt puntuals” com les visites de Felip VI o de membres del govern espanyol.

En aquest marc, apunta que l’activitat “violenta m√©s destacable” durant el 2020 va tenir lloc per la Diada, amb els “actes de sabotatge a vies f√®rries i crema de mobiliari urb√†” durant la matinada del 10 a l’11 de setembre. Malgrat que considera “anecd√≤tics” els incendis, s√≠ que assegura que “els atacs” a les l√≠nies de tren van mostrar “un major nivell de coordinaci√≥”, precisament les accions en qu√® es van produir les quatre detencions.

Al mateix apartat de”terrorisme nacional”, s’inclouen an√†lisis de la situaci√≥ d’ETA i de l'”independentisme radical basc” -amb 27 detencions en total, l’any passat-, de l'”independentisme radical gallec” i dels Grapo -dels quals en destaca la fragilitat, en els dos casos-, i de l'”anarquisme insurreccionalista”. En relaci√≥ a aquest darrer moviment, comptabilitza 32 fets d'”activitat terrorista”, 17 dels quals haurien tingut lloc a Barcelona, a m√©s de 32 detencions -cap de les quals a Catalunya.

En un altre apartat de la mem√≤ria presentada aquesta setmana, la Fiscalia esmenta els “procediments rellevants de l’√†rea de terrorisme”. √Čs aqu√≠ on cita els Comit√®s de Defensa de la Rep√ļblica (CDR) i la investigaci√≥ oberta per l’Audi√®ncia Nacional, amb l’empresonament el 2019 de set persones acusades de terrorisme i fabricaci√≥ d’explosius i la detenci√≥ de dos m√©s pels mateixos fets -tots ara en llibertat sota fian√ßa-, aix√≠ com l’obertura d’una nova investigaci√≥ a quatre persones m√©s el 2020.

Sigui com sigui, el document subratlla la feblesa de l’independentisme i ho vincula a un descens dels delictes d’odi. “A difer√®ncia d’all√≤ ocorregut a la resta de territoris d’Espanya, a la prov√≠ncia de Barcelona els casos d’odi i discriminaci√≥ per motiu ideol√≤gic han disminu√Įt en un 62%, descens que clarament t√© la seva explicaci√≥ en el refredament o relaxaci√≥ del tens clima pol√≠tica i la fractura social que es van viure a Catalunya els anys 2017 i 2018 a conseq√ľ√®ncia dels fets per tots coneguts”, assevera la Fiscalia, un argument reiterat dimarts per la ministra portaveu, Isabel Rodr√≠guez, qui va assegurar que l’aposta pel di√†leg ha fet caure els delictes d’odi a Catalunya.

Els judicis posteriors a l’1-O

Delgado tamb√© celebra, en el document, “la successi√≥ de sent√®ncies que, de conformitat amb la tesi de la Fiscalia, ha anat desestimant la bateria de pretensions formulades per alguns dels protagonistes del proc√©s independentista catal√† enfront d’una s√®rie de decisions de la Junta Electoral Central”. Cita el cas de l’acc√©s a l’acta com a eurodiputats d’Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i altres electes de Junts, per b√© que, en aquests darrers casos, el Parlament Europeu els ha perm√®s exercir els seus drets electorals, i tamb√© fa refer√®ncia a la inhabilitaci√≥ de Quim Torra.

Pel que fa a l’absoluci√≥ de Josep Llu√≠s Trapero i la c√ļpula dels Mossos per part de l’Audi√®ncia Nacional en el judici pel seu paper en l’1-O, la mem√≤ria assenyala que, “davant les dificultats que plantejava un eventual recurs, es va decidir no interposar-lo”, tot i no estar conforme amb la sent√®ncia. El document cita igualment l’inici de la investigaci√≥ del cas Volhov, en el qual s’investiga, entre altres aspectes, “l’organitzaci√≥ del denominat moviment Tsunami Democr√†tic, protagonista de greus alteracions d’ordre p√ļblic a Catalunya”.

L’independentisme a les xarxes socials

La Fiscalia de Catalunya tamb√© ha fet p√ļblica la seva mem√≤ria aquesta setmana, en la qual hi ha tamb√© for√ßa refer√®ncies al proc√©s catal√†. En l’apartat sobre delictes de discriminaci√≥ a trav√©s de les xarxes socials a Girona, subratlla que “√©s cert que la situaci√≥ pol√≠tica que viu Catalunya des del 2017 ha patit durant aquest 2020 una situaci√≥ de certa estabilitat, molt probablement a causa del patiment de la situaci√≥ de pand√®mia que ha fet que la reivindicaci√≥ pol√≠tica independentista hagi quedat marginada”.

Malgrat aix√≤, assevera que “els n√ļmeros de procediments incoats per aquesta mat√®ria segueixen sent elevats, i m√©s encara els fets perpetrats a trav√©s de les xarxes socials”. En aquest sentit, cita una condemna per amenaces al l√≠der del PP a Catalunya, Alejandro Fern√°ndez, i la investigaci√≥ del l√≠der de Mossos per la Independ√®ncia per publicacions a les xarxes socials.

Atacs tamb√© contra l’independentisme

La Fiscalia de Catalunya tamb√© fa refer√®ncia a la instrucci√≥ relativa a una protesta en un restaurant de Mont-Ras (Baix Empord√†) on estava sopant el 2018 el jutge Pablo Llarena. I en sentit contrari, apunta que esperen judici oral persones que van reunir v√†ters i els van omplir de simbologia independentista per traslladar-ho a domicilis de persones d’aquesta ideologia, incloent-hi de vegades expressions hom√≤fobes. La Fiscalia de Barcelona ha obert tamb√© una investigaci√≥ per la difusi√≥ de continguts “que inciten a la viol√®ncia, odi, discriminaci√≥ o hostilitat contra persones per la seva ideologia independentista”.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (12-IX-2021)

58 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: