La Fiscalia ha demanat a l’Audi√®ncia de Barcelona que s’imputin nou votants de l’1-O per¬†“obstaculitzar i/o resistir-se activament a la intervenci√≥ policial” a l’escola Pau Claris de Barcelona. Aquesta petici√≥ dona suport¬†a l’estrat√®gia¬†dels agents de policia espanyola investigats per l’1-O que van reclamar la imputaci√≥ dels votants que els van denunciar.

Segons ha avançat El Mundo, la Fiscalia ha decidit sol·licitar la imputació de nou dels 19 votants que el Sindicat Professional de la Policia reclama investigar. Tots ells van denunciar o es van querellar contra la policia per lesions.

En un primer moment, la Fiscalia va renunciar demanar la imputaci√≥ de votants del col¬∑legi Prosperitat, en canvi,¬†en el cas de l’institut Pau Claris, defensa que “la conducta” de nou d’ells s√≠ que podria ser constitutiva del delicte de resist√®ncia o desobedi√®ncia greu als agents de l’autoritat, castigat amb pena de pres√≥ de tres mesos a un any o multa de sis a divuit mesos.

 

Oposició obstinada, persistent i reiterada

 

Al seu escrit, la Fiscalia argumenta que “la intervenci√≥ policial aquest dia a l’IES Pau Claris era prou eloq√ľent del que els ciutadans congregats al col¬∑legi havien de fer a l’arribada dels agents: desallotjar l’acc√©s i permetre el pas a la for√ßa policial per complir la sent√®ncia judicial”. Quan la policia va arribar, per√≤, la Fiscalia diu que hi havia un centenar de persones assegudes obstaculitzant el pas i que nou d’elles van mostrar “una oposici√≥ obstinada, persistent i reiterada al compliment de l’ordre emanada de l’autoritat”.

Davant d’aquesta situaci√≥¬†“unida al generalitzat clima d’hostilitat cap als agents”, justifica la seva actuaci√≥, en el marc de la qual va tenir lloc la coneguda escena de les escales, on els agents van saltar sobre els manifestants asseguts a terra. Per la fiscalia, es va haver de fer “√ļs de la for√ßa m√≠nima indispensable per obrir pas i complir el mandat judicial”¬†i recorda que un agent va resultar ferit.

 

Policia, Advocacia i Fiscalia, a una

 

Qui ja va demanar tamb√© la imputaci√≥ dels votants ferits¬†que van denunciar la¬†intervenci√≥ policial de l’1-O va ser l’Advocacia de l’Estat, acusant-los de¬†“massa tumultu√†ria”¬†contra la policia. L’Advocacia va censurar el rebuig del jutge a investigar els votants al considerar la seva actitud “merament passiva” i insistia en investigar-los per delictes que van¬†des de la¬†desobedi√®ncia i resist√®ncia¬†a l’autoritat a l’atemptat o desordres¬†p√ļblics amb amena√ßa de viol√®ncia.

El jutge Francisco Miralles va rebutjar la primera sol¬∑licitud de l’Advocacia i el sindicat policial per imputar els votants. Pel jutge, els votants eren¬†“v√≠ctimes directes de la situaci√≥ de confrontaci√≥ generada pels propis poders p√ļblics”, que “van traslladar al carrer” els conflictes “que havien de resoldre en les institucions estatals i auton√≤miques”.

InformaELNACIONAL.CAT (1-4-2019)