LA FRANJA DE PONENT: LA GRAN BATALLA PER AL FUTUR DEL CATALÀ

Un seguit de pintades celebrant que a la Franja de Ponent es parla catalĂ , que forma part dels PaĂŻsos Catalans, o simplement, s’anima a usar-lo, han ferit les susceptibilitats de tot el moviment anticatalĂ  que es mou pel territori. Aquestes inscripcions, aparegudes just desprĂŠs de la fi de l’estat d’alarma i per tant de les restriccions de moviments entre comunitats, han fet sospitar a aquests grupuscles que darrere nomĂŠs hi poden haver “catalans”, perquè situen aquestes comarques fora del mapa dialectal de la llengua catalana. Els autors de la pintada “Utilitza la llengua”, apareguda a Bellmunt de MesquĂ­, sĂłn Jovent RepĂşblica, organitzaciĂł que compta amb delegaciĂł a la zona, des dels anys en què s’anomenaven JERC.

A la Franja de Ponent s’estĂ  lliurant una batalla pel futur del catalĂ . O millor dit, una lluita de la ciència lingßística contra la ignorĂ ncia i la mala fe. En els darrers temps s’estan succeint els intents per minoritzar la llengua, convertint-la en ”xapurriĂĄu’ o aragonès oriental, amb l’objectiu de segregar-la del catalĂ  i provocar la seva desapariciĂł.

Un projecte lingĂźicida en què estan implicats partits polĂ­tics, el quartet habitual a l’AragĂł integrat per PSOE, PP, Ciutadans i Vox, que hi aboquen diners pĂşblics des de consistoris, consells comarcals i des del mateix Govern regional. En aquesta croada contra tot el que sembli remotament catalĂ , tambĂŠ hi entren engendres pseudoculturals pretesament partidaris de l’anomenat “aragonès oriental” com la Plataforma No hablamos catalĂĄn, formada per monolingĂźes en espanyol, la veterana FederaciĂł d’Associacions Culturals de l’AragĂł Oriental, mĂŠs coneguda per les seves infames sigles FACAO, o les joventuts del PAR, el Rolde Choben.

Tots aquests moviments, inspirats en el blaverisme que pateix el PaĂ­s ValenciĂ , estan darrere de l’execuciĂł de campanyes contra el catalĂ , la publicaciĂł de pamflets acientĂ­fics i treballs negacionistes, la posada en marxa de mitjans com AragĂł oriental RĂ dio que es vanaglorien de “rebutjar que es parla catalĂ  a AragĂł” o el finançament amb ajudes pĂşbliques, de projectes com la sèrie documental, impulsada per l’actor catalĂ  Ferran RaùÊ, que presenta una comarca del Baix AragĂł lingßísticament no nomĂŠs segregada de la resta de la comunitat catalanoparlant, sinĂł en el sĂşmmum del deliri, dels altres pobles de la Franja que parlen catalĂ .

En aquesta batalla cultural, hi trobem autèntics resistents contra les escomeses dels poders pĂşblics i d’aquestes entitats unides per l’autoodi, des dels mateixos vilatans que mantenen viva la llengua, a institucions impulsores de la cultura catalana com l’AssociaciĂł Cultural del Matarranya, Iniciativa Cultural de la Franja o el Centre d’Estudis Ribagorçans.
Informa:LAFRANJA.NET (30-5-2021)

95 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: