LA FRANJA DE PONENT, LA GRAN BATALLA PER LA LLENGUA

Un seguit de pintades celebrant que a la Franja de Ponent es parla catal√†, que forma part dels Pa√Įsos Catalans, o simplement, s’anima a usar-lo, han ferit les susceptibilitats de tot el moviment anticatal√† que es mou pel territori. Aquestes inscripcions, aparegudes just despr√©s de la fi de l’estat d’alarma i per tant de les restriccions de moviments entre comunitats, han fet sospitar a aquests grupuscles que darrere nom√©s hi poden haver “catalans”, perqu√® situen aquestes comarques fora del mapa dialectal de la llengua catalana. Els autors de la pintada “Utilitza la llengua”, apareguda a Bellmunt de Mesqu√≠, s√≥n Jovent Rep√ļblica, organitzaci√≥ que compta amb delegaci√≥ a la zona, des dels anys en qu√® s’anomenaven JERC.

A la Franja de Ponent s’est√† lliurant una batalla pel futur del catal√†. O millor dit, una lluita de la ci√®ncia ling√ľ√≠stica contra la ignor√†ncia i la mala fe. En els darrers temps s’estan succeint els intents per minoritzar la llengua, convertint-la en ”xapurri√°u’ o aragon√®s oriental, amb l’objectiu de segregar-la del catal√† i provocar la seva desaparici√≥.

Un projecte ling√ľicida en qu√® estan implicats partits pol√≠tics, el quartet habitual a l’Arag√≥ integrat per PSOE, PP, Ciutadans i Vox, que hi aboquen diners p√ļblics des de consistoris, consells comarcals i des del mateix Govern regional. En aquesta croada contra tot el que sembli remotament catal√†, tamb√© hi entren engendres pseudoculturals pretesament partidaris de l’anomenat “aragon√®s oriental” com la Plataforma No hablamos catal√°n, formada per monoling√ľes en espanyol, la veterana Federaci√≥ d’Associacions Culturals de l’Arag√≥ Oriental, m√©s coneguda per les seves infames sigles FACAO, o les joventuts del PAR, el Rolde Choben.

Tots aquests moviments, inspirats en el blaverisme que pateix el Pa√≠s Valenci√†, estan darrere de l’execuci√≥ de campanyes contra el catal√†, la publicaci√≥ de pamflets acient√≠fics i treballs negacionistes, la posada en marxa de mitjans com Arag√≥ oriental R√†dio que es vanaglorien de “rebutjar que es parla catal√† a Arag√≥” o el finan√ßament amb ajudes p√ļbliques, de projectes com la s√®rie documental, impulsada per l’actor catal√† Ferran Ra√Ī√©, que presenta una comarca del Baix Arag√≥ ling√ľ√≠sticament no nom√©s segregada de la resta de la comunitat catalanoparlant, sin√≥ en el s√ļmmum del deliri, dels altres pobles de la Franja que parlen catal√†.

En aquesta batalla cultural, hi trobem aut√®ntics resistents contra les escomeses dels poders p√ļblics i d’aquestes entitats unides per l’autoodi, des dels mateixos vilatans que mantenen viva la llengua, a institucions impulsores de la cultura catalana com l’Associaci√≥ Cultural del Matarranya, Iniciativa Cultural de la Franja o el Centre d’Estudis Ribagor√ßans.
Informa:LAFRANJA.NET (26-5-2021)

169 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: