LA FUGIDA DEL BORB√ď TAPA EL RESCAT QUE ESPANYA HAVIA DEMANAT UNES HORES ABANS

OPINI√ď
La fugida del Borbó tapa el rescat d’Espanya
¬ęL‚Äôagost sol ser un mes rellevant: poc abans de difondre la fugida del Borb√≥, el govern espanyol va demanar un rescat a la UE, que ha passat totalment desapercebut¬Ľ
( RAMON TREMOSA )
El dilluns 3 d’agost al vespre es va comunicar la fugida deJuan Carlos I, aix√≠ com tamb√© es va difondre la carta del rei rm√®rit al rei Felip VI anunciant-la. La fugida d’un altre Borb√≥ d’Espanya, que no perdr√† la condici√≥ de rei tot i recon√®ixer les inconveni√®ncies de les seves “activitats privades”, va ser convenientment difosa en un moment perfectament calculat.

A Madrid dominen molt b√© els “tempos”, tal com es va demostrar tamb√© al mes de mar√ß, quan Felip VI va retirar l’assignaci√≥ econ√≤mica al seu pare tot just a l’inici del confinament, en difondre’s el cobrament de les factures de l’AVE d’Ar√†bia per part del rei em√®rit.

El govern espanyol ha aprofitat l’avinentesa per demanar un rescat europeu, tot just unes hores abans que esclat√©s la que sens dubte ser√† una de les not√≠cies de l’any. Compte, per√≤, si penseu que aquest √©s un moment de debilitat per a l’Estat: si b√© a Catalunya en un refer√®ndum un 75% dels catalans votaria Rep√ļblica, a Espanya un 75% votaria monarquia i per aix√≤ ni tan sols Podemos q√ľestiona, m√©s enll√† d’algunes piulades, el sistema constitucional vigent.

La prova que a Madrid no se senten especialment amena√ßats √©s que el propi govern espanyol ha dif√≥s que feia setmanes que negociava la sortida del rei em√®rit, sense informar ni tan sols el vici-president Iglesias ni els ministres de Podemos. Pedro S√°nchez va despatxar tranquil¬∑lament la roda de premsa de rigor el dimarts 4 d’agost i se’n va anar de vacances.

La not√≠cia rellevant del dia, per√≤, va ser difosa pel diari El Pa√≠s tot just passat el migdia del dilluns 3 d’agost, unes hores abans de la gran not√≠cia. Espanya era el primer pa√≠s a sol¬∑licitar un cr√®dit europeu al SURE per valor de 20.000 milions d’euros, un cr√®dit d’unes condicions semblants al MEDE per a finan√ßar pol√≠tiques d’atur com el finan√ßament dels ERTOs.

En la pr√≤pia not√≠cia del diari El Pa√≠s, es reconeixia el gran estalvi que suposa l’acc√©s a cr√®dits tan barats de la UE, creats el 2011 per a facilitar diners als pa√Įsos afectats per crisis econ√≤miques: “Espa√Īa ha pedido este pr√©stamo SURE y no el del MEDE. Y ello a pesar de que el Estado espa√Īol se ahorrar√≠a unos 1.300 M‚ā¨ si solicitase al MEDE unos 24.000 M‚ā¨. El problema reside en el estigma que ha supuesto hasta ahora pedir ayuda al mecanismo de rescate. De ah√≠ que ning√ļn pa√≠s quiera acceder a esos pr√©stamos solo. Espa√Īa ya recibi√≥ del MEDE los 40.000 millones del rescate bancario en 2012”.

Un servidor va escriure en aquest mateix mitj√† un article el 29 el maig (Espanya i It√†lia: el cost de l’orgull nacional) explicant aquestes coses, reproduint aquestes mateixes xifres, que ara tamb√© reconeix el principal diari de Madrid. Espanya pot prescindir de 1.300 milions d’euros com si res? Aquests diners podrien perfectament proveir un pagament extraordinari a tot el personal m√®dic i sanitari que es va jugar la pell en condicions m√©s que prec√†ries durant setmanes, per√≤ l’orgull a Madrid sembla que no els ho permet.

De la mateixa manera i en aquest mateix mitj√†, un servidor va argumentar el passat 10 de juliol (MEDE o Retallades?), la necessitat de qu√® el govern catal√† deman√©s formalment accedir a un cr√®dit de la UE semblant. Un cr√®dit del MEDE garantiria que el govern catal√†, que no recapta cap gran impost i que t√© vetat pel govern central la capacitat d’emetre deute p√ļblic als mercats, no hagu√©s d’aplicar noves retallades en els propers anys, tal com va imposar el govern central al govern catal√† l’any 2011 (culpant, aix√≤ s√≠, el govern d’Artur Mas d’aplicar-les).

Un servidor tamb√© va suggerir al MHP. Quim Torra que formalitz√©s p√ļblicament la demanda, en nom del govern de la Generalitat, d’un cr√®dit del MEDE, cosa que el president catal√† va fer p√ļblicament el 31 de maig de 2020, perqu√® √©s ara, i no a mitjans del 2021, quan hem de salvar PIMEs i aut√≤noms de la brutal crisi econ√≤mica, i √©s ara i no al 2021, que hem de preparar la nostra sanitat per a fer front a possibles noves onades greus de la malaltia.

El President Torra van enviar p√ļblicament dues cartes, a finals del mes de juny, al president Pedro S√°nchez, que ni s’ha dignat a contestar-les ni a donar cap argument del perqu√® no demanava cr√®dits al MEDE per a les comunitats aut√≤nomes, i al president del MEDE, l’alemany Klaus Regling.

Ara, per√≤, el president espanyol demana un cr√®dit europeu per a finan√ßar les pol√≠tiques contra l’atur dels ERTOs, senyal molt expl√≠cit que ni les compres massives de deute p√ļblic espanyol per part del BCE, ni els diners que Espanya rebr√† del Fons de Reconstrucci√≥ de la UE aprovat fa dues setmanes, seran suficients per a fer front a la crisi econ√≤mica que s’adv√©, ara que se sap que Espanya patir√† una punxada hist√≤rica aquest estiu en el sector tur√≠stic.

Aix√≠, la caiguda de recaptaci√≥ d’impostos de l’Estat ser√† hist√≤rica a la tardor i la banca ja es prepara per a fer front a una gran onada de morositat a la tardor, ja que Espanya encara no ha aprovat el reglament de sancions autom√†tiques que exigeix la llei europea de morositat des de 2012 (uns impagaments impunes que multinacionals i governs duen a terme en temps de crisi i que ara poden tornar a provocar un altre cop, com el 2010, atur massiu per tancament de milers de PIMEs solvents).

El 31 de maig vaig fer una piulada a Twitter que aquest dilluns s’ha fet realitat: “Tornar√† a ser prof√®tic el MHP @quimtorra?, en pocs dies o setmanes Pedro S√°nchez demanar√† cr√®dits europeus?”.

Per cert, s’ha trobat a faltar criteri propi i personalitat en ERC en general, i en la persona de Pere Aragon√®s en particular, que han estat incapa√ßos de donar suport al President Torra en la seva demanda de cr√®dits a la UE. Mentrestant, ERC assisteix at√≤nita a nous incompliments del govern central: el darrer cap√≠tol, donar suport al darrer estat d’alarma del PSOE “a canvi de gestionar els fons europeus” √©s l’√ļltim clatellot d’un serial ben gald√≥s. ERC ha fracassat decidint unilateralment la seva estrat√®gia a Madrid i ha fet completament inoperants els millors resultats de l’independentisme pol√≠tic a Madrid.

No es pot anar dient que en aquesta crisi “no hi haur√† retallades” perqu√® aix√≤ no dep√®n dels catalans… el govern central del PSOE i Podemos ha decidit espoliar 3.500 milions d’euros dels super√†vits municipals, i al mes d’abril va retenir 215 milions d’euros de les pol√≠tiques actives de la Generalitat i encara ha de pagar 300 milions de l’IVA de 2017… mentre el PNB aconsegueix un marge de d√®ficit p√ļblic del 2’5% del PIB (ampliable) aqu√≠ encara es pidola l’1%…

La fugida del Borb√≥ ha servit de tapadora perfecta perqu√® els espanyols, catalans inclosos, es mirin una vegada m√©s el dit i no pas la lluna. Benvinguts a un altre rescat europeu… i compte, que potser no ser√† pas l’√ļltim…

Informa:ELMON.CAT (8-8-2020)

112 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: