LA GENERALITAT, CULPABLE DE L’ABANDONAMENT DEL CATALÀ AL LICEU FRANCÈS DE BARCELONA

( RAMON SERRA, editor de RADIOCATALUNYA.CAT )
Un cop més el Liceu francès de Barcelona pren la Generalitat pel “pito del sereno”.Quan no s’exerceix l’autoritat de les migrades competències que té tothom se’n fot. No oblidem que aquestes escoles oficials, destinades sobretot a estrangers no espanyols i a “pijos” del país que així vulneren la immersió lingüística, tenen pel cap baix l’obligació d’ensenyar el català un mínim d’hores. I a la Generalitat li escau el compliment de la llei.Q uines coses tu!.Però a més a més caldria saber jugar amb intel·ligència les cartes que nosaltres tenim.

En efecte, després de la guerra el francès era pràcticament el primer i únic idioma estranger que s’estudiava al batxillerat.El temps han canviat notablement com tots sabem a favor de l’anglès. Dic això perquè els francesos haurien de ser els primers interessats en la difusió de la seva llengua a Catalunya del Sud. Em sembla que Catalunya és membre associat o alguna cosa semblant de la francofonia des del temps de Pasqual Maragall.

Associat, a canvi de què ? Vet aquí la pregunta del milió que té una resposta ràpida: a canvi de res. Un cop més Catalunya defensa totes les causes del món i no és capaç ni de defensar les seves.En aquest cas és evident que hi haurà d’haver algun acord per fomentar el francès aquí i el català a la Catalunya del Nord, prou malmès i cada més amenaçat pel jacobinisme francès. No hem d’esperar que la feina ens la facin els altres, sobretot quan en aquest cas tenim alguna cosa a dir-hi i fer-hi.Em penso que les nostres cartes són prou bones.És clar que hi ha gent que no les sabria llegir ni amb ulleres!
Amb tot, no tinc pas cap esperança que les autoritats facin algun pas.En tot cas potser la Plataforma per la Llengua.Ja és ben lamentable que pràcticament tot el que es fa per la normalitazió pública del català recaigui només en aquesta entitat.Com sempre,Catalunya de cap per avall.
Senyors de la Plataforma, recolliu si su plau aquest prec si és possible
(19-6-2021)

262 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: