La Generalitat accepta tornar a negociar un model de finançament, però posa una condició: que s’aixequi la intervenció financera iniciada el novembre del 2015. Així ho ha explicat el vicepresident econòmic, Pere Aragonès, durant la seva participació en la trobada anual del Cercle d’Economia a Sitges.
El Govern assistirà “allà on hi hagi un euro per garantir millors serveis”, ha respost Aragonès quan se li ha demanat si participaria en una eventual negociació d’un nou model de finançament. Aquestes negociacions es van iniciar tímidament durant els últims mesos de la presidència de Mariano Rajoy, però el Govern va declinar participar-hi al considerar-ho una pèrdua de temps. Ara la Generalitat ho veu d’una altra manera, però només hi assistirà si es deixa d’intervenir les seves finances. Avui dia, l’Estat sotmet Catalunya a un control financer més estricte del que tenen la resta de comunitats. Si no s’aixeca la intervenció, ha dit Aragonès, “no sabríem si es podria aplicar” el nou model de finançament que es pactés.
A més, Aragonès també ha demanat a l’Estat que, un cop complert tot el cicle electoral, torni a la taula negociadora que es va iniciar amb la Declaració de Pedralbes, una declaració que va provocar la reacció furibunda del Partit Popular, Ciutadans i Vox, que van celebrar la famosa manifestació a la Plaça Colón de Madrid. Aquella declaració, ha recordat Aragonès, reconeixia l’existència d’un conflicte que s’ha de resoldre democràticament.
El PSOE, ha afegit el vicepresident, “està paralitzat per la por a la dreta nacionalista conservadora”, però tot seguit ha afegit que “sortir de l’immobilisme és una obligació” i que “la Declaració de Pedralbes ofereix un camí”. “Nosaltres, i jo mateix, estem disposats a sortir de l’immobilisme”, ha conclòs.
Compliment dels objectius
El vicepresident ha explicat que la intervenció financera de la Generalitat ja només es justifica “per un prejudici ideològic”, ja que la Generalitat va complir l’any passat tant els objectius de dèficit com els de deute i els de despesa i, per tant, Aragonès veu més que justificat aixecar aquests controls extraordinaris.
“Hem complert els objectius que se’ns van imposar, mentre que l’Estat no va complir els objectius que es va autoassignar”, ha recordat Aragonès. Tant l’administració central com la Seguretat Social van saltar-se els límits de dèficit que tenien per a l’any passat. Si Espanya, en conjunt, va complir els objectius de dèficit que estableix la Comissió Europea va ser per la disciplina de les comunitats autònomes i dels ajuntaments de tot l’Estat.
Retorn de les seus socials
D’altra banda, Pere Aragonès també va defensar la necessitat que tornin les seus socials de les empreses que van marxar de Catalunya després de l’1 d’Octubre. “Si volem recuperar el prestigi de la nostra economia hem de fer que tornin les seus: no és una exigència, és una proposta, i el Govern hi pot ajudar”, ha explicat davant d’un auditori ple d’empresaris i directius. Entre ells, Joan Molins, president de Ciments Molins, empresa que com ha explicat l’ARA viu un cisma familiar precisament pel trasllat del seu domicili social a Madrid. Una de les branques familiars considera que tenir la seu en una ciutat on no hi tenen cap activitat rellevant constitueix un frau de llei.
De fet, Aragonès també ha afirmat que “el trasllat de seus no ha tingut un impacte immediat, però les seus han d’adequar-se a on està l’empresa realment”.
Informa: ARA.CAT (31-5-2019)