LA GENERALITAT NO FA RESPECTAR NI LES LLEIS DEL CATALÀ AVALADES PEL TC

“Deu anys sense llengua”
¬ęAquest intent de normalitzaci√≥ en un √†mbit competencial de la Generalitat, que ens permetria ser un pa√≠s m√©s normal i refor√ßar els drets ling√ľ√≠stics dels catalanoparlants, √©s obviat per l’administraci√≥¬Ľ

( √íSCAR ESCUD√Č )
Aquest 2020 √©s un any de canvis arreu del m√≥n, i nosaltres us volem ajudar a entendre’ls. En temps de crisi, el periodisme comprom√®s √©s m√©s important que mai i el vostre suport √©s l’√ļnic que pot assegurar la continu√Įtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.
Des de fa deu anys tenim la gran sort de trobar tots els productes etiquetats en catal√†. Quan comprem joguines per als nostres fills les instruccions les troben en catal√†, aix√≠ com els manuals d‚Äô√ļs de la rentadora i del cotxe. I quan ens truquen per vendre‚Äôns una asseguran√ßa o un canvi de companyia de tel√®fon m√≤bil la proposta, oral i escrita, ens arriba completament en catal√†. Oi que √©s fant√†stic que la nostra llengua sigui tan present a les relacions comercials?

No, no m‚Äôhe tornat boig. Malgrat que la llei diu que aix√≤ que explico hauria de ser aix√≠, crec que tots sabem que la realitat √©s ben diferent. Les empreses incompleixen flagrantment la legislaci√≥ i el govern de la Generalitat mira cap a una altra banda. La llei del codi de consum de Catalunya, aprovada el juliol del 2010 al parlament, avalada pel Tribunal Constitucional i de la qual s‚Äôha reclamat el compliment amb diverses mocions, suposava un gran pas per al catal√†. Per primer cop tots els productes distribu√Įts al nostre pa√≠s havien d‚Äôincorporar les dades obligat√≤ries sobre informaci√≥ i seguretat de l‚Äôetiquetatge, embalatge, prospectes, instruccions i manuals d‚Äô√ļs com a m√≠nim en catal√†. Fins aleshores totes les comunitats ling√ľ√≠stiques europees de les dimensions de la catalana ja incorporaven aquesta obligaci√≥. El catal√† era la darrera llengua a deixar de ser una excepci√≥.

Aquest intent de normalitzaci√≥ en un √†mbit competencial de la Generalitat, que ens permetria ser un pa√≠s m√©s normal i refor√ßar els drets ling√ľ√≠stics dels catalanoparlants, √©s obviat per l‚Äôadministraci√≥. Sabem que despr√©s de deu anys encara avui l‚ÄôAg√®ncia Catalana de Consum no ha tramitat ni una sola sanci√≥ per aquesta q√ľesti√≥, i la major part dels productes distribu√Įts i venuts a Catalunya ho s√≥n al marge de la llei. I aix√≤ √©s injust. Les empreses sempre s√≥n reticents als canvis, per√≤ acaben veient que, si cal, han de canviar, com va passar amb la llei del tabac. Tamb√© sabem que en altres estats pluriling√ľes les empreses respecten els consumidors de les diferents comunitats ling√ľ√≠stiques.

Cal que el govern de Quim Torra assumeixi plenament aquesta llei i la faci complir. La seguretat jurídica és cabdal en un país. Volem que els expedients que s’han obert es tanquin amb sancions si les empreses no s’han adaptat al que els obliga la norma. Sabem, per les mateixes manifestacions d’algunes empreses i grans multinacionals que ara no apliquen la llei, que hi ha el compromís d’etiquetar en català sempre que tinguin garanties que les empreses que no ho facin seran sancionades. Les companyies volen seguretat jurídica i garanties que realment qui no compleixi rebrà una sanció, perquè no volen competència deslleial, que és el que hi ha ara. Doncs posem-nos-hi. Cal que el govern s’hi posi de debò!

No √©s acceptable que Playmobil, Lego, SEAT, Ikea, Nike i una llista infinita d‚Äôempreses, m√©s grans o m√©s petites, tri√Įn quines lleis volen complir i quines no. Perqu√® aix√≤ que avui √©s una vulneraci√≥ de drets ling√ľ√≠stics dem√† decidiran que ho √©s de drets laborals o ambientals. La llengua juga a la mateixa lliga. I deu anys m√©s tard de l‚Äôaprovaci√≥ de la llei, la societat civil no pot ser l‚Äô√ļnica que empenyi en aquest sentit. Per aix√≤, exigim que es respecti el codi de consum, per√≤, sobretot, que es respectin els drets ling√ľ√≠stics; millor sense sancions, √©s clar, per√≤, si cal, que les sancions s‚Äôengeguin i que les excuses s‚Äôacabin per poder viure plenament en catal√†.

Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua
Informa:VILAWEB.CAT (5-8-2020)

194 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: