LA GENERALITAT PORTA EL GOBIERNO ALS TRIBUNALS PELS IMPAGAMENTS

La Generalitat ha acordat iniciar accions legals contra el govern espanyol per l’impagament d’una part dels recursos del sistema de finançament que el Ministeri d’Hisenda espanyol havia de transferir enguany a la Generalitat. Aquest acord és el pas previ a la presentació d’un recurs contenciós-administratiu. El vice-president i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ja va avançar el 21 d’agost que el govern prendria aquesta mesura avui, durant el primer consell executiu del nou curs polític. L’executiu de Quim Torra considera que el govern espanyol en funcions vulnera la llei en incomplir les seves obligacions financeres envers la Generalitat.

Tal com ha explicat la portaveu del govern, Meritxell Budó, durant la conferència de premsa, l’executiu considera que la Moncloa està incomplint les responsabilitats financeres envers la Generalitat que fixa la llei 22/2009, que regula el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i ciutats amb estatut d’autonomia. D’acord amb la llei, l’estat espanyol està obligat a fer efectius els lliuraments a compte (bestretes) perquè les comunitats puguin fer front a les seves obligacions legals, i aquests lliuraments s’han d’actualitzar en funció de l’evolució prevista de la recaptació.

Malgrat que el projecte de llei de pressupost espanyol per al 2019 va ser rebutjat, el seu l’avantprojecte sí que va ser aprovat pel consell de ministres espanyol, raó per la qual es compleix el requisit establert a la llei 22/2009 perquè les bestretes es facin efectives. Tanmateix, fins ara la bestreta del 2019 encara no ha estat actualitzada, el que comporta un perjudici per a la tresoreria de la Generalitat, segons que insisteix l’executiu de Torra.

Els recursos retinguts s’eleven a 1.317 milions, que inclouen 874 corresponents a l’actualització de la bestreta per la millor recaptació tributària d’enguany i 443 procedents d’un canvi normatiu en la gestió de l’IVA que Hisenda va introduir el 2017 i que va provocar una pèrdua per a les comunitats l’equivalent a la recaptació d’un mes. Aquest deute s’hauria d’haver retornat durant el 2019, però el govern de Pedro Sánchez ha al·legat que està en funcions i no pot transferir els diners.

A la conferència de premsa, Budó ha criticat que el govern de l’estat projecti els seus ‘problemes interns’ a la resta d’administracions.

Informa:VILAWEB.CAT (28-8-2019)

287 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: