LA GENERALITAT TREURÀ DE PALAU LES PINTURES DE LA DICTADURA DE PRIMO DE RIVERA

El Govern de la Generalitat ha decidit retirar les pintures del Saló de Sant Jordi, l’espai més noble del Palau, fetes durant la dictadura de Primo de Rivera. Ho ha fet després que una comissió composada per una vintena d’experts recomanés, per unanimitat, treure-les. De fet, ja fa molt de temps que s’havia plantejat la possibilitat de retirar-les (i el president Quim Torra va mostrar poc després de ser nomenat la seva voluntat de treure-les). Els experts argumenten que les pintures són d’artistes de poca qualitat amb una finalitat “ideològica, no artística”. A més a més, consideren que aquests frescos oculten una decoració anterior de més vàlua artística.

El proper dimarts el president de la Generalitat i la consellera de Cultura exposaran la decisió al Govern. La consellera, Mariàngela Vilallonga ha assegurat que les pintures retirades es reservarien pel seu valor documental.

Les pintures ubicades actualment al Saló de Sant Jordi van ser realitzades durant la dictadura de Primo de Rivera i van tapar les decoracions anteriors, obra del cèlebre artista catalano-uruguaià Joaquim Torres García, encarregades per la Mancomunitat (però que no es van acabar perquè Puig i Cadafalch no valorava gens l’obra avantguardista de Torres García).

Durant la dictadura de Primo de Rivera, van ser substituïdes per pintures que lloaven elogiaven la vinculació de Catalunya amb la Hispanitat, obra de Francesc Galofré i Oller, del seu fill Francesc Galofré i Surís, i de molts altres pintors no gaire rellevants de l’època: Alexandre de Cabanyes, Laureà Barrau, Josep Triadó… Entre ells hi figura l’escena Cristòfor Colom rebut pels Reis Catòlics (però també la batalla de Lepant o el compromís de Casp).

Ja en temps de la República es van recuperar alguns dels frescos de Torres García i es van ubicar a d’altres espais del Palau. Ara hi ha la idea de recuperar les obres de l’artista de Montevideo i alhora, de pagar el deute que es té amb ell (no va poder acabar les pintures del Palau, i després d’això, dolgut, no va tornar a Catalunya). Però el disseny artístic de la nova decoració del Saló de Sant Jordi no està enllestit, i Torres García no va arribar a acabar més que una petita part.
Informa:ELNACIONAL.CAT (1-11-2019)

334 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: