LA GENERALITAT, UNA GESTORIA: GUANYAR ELECCIONS I REPARTIR-SE CÀRRECS

( MARIA REDON )

El Govern sempre ens ha dit que cal esperar 15 dies per veure l’efecte que tenen les mesures adoptades per frenar la pand√®mia, per√≤ presos per la desesperaci√≥ i perqu√® no sigui dit que no fan prou han optat per anar aprovant mesures peri√≤dicament i contradir-se cada cop que obren la boca. El Govern fa coses, el Govern s’avan√ßa, el Govern pren la iniciativa. En realitat, per√≤, el Govern hauria volgut tancar-ho tot com al mar√ß per no haver de pensar gaire.

√Čs el mateix Govern que porta tota la legislatura explicant-nos que √©s tan important que l’independentisme controli les institucions per governar b√© i millorar la vida la gent. De la matraca del govern efectiu ja ning√ļ no se’n recorda, per√≤ se suposa que anava per aqu√≠. Encara sort.

√Čs el mateix Govern que ahir dijous, al Congr√©s, nom√©s es preocupava per la periodicitat amb qu√® Pedro S√°nchez hi havia de compar√®ixer. Cap idea sobre els l√≠mits de l’estat d’alarma i la seva durada, sobre les facultats de les comunitats aut√≤nomes per adoptar noves mesures, sobre el control de l’efectivitat de les que ja s’han pres.

L’√ļnica cosa que va preocupar els partits independentistes √©s si Pedro S√°nchez havia de compar√®ixer m√©s o menys; √©s a dir, si ells tindrien m√©s o menys oportunitats de fer els seus espectacles des de la tribuna. Perqu√® controlar, el que se’n diu controlar, podran controlar poca cosa: li han dit que s√≠ a tot. Les comunitats aut√≤nomes es queden sense marge per aplicar noves mesures, perqu√® √©s molt m√©s c√≤mode que sigui el govern espanyol qui porti la batuta.

Els partits del Govern van accedir al poder amb la promesa de governar b√© i s’han limitat a gesticular. Si no poden fer res perqu√® els han usurpat les compet√®ncies -com al mar√ß- la q√ľesti√≥ √©s queixar-se i fer-nos creure que ells ho farien millor. Per√≤ quan tenen la capacitat d’influir renuncien a fer-ho, no fos cas que es pos√©s de manifest que no s√≥n millors que l’Estat.

La Generalitat és només una gestoria que renuncia al poc poder que té per garantir-se una retòrica que permeti als partits del Govern anar guanyant eleccions i repartint càrrecs. Fa vertigen pensar que fa només tres anys crèiem que era possible fer la independència amb aquests partits al capdavant.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (31-10-2020)

130 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: