LA GUÀRDIA CIVIL INVESTIGA ÒMNIUM PER “DENIGRAR LA IMATGE D’ESPANYA A L’EXTERIOR “

( QUICO SALLÉS )

L’ofensiva general de l’Estat contra les entitats sobiranistes també arriba a l’estranger. És el cas d’Òmnium Cultural. La Guàrdia Civil investiga OCRE, el que consideren una filial de l’associació que presideix Jordi Cuixart i que, segons l’institut armat, es dedica a “denigrar la imatge d’Espanya a l’estranger”. L’institut armat sospita que Òmnium vol passar totes les “seves dades a servidors instal·lats a Bèlgica per protegir-les”.

Aquesta tesi queda recollida a l’atestat 2020-101743-44 del 22 d’Octubre del 2020, que signen els guàrdies civils TIP D19921C i K47019K de la Unitat de la Policia Judicial de Catalunya, dirigida pel tinent coronel Daniel Baena. Un informe, al qual ha tingut accés El Món, que s’ha inclòs en la peça separada 2 de l’Operació Volhov que instrueix el magistrat Joaquín Aguirre, titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona i que investiga el suposat finançament del Procés i, sobretot, de l’exili. L’atestat se centra en l’enginyeria financera de Waterloo i elabora un tetris creatiu amb una sèrie d’empreses, organitzacions, associacions i la figura de Jaume Cabaní, que consideren el “cervell” de tot l’entramat financer i, fins i tot, de les transaccions amb criptomonedes.

L’obsessió dels investigadors és relacionar Òmnium amb Waterloo, la casa de la República, i de retruc embolicar-la en un presumpte finançament il·legal de l’exili. Una mena d’aplicació de la plantilla basca quan l’aleshores jutge Baltasar Garzón va aplicar la màxima del “tot és ETA”. Així, el fil que proven d’estirar en aquest atestat és Òmnium Cultural Rights Europe ABSL, OCRE, una entitat que la Guàrdia Civil defineix com la “filial” d’Òmnium a Brussel·les, un dels clients, suposadament, de Cabaní.

Segons els instructors, la seva feina se “centra a implementar plans alternatius que garanteixin la seguretat dels sistemes informàtics d’Òmnium, en paral·lel a la del Consell per la República i en la gestió tecnològica dels cobraments de l’entitat”. Així mateix, els investigadors destaquen que Cabaní “disposa del pla de comunicació estratègic d’Òmnium que, fonamentalment, gira a l’entorn de denunciar Espanya denigrant la seva democràcia per afegir adeptes a la causa independentista”. En aquest garbuix, la Guàrdia Civil hi col·loca Sergi Miquel, que té el paper de gerent de la Casa de Waterloo, com a “referenciat a Òmnium com a representant de Barcelona al Consell per la República”. L’institut armat afegeix que en “aquestes gestions amb Òmnium Cultural hi participen Jordi Cuixart, Marcel Mauri, Oleguer Serra, Pere Carles, Marina Llansana i Joan Maria Vallvé”. Obvia la Guàrdia Civil que són membres de la directiva de l’entitat.
Un dels mais aportats per la Guàrdia Civil per relacionar Waterloo amb Òmnium

Per acreditar aquesta relació i les intencions d’Òmnium, els instructors incorporen al sumari un vist-i-plau de Cabaní a una factura que l’associació Sinergia TIC va emetre a OCRE, el 3 de març del 2020. “Les tasques de Cabaní se centren a implementar plans alternatius que garanteixin la seguretat dels sistemes informàtics d’Òmnium”, remarquen. I conclouen que per fer-ho estaria utilitzant plataformes com XOLO o JIRA-CRM. “No és descartable, però”, sentencien, “que el que pretenguin sigui ubicar els servidors a Bèlgica amb tota la informació personal dels membres o associats tant a Òmnium com al propi Consell per la República, escapant el control a què el sotmet la legislació a Espanya”.

La Guàrdia Civil rebla el clau aportant al sumari correus electrònics i missatges entre Cabaní i la que anomenen “gerent d’Òmnium”, Anna Giralt. Missatges on compartirien informació sobre saldos bancaris i, fins i tot, el disseny que faria Cabaní –com a informàtic– per a un programa de gestió dels impagats de l’entitat sobiranista. En aquesta línia, la Guàrdia Civil aporta un mail del 8 de juny de 2020 on Cabaní envia un missatge a qui els investigadors consideren “cap de relacions internacionals d’Òmnium, Aljosa Ajanovic Andelic, per confirmar una videoconferència a través de Jitsi. Aquest missatge és, segons els investigadors, “conseqüència d’un altre anterior en què Pilar Vallès, directora general d’Òmnium, va informar a Aljosa Ajanovic que cCbaní és un consultor extern que ajuda Òmnium a nivell organitzatiu, de plena confiança de la casa, coneix molt bé el panorama internacional que ens afecta perquè és qui va muntar l’oficina de Waterloo i tot el que en deriva”.

Seguint el fil d’embolicar Òmnium, Cabaní i Waterloo, els dos instructors inclouen un altre mail on Cabaní remet per mail a l’advocat Eric Jacobs el compte corrent d’OCRE i un de l’advocat on envia els poders notarials que Òmnium havia atorgat a Cabaní. Un poder signat per Oleguer Serra i que va permetre a Cabaní actuar en nom de l’entitat en una cessió d’un local comercial a Brussel·les. L’obsessió de la Guàrdia Civil és embolicar Òmnium en l’entramat de l’exili i, sobretot, el seu finançament.
Informa:ELMON.CAT (20-12-2020)

326 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: