LA GUÀRDIA CIVIL ANIMA A DENUNCIAR ELS TALLS DE LES CARRETERES NOMÉS SI SÓN D’INDEPENDENTISTES

El Tsunami Democràtic va animar a tallar l’AP7 al seu pas per El Pertús fa un any i escaig. Un acció que va tallar la comunicació transfronterera a la Jonquera per carretera els dies 10 i 11 de novembre de 2019. El tall, convocat arran de la sentència del Procés que condemnava a un total de gairebé 100 anys de presó els líders independentistes, va comportar una investigació judicial al jutjat número 4 de Figueres, amb 196 encartats. En aquestes diligències policials hi consten reiterades comunicacions de la Guàrdia Civil, comissionada com a policia judicial, en què anima les associacions de transportistes a presentar reclamacions per responsabilitats econòmiques per aquests talls. Ara bé, el ministeri de l’Interior assegura que la Guàrdia Civil no ha fet en cap altra actuació en un tall de carretera a Catalunya. De fet, admet que no s’han instruït diligències policials contra els talls perpetrats per Giles Jaunes francesos (armilles grogues) durant les protestes que van afectar les fronteres.

Així ho escriu el ministeri de l’Interior, en una resposta parlamentària al diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu, a la qual ha tingut accés El Món. El diputat abertzale preguntava al ministeri si demanar aquests tipus de denúncies és habitual i si, en concret, si s’ha fet en altres protestes que han comportat talls a la frontera, com les mobilitzacions del Gilet Jaunes francesos durant els caps de setmana. Segons la resposta de ministeri, comunicar als perjudicats els seus drets és una “pràctica habitual” de la policia instructora, però no s’ha fet en altres casos amb transportistes perquè no han actuat en altres talls.

En aquest sentit, el ministeri de Marlaska indica que informar que poden posar denuncia als transportistes per un tall és procedent, ja que ho és, “en qualsevol fet delictiu objecte d’investigació, identificar víctimes/perjudicats i informar-los dels drets que els assisteixen”. De fet, la resposta ho descriu com un “oferiment d’accions”. Però tot i així “el ministeri de l’Interior no té informació respecte a possibles denúncies presentades”, en altres talls, assegura la resposta parlamentària.

Per justificar la decisió d’insistir, per mail i per telèfon, a dues associacions de transportistes perquè denunciessin danys només en el cas del Tsunami, Interior emfatitza que la Guàrdia Civil no va actuar en altres talls de carretera l’any passat. “No s’han instruït diligències policials en altres talls de frontera o carretera a la comunitat autònoma de Catalunya, motiu pel que no hi ha hagut oferiment d’accions”, afegeix la resposta.
Informa:ELMON.CAT (9-12-2020)

211 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: