LA GUÀRDIA CIVIL DETÉ ELS EMPRESARIS QUE VAN MUNTAR EL TSUNAMI DEMOCRÀTIC

Operació en marxa contra Tsunami Democràtic. La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimecres a primera hora un grup d’empresaris que podrien ser els líders de Tsunami Democràtic. La policia assegura que aquests empresaris col·laborarien per desviar diners de fons públics a Bèlgica.

La policia hauria detingut David Madí, Xavier Vendrell i Oriol Soler per presumptes delictes de prevaricació, malversació i blanqueig de capitals segons han explicat fonts policials a El Nacional. Entre els detinguts també hi hauria Josep Alay, segons acaba de fer públic Quin Torra en un tuit.

Segons informa el TSJC, es faran fins a 31 entrades i escorcolls en 8 partits judicials de tot Catalunya. Al marge dels delictes relacionats amb la corrupció, el tribunal apunta a un presumpte delicte de desordres públics, que seria el que faria relacionar tota l’operació amb Tsunami Democràtic. A diferència d’altres casos, però, i macrooperacions policials contra el procés, aquest cop, no s’imputa els fets al delicte de terrorisme, que és el que comportaria l’escalada del cas a l’Audiència Nacional.

Entre els investigats hi ha Xavier Vinyals Capdepon, president Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes; David Madi Cendros, ex secretari de Comunicació con Jordi Pujol i persona propera a Artur Mas; Xavier Vendrell Segura, exconseller de Governació per ERC durant el tripartit amb Pasqual Maragall; Oriol Soler Castanys, empresari vinculat a ERC fundador de Ara Llibres i les revistes Sàpiens i Time Out Barcelona; Antonio Fuste Piñol i Roc Aguilera Vaques, de l’empresa Events; Pilar Contreras Llanas, directora general de centres concertats i centres privats; Marta Molina Alvarez mestra i responsable del Govern de Polítiques per a Gais i Lesbianes del 2008 al 2010; Jordi Mir, alcalde de Cabrera de Mar i Jordi Serra, interventor Delegat.

M’acaben d’assabentar que també en @josepalay ha estat detingut. Prou repressió! Prou!

— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) October 28, 2020

La Guàrdia Civil preveu fer una vintena de detencions i està fent escorcolls a Barcelona, Sant Quirze del Vallès, Sant Joan Despí, Vilafranca del Penedès, Cabrera de Mar, Igualada, Montcada i Reixac i Girona. La Guàrdia Civil escorcolla ara mateix l’empresa Events d’Igualada.

Operacio Tsunami escorcoll empresa EVENTS igualada

La investigació està dirigida pel jutjat d’Instrucció 1 de Barcelona.

L’origen

Al febrer, un nou informe de la Guàrdia Civil demanava que s’investiguessin 48 persones més en relació al procés sobiranista. L’escrit, un resum dels escorcolls que el cos de seguretat estatal va fer el maig del 2018, apuntava que entre el 2012 i el 2015 es van fer adjudicacions i es van concedir subvencions de manera irregular per valor d’un milió d’euros des de la Diputació de Barcelona.

Part d’aquests fons, uns 180.000 euros, van anar a les fundacions afins al partit CATmón i Ingman, segons l’informe. La investigació assenyala que aquests diners s’haurien utilitzat per pagar factures del procés. CATmón i Ingman estaven vinculades a través de l’excàrrec de Convergència Víctor Terradellas, detingut en aquella operació del maig.

La Guàrdia Civil sospita, a més, d’irregularitats en subvencions de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona també en època convergent a CATmón i Ingman, però en aquest cas no hi ha proves.

Entre les 48 persones que la Guàrdia Civil demanava aleshores al jutge que investigués hi ha càrrecs de la Diputació i membres de les entitats subvencionades, com ara Francesc de Dalmases, expresident d’Ingman i actual diputat de Junts per Catalunya.

Estirant el fil de la investigació, la policia hauria trobat l’orígen de Tsunami Democràtic que es va actiar just fa un any com a reacció ciutadana davant la sentència condemnatoria del presos polítics.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (28-10-2020)

254 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: