LA GUÀRDIA CIVIL DISCRIMINA UN HOME AMB CÀNCER PER PARLAR EN CATALÀ AL PRAT

Nou cas de discriminació lingüística protagonitzat per la Guàrdia Civil al control de seguretat de l’aeroport del Prat contra un home que se’ls dirigia en català. Els fets van ocórrer el passat 9 de desembre a dos quarts de cinc del matí. El ciutadà Kris C., d’origen belga i resident del municipi de Bigues i Riells, va intentar passar pel control de seguretat de l’aeroport com tothom. Com ha explicat a NacióDigital, en Kris pateix càncer de còlon i arran d’una cirurgia per la malaltia, ha de dur una bossa d’estoma sota la roba. Però no es va acabar aquí el mal tracte: posteriorment l’home va ser expulsat de l’avió que l’havia de portar a Charleroi (Bèlgica).

En arribar al control, la seguretat de l’aeroport li demana que es tregui la roba que tapa la bossa d’estoma i ell s’hi nega. Segons explica ell mateix, l’home del control li contesta de manera vehement: “Estoma, estoma, què és una estoma?”. En Kris domina diversos idiomes, entre els quals el neerlandès, el francès, l’angès i l’alemany. Parla català de manera correcta, per defensar-se, però no domina el castellà i només l’entén. És per això que no sap explicar què és una bossa d’estoma en aquest idioma. Aquest va ser un dels punts de més fricció amb el control i els agents de la Guàrdia Civil.

El personal de seguretat continua insistint i l’home es nega a exhibir la bossa. Finalment, truquen a la Guàrdia Civil. Arriben dos agents, segons relata en Kris, i els torna a explicar la seva situació amb la cirurgia i l’idioma. Davant la impossibilitat del castellà, un dels agents respon enfadat: “Això és Espanya i aquí parlem en espanyol”. Tornen a insistir amb la bossa d’estoma i finalment en Kris els l’acaba ensenyant abaixant-se els pantalons perquè la vegin clarament. Davant la situació, se l’emporten del control a una altra sala.

La Guàrdia Civil el denuncia per “desordres públics” i li regiren tot el contingut de les seves maletes. A més, el fan despullar de cintura cap a munt, menys la zona dels pantalons (on hi ha la bossa d’estoma), però segons ha afirmat a aquest diari el Kris, “sí que li revisen les cames mentre li pregunten on viu”. Quan troben el seu DNI, els agents constaten que viu a Riells del Fai, però en Kris els ho matisa: “És Bigues i Riells”. Això provoca una segona denúncia, aquest cop per “negar-se a col·laborar amb la policia”.

Després d’una hora de registres i les dues denuncies tramitades, el deixen marxar i pujar a l’avió sense cap mena de problema. Quan tot semblava anar bé, una hostessa crida el seu nom i l’avisa que ha de sortir de l’avió, que no pot volar per ordres de la policia. Segons relata, el pilot no havia rebut cap trucada però tot i així el deixen fora del vol. Ryanar, també explica en Kris, no el va col·locar en cap altre vol del dia ni de l’endemà. “Vés a Vueling”, assegura que li van dir des de la companyia. En Kris recorrerà demà les dues denúncies interposades per la Guàrdia Civil.
Informa:
Informa:ELNACIONAL.CAT (17-12-2019)

591 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: