LA GUÀRDIA CIVIL JA TÉ UN NOM RESPONSABLE DEL TALL DE LA JONQUERA

( QUICO SALLÉS )
Un nom. Aquesta és la principal pista que la Guàrdia Civil té per posar cares al Tsunami Democràtic. Es tracta de F.F., un ciutadà basc resident a la Catalunya Nord, que els investigadors del tall de la Jonquera identifiquen com la persona que va contractar l’escenari del 10 i 11 de novembre de l’any passat. Una identificació que s’afegeix a les perquisicions sorgides de la troballa d’un router i una targeta SIM en el punt central de la protesta contra la sentència del Procés. La Guàrdia Civil ha demanat al jujat de primera instància i instrucció número 4 de Figueres, que investiga el cas, que sol·liciti, mitjançant una comissió rogatòria, la col·laboració de la justícia francesa per prendre-li declaració com a investigat. Els investigadors destaquen el “rol” del sospitós “en l’organització de la protesta” i el seu “coneixement de les entitats de la resta dels responsables de la plataforma independentista Tsunami Democràtic”.

Segons l’atestat 2019-100476-378 del sumari del Jutjat de Figueres que investiga el cas, al que ha tingut accès El Món, F.F. és una “persona identificada que estaria directament implicada i suposadament seria el responsable principal del muntatge de l’escenari que va ser instal·lat en el lloc dels fets”. Segons la investigació, F.F. és l’administrador únic de l’empresa domiciliada a Alacant, propietària d’un camió IVECO i una furgoneta Opel que s’haurien utilitzat per al muntatge escenogràfic. Dos vehicles que van ser retirats per la Guàrdia Civil i custodiats a la caserna que l’institut armat té a la Jonquera.

Dos domicilis i la policia francesa

Ambdós vehicles van ser recuperats pel mateix sospitós després de pagar el servei de grua –242 euros per la furgoneta i 363 pel camió–, la tarda del mateix dia 12. De fet, va pagar amb una targeta de crèdit i identificant-se amb una document d’identitat francès. Amb aquesta informació, la Guàrdia Civil va rastrejar les dades físiques de l’empresa i del mateix F.F. Els investigadors van demanar ajuda al Centre de Cooperació Policial i Duaner del Pertús per tal d’obtenir informació sobre l’activitat i antecendents del que consideraven sospitós. La policia francesa va donar les seves dades de filiació i va constatar que no tenia antecedents policials.

D’altra banda, membres de la Unitat de la Policia Judicial d’Alacant van verificar in situ el domicili social de l’empresa. Els agents van informar que es tractava d’una nau de dues plantes en venda sense cap tipus d’activitat empresarial o econòmica. Així mateix, agents d’informació es van dirigir a un altre domicili a Vilamalla (Alt Empordà) on l’empresa hi constava com a titular. També es tractava d’una nau comercial sense cap rètol que indiqués cap activitat econòmica o comercial.

Amb aquestes dades a la mà, la Guàrdia Civil destaca “la importància del rol que aquesta persona podia haver desenvolupat tant en l’organització de la concentració il·legal així com per la relació i coneixement de les entitats de la resta de responsables de la plataforma independentista Tsunami Democràtic”. En aquest sentit, l’institut armat insisteix al jutge que és “totalment necessari per aclarir els fets” que sol·liciti una “comissió rogatòria internacional”, per tal que declari com a “investigat” davant de la justícia francesa amb presència dels investigadors.

Primera pista humana
Fonts de la investigació apunten a El Món que aquest ciutadà és la “primera pista humana” que es podria relacionar amb el Tsunami Democràtic. De fet, aquesta entitat està en el centre dels objectius de la intel·ligència de l’Estat des de fa temps. El ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, va assegurar que el Centre Nacional d’Intel·ligència estava rere la seva pista. Aquesta mateixa setmana, la Fiscalia General de l’Estat publicava en la seva memòria del 2019 que considera aquesta plataforma dins l’epígraf de “Terrorisme Nacional”.
Informa:ELMON.CAT (10-9-2020)

237 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: