LA GUÀRDIA CIVIL RASTREJA LES DONACIONS PARTICULARS A PUIGDEMONT

“La Guàrdia Civil rastreja les donacions particulars a Puigdemont ”
Ordres d’investigació internacional per tal d’intentar saber com es financia Waterloo

( QUICO SALLÉS )
Una de les investigacions que va quedar oberta en el judici del Procés va ser com es va configurar el sistema informàtic de l’1-O. La Guàrdia Civil va haver d’admetre en un atestat que desconeixia com s’havia muntat. Una cosa similar pot passar amb l’arquitectura financera de Waterloo. Els investigadors de l’operació Volhov intenten, esmerçant-hi molts mitjans i recursos, desxifrar com es financia la Casa de la República que regeix el president a l’exili Carles Puigdemont. Hi ha fins i tot peticions d’investigacions internacionals per consultar quins productes compren al Carrefour. La Guàrdia Civil no en treu l’aigua clara. Per això, la intenta, a través de la peça separada dos de les diligències 111/2016 del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, rastrejar els que serien els particulars que han ajudat amb donacions a finançar l’independentisme institucional a l’exili.

En concret, el jutge Joaquín Aguirre ha permès a la Unitat de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya centrar les perquisicions en la persona i els comptes de Jaume Cabaní. De fet, els agents estan convençuts que aquest Cabaní és el cervell de l’enginyeria financera que sosté la Casa de la República. Fins i tot, apunten que té el domicili en la mateixa residència de Carles Puigdemont a Waterloo. En base en aquesta pista, la Guàrdia Civil ha investigat fins a vuit comptes bancaris, de sis entitats, que gestiona Cabaní a través de les empreses de les quals és administrador. La policia judicial del cas ha emès ordres internacionals d’investigació de dos comptes, un a Alemanya i l’altre a Bèlgica. Curiosament, els analistes admeten que investiguen els comptes des de l’1 de gener del 2016 fins al 16 de gener del 2020. Molt abans que s’acordés celebrar el referèndum del primer d’octubre del 2017.

Dels diferents atestats que informen sobre l’activitat de Cabaní, els instructors apunten que cal investigar els pagaments i abonaments que ha rebut de Stripe Payments i Nationbuilter, dues passarel·les de pagaments que articulaven les donacions a través de la web defensaexili.org. Tantmateix la policia destaca que hi ha anotacions en aquests comptes batejades com a “suport jurídic” durant el temps que Puigdemont va estar arrestat a Alemanya i, per tant, en desprenen que servien per pagar els advocats del president. La Guàrdia Civil ara segueix el curs dels fons que s’han rebut a través d’aquestes dues passarel·les per on els ciutadans afins a la causa republicana donaven diners a l’exili.

Però a més d’aquests donants, els investigadors busquen les pessigolles a l’Associació Units per al Foment de la Cohesió i la Catalanitat (AUFCC) i a una empresa amb residència fiscal a Bèlgica, Catglobal. Segons les seves deduccions, aquestes empreses ajudarien a canalitzar els recursos que financien l’exili. Ara bé, en cap cas, la Guàrdia Civil pot assegurar que aquests diners provinguin de les administracions públiques a través de desviament de subvencions. En aquest sentit, només poden connectar una factura de Cabaní a la Plataforma de Seleccions Catalanes per un valor de 10.000 euros, que no poden connectar. Al capdavall, Cabaní sempre ha treballat en projectes relacionats amb la causa catalanista, com els mateixos policies remarquen en els seus atestats.

La voluntat de la Guàrdia Civil ha estat detallar al màxim els moviments financers de Cabaní i de la Casa de la República per poder relacionar diners provinents de les administracions públiques catalanes amb Waterloo. Tot i el gruix d’atestats que engreixen el volum del sumari dedicat a Cabaní i la seva feina a l’exili, els investigadors no poden presentar cap prova d’aportacions de diner públic. Per això, investiguen les donacions a través de les passarel·les de pagament on s’han canalitzat quantitats que milers de ciutadans han lliurat a l’exili. Així han desgranat i, amb precisió jurídica, tots i cadascun dels abonaments o pagaments realitzats per Cabaní, fins i tot, el pagament de quotes anuals com a soci d’entitats o partits independentistes.
Informa:ELMON.CAT (9-11-2020)

210 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: