LA GUÀRDIA CIVIL TORNA A PORTAR CUIXART A JUDICI

Jordi Cuixart ha hagut de tornar aquest dijous als tribunals. Per√≤ ho ha fet en un judici molt allunyat de la pompa del Suprem. Ni escales nobles, ni bancs vellutats, ni frescos al sostre. Ni tan sols un so digne. Des de la pres√≥ de Lledoners, i amb evidents problemes de connexi√≥, el president d’√ímnium s’ha hagut de defensar un altre cop de la Gu√†rdia Civil, que aquest cop no l’acusa d’haver-se enfilat a un cotxe de l’institut armat sin√≥ d’haver-se servit de la veu d’un agent del cos en un v√≠deo d’√ímnium amb finalitats lucratives.

L’agent, que va participar en els escorcolls de la conselleria d’Economia el 20 de setembre del 2017, va explicar durant el judici de l’1-O que aquell dia hi havia banderes d’√ímnium als voltants del departament. Quan l’advocada Marina Roig li va preguntar com eren, l’agent es va fer un embolic: “Un tros de tela quadrada on posa √ímnium. De color verd, amb alguna ratlla, amb un pal”. Per√≤ √ímnium no t√© bandera, i va aprofitar aquesta declaraci√≥ en un v√≠deo de l’entitat que es va fer viral i que volia denunciar les irregularitats de la vista al Suprem. Ara l’agent de la Gu√†rdia Civil reclama a l’entitat 10.000 euros per danys morals.

Com a m√†xim representant de l’entitat, doncs, Cuixart s’ha vist obligat a tornar a compar√®ixer davant un tribunal, i ho ha fet per acusar el sergent de mentir: “√ímnium no t√© cap bandera”, ha recordat, i s’ha emparat en la llibertat d’expressi√≥ per defensar el dret d’√ímnium a difondre aquell “desprop√≤sit”. “Vol√≠em denunciar que el testimoni va mentir i ho continuem fent. O hi ha mala fe o hi ha incompet√®ncia d’un servidor p√ļblic”, ha remarcat, sense que aquest cop el president del tribunal l’hagi hagut d’alertar perqu√® se li escapessin els “h√≤stia” constants amb qu√® va regar la seva declaraci√≥ al Suprem.

Les “h√≤sties” de Cuixart al Tribunal Suprem

La presidenta del tribunal s√≠ que ha hagut de cridar a l’ordre el seu advocat, Benet Salellas, a qui ha demanat que no defens√©s amb “tanta vehem√®ncia” el seu client picant amb les mans un parell de cops damunt la taula. “√Čs la defensa dels drets fonamentals”, ha mirat de justificar el lletrat, que ha trigat uns segons a reprendre el seu al¬∑legat perqu√® s’havia perdut.

Despr√©s d’aquest coitus interruptus, Salellas ha dit que la declaraci√≥ de l’agent es va fer “en un lloc p√ļblic autoritzada per una autoritat competent i retransmesa en directe” i que “el tribunal tampoc va trobar necessari distorsionar-li la veu”. Sobre l‚Äôafany publicitari de l‚Äôespot, el lletrat ha rebatut que els mitjans de comunicaci√≥ tamb√© demanen als lectors que se subscriguin al final de les seves not√≠cies i “no deixen de ser mitjans de comunicaci√≥ i no pas publicitaris”. “Hi ha una voluntat d’escarmentar”, ha concl√≤s sense picar aquest cop a la taula.

L’agent ha volgut deixar clar que la demanda l’hauria presentat contra qualsevol entitat o partit que hagu√©s fet servir la seva veu. “Han mercadejat amb la meva veu perqu√® al final del v√≠deo demanaven a la gent que es fes s√≤cia de l‚Äôentitat, i hauria presentat la demanda contra la Creu Roja, el PSOE o el PP”, ha assegurat per mirar de rebatre que es tract√©s d’una q√ľesti√≥ pol√≠tica.

El sergent ha reiterat que la seva demanda obe√Įa als “danys morals” que li ha ocasionat l’espot i ha relatat que els fets han afectat tamb√© la seva fam√≠lia, i a nivell professional potser no pot tornar a fer serveis com a agent encobert. “¬ŅUn narcotraficant amb qui m’he reunit fa quinze dies em podr√† recon√®ixer? El dany √©s important”, ha assegurat. De fet, ha explicat que un company del cos que ara treballa a Cadis i que fa anys que no veu li ha trucat per dir-li que havia reconegut la seva veu. “La meva veu va sortir a tots els mitjans i em van arribar 5.000 tuits i centenars de mems amb la declaraci√≥ de la bandera rient-se de mi”.

L’agent tamb√© s’ha ratificat en la controvertida definici√≥ que va fer de la suposada bandera d’√ímnium. “La bandera era exactament la que jo vaig descriure”, ha dit, i ha adm√®s, aix√≤ s√≠, que no recordava si hi deia la paraula democr√†cia. Tamb√© ha reconegut que no va demanar que se‚Äôl proteg√≠s durant la seva declaraci√≥ en el judici de l’1-O i que no ho va notificar als seus superiors posteriorment quan l’hi ha preguntat l‚Äôadvocat Benet Salellas. Sigui com sigui, ha denunciat que √ímnium no li hagu√©s demanat perm√≠s per poder utilitzar la seva veu al v√≠deo.

Oleguer Serra, director de campanya d‚Äô√ímnium, ha adm√®s que no es va demanar perm√≠s al demandant per√≤ tampoc a ning√ļ dels que hi sortien. En aquest sentit, ha recordat que en la cinquantena de v√≠deos que ha elaborat en els √ļltims temps apareixen “dirigents o altres agents de la Gu√†rdia Civil i cap d‚Äôells ha presentat cap demanda”.

Una campanya “sense objectiu publicitari”
“La finalitat de l‚Äôelaboraci√≥ d‚Äôaquests v√≠deos formava part d‚Äôuna campanya m√©s √†mplia que va comen√ßar a principis del 2019 per denunciar la manca de democr√†cia a l‚Äôestat espanyol i que en cap cas tenia un objectiu publicitari”, ha remarcat Serra. Que digu√©s “Fes-te‚Äôn soci” al final del v√≠deo no era, segons el treballador d’√ímnium, perqu√® l’entitat se’n lucr√©s econ√≤micament, sin√≥ per “demanar la implicaci√≥ de la gent”, i ha afegit que el fet que s‚Äôhagi retirat ara “√©s per respecte al proc√©s judicial”.

El ministeri fiscal, en canvi, s√≠ que hi veu un objectiu publicitari per la inclusi√≥ de la frase “Fes-te‚Äôn soci” al final del v√≠deo. “S’ha projectat la seva veu amb la voluntat de captar nous socis”, ha considerat la Fiscalia en l’al¬∑legat final. “S’ha vulnerat una intromissi√≥ amb objectius publicitaris i el demandant ha de ser indemnitzat”, ha raonat el ministeri contradient la defensa i despr√©s de recordar que es podia emetre la seva declaraci√≥ perqu√® era p√ļblica, per√≤ no per aquest suposat objectiu. Uns al¬∑legats finals que Cuixart ja no ha pogut sentir perqu√® a les 11 hi havia programada una altra videoconfer√®ncia i havia de cedir la sala de Lledoners, que haur√† de millorar la connexi√≥ si, com es preveu, no s’atura la judicialitzaci√≥ del Proc√©s.
Informa:ARA.CAT (12-11-2020)

132 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: