LA GUÀRDIA URBANA VOL PROHIBIR ELS TALLS A LA MERIDIANA I NO POT

L’Ajuntament de Barcelona vol posar fi als talls a la Meridiana de fa temps. El novembre, poc despr√©s que comencessin, el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ja ho va reclamar, i a finals de juny, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va tornar a demanar trobar-hi un empla√ßament diferent. El canvi d’ubicaci√≥, per√≤, havia deixat de ser una opci√≥ per a la Gu√†rdia Urbana de feia temps, ja que reclamava la prohibici√≥ completa de la protesta des de mitjans de febrer, segons els informes que enviava al Departament d’Interior a qu√® ha tingut acc√©s Naci√≥Digital i que es poden consultar al final de la informaci√≥.

En una resposta parlament√†ria del conseller d’Interior, Miquel Buch, al diputat del PSC Carles Castillo sobre aquesta q√ľesti√≥, exposa que, pel que fa als primers talls, no comunicats, els Mossos van “aixecar actes, que van seguir el procediment previst en la normativa d’aplicaci√≥ per a les concentracions no comunicades”, sense concretar com van culminar. A m√©s, detalla que la policia catalana i la Gu√†rdia Urbana han em√®s diversos informes valorant les peticions de seguir efectuant aquesta protesta.

Tot i aix√≤, Buch tan sols adjunta els documents de la policia local de Barcelona, els quals s√≥n negatius davant les peticions dels manifestants, primer demanant canviar-ne l’empla√ßament, despr√©s reduint-ne la duraci√≥ a una hora i, finalment, volent prohibir-los. Davant d’aix√≤, exposa que “la direcci√≥ general d’administraci√≥ de seguretat ha aplicat la normativa reguladora del dret de reuni√≥ i manifestaci√≥, aix√≠ com la jurisprud√®ncia que d’aquesta se’n deriva”, √©s a dir, ha ignorat els arguments de la Gu√†rdia Urbana i ha perm√®s la protesta.

El primer informe de la policia local destaca que, en els primers talls, han tingut lloc incid√®ncies d’ordre p√ļblic com crema de contenidors, aix√≠ com s’han presentat den√ļncies per desobedi√®ncia, manca de respecte a agent de l’autoritat i tinen√ßa d’objectes perillosos. Assegura tamb√© que sovint s’acosten ve√Įns que estan “farts de la durada d’aquestes concentracions”, les quals afirmen que afecten el recorregut de diverses l√≠nies de bus.

Per rebutjar la petici√≥, s’al¬∑lega que la protesta coincideix amb diversos actes, entre els quals els concerts de Rosal√≠a, Bryan Adams o Estopa al Palau Sant Jordi o el Bar√ßa-Madrid, tot i que es troben en punts molt distants de la ciutat, o la nit de cap d’any, les cavalcades de reis o diverses obres de reparacions. L’informe subratlla tamb√© la gran quantitat de vehicles i que tres hores di√†ries de talls √©s una durada “abusiva i perjudicial per a la resta de la ciutadania” que pot ser negativa per a les compres de Nadal.

La Gu√†rdia Urbana tamb√© lamenta que destinar-hi agents provoca “manca d’efectius policials per cobrir altres necessitats ciutadanes” i que la concentraci√≥, assegura, afecta tant a la seguretat dels participants com de la resta d’usuaris de la via p√ļblica. Per tot aix√≤, planteja l’opci√≥ de moure la protesta uns metres, al passeig de Fabra i Puig per sobre de la Meridiana, desafectant la cru√Įlla, per√≤ condicionant-ho a que hi hagi un servei d’ordre, se segueixin les indicacions policials o es deixi un carril per a vehicles d’emerg√®ncia.

El segon informe, desfavorable en la mateixa l√≠nia, avisa que la protesta coincideix amb rebaixes comercials i amb la concentraci√≥ per la defensa dels drets civils i pol√≠tics del 9 de gener i lamenta que els concentrats impedeixen l’arribada de serveis d’emerg√®ncia. Quant a la mobilitzaci√≥ d’agents, ja constata que el tall “minva de manera molt important els serveis de seguretat p√ļblica tant de prevenci√≥ com de reacci√≥ que reben els ciutadans dels districtes afectats i els del conjunt de la ciutat”.

Citant el Constitucional

Una altra novetat d’aquest informe √©s que la Gu√†rdia Urbana cita jurisprud√®ncia del Tribunal Constitucional conforme el dret a manifestaci√≥ “pot ser modulat pels l√≠mits al seu exercici que for√ßosament imposa la protecci√≥ d’altres b√©ns o drets constitucionals” i, per tant, “no √©s un dret absolut o il¬∑limitat”. En aquest cas, com repetir√† en futurs informes, es tractaria d’un “dret abusiu del dret de manifestaci√≥”. Per aix√≤, a m√©s del canvi d’ubicaci√≥, planteja sense √®xit limitar la protesta de 9 a 10 de la nit, adaptant-se aix√≠ a l’horari comercial.

En el tercer informe de la policia local, ja s’hi comencen a detectar incid√®ncies, com que un conductor que es va veure atrapat pel tall va atropellar una dona de 62 anys participant en la manifestaci√≥ i va fugir posteriorment del lloc. Tamb√© s’hi destaca que no hi ha cap servei d’ordre identificat, que es van bloquejar les sortides d’El Corte Ingl√©s, van apar√®ixer encaputxats entre els concentrats -un fet que seria emfatitzat posteriorment- o que s’hi han comen√ßat a fer fogueres.

Actitud violenta i agressions

En el document posterior, encara s’hi afegeixen nous greuges, com una suposada actitud violenta de joves encaputxats contra els agents i contra la ciutadania, tamb√© contra els bombers que pretenien apagar les fogueres enceses. Afegeix igualment una fotografia sobre un lla√ß groc que haurien pintat a un vehicle de la Gu√†rdia Urbana i critica, com tornaria a passar m√©s endavant, l’incompliment dels horaris comunicats. Per tot aix√≤, en aquest informe del 17 de febrer, ja no es demanen canvis d’ubicaci√≥ i horaris, sin√≥ directament prohibir la protesta.

Ho tornaria a reclamar el seg√ľent i pen√ļltim informe de la Gu√†rdia Urbana rem√®s, en qu√®, a m√©s d’incidents anteriorment citats, s’hi comunica una baralla amb un conductor d’una moto. En el darrer informe, del 27 de febrer, s’hi narra una altra baralla amb un conductor de moto i crits contra els agents de la Gu√†rdia Urbana que van intervenir de l’estil de “gossos feixistes, que ens han volgut atropellar i no heu fet res” o “un dia d’aquests us atropellarem a vosaltres, covards, gossos d’urbana, feixistes”. Tamb√© relaten una suposada agressi√≥ a quatre membres d’una fam√≠lia que hauria recriminat l’actitud dels manifestants.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (23-7-2020)

281 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: