LA GUERRA NO ATURA LA INVERSIÓ ESTRANGERA A CATALUNYA: FINS ARA, 277 MILIONS MÉS QUE L’ANY PASSAT

Catalunya va captar el primer semestre de l’any 1.690 milions d’euros de l’exterior, una xifra que suposa una millora del 19,6% respecte als primers sis mesos del 2021, segons dades publicades aquest dimarts pel ministeri d’Indústria i Comerç a través de l’estadística DataInvex . En concret, es tracta de 277 milions d’euros més en comparació amb un any enrere (1.412 milions). Al conjunt d’Espanya, entre els mesos de gener i juny s’han captat un total de 15.660 milions d’euros en inversió estrangera. Així doncs, a Catalunya hi ha anat a parar el 10,7% de la inversió estrangera total a l’Estat. Durant el mateix període de l’any 2021, Espanya va rebre 8.344 milions d’euros en inversió estrangera i, per tant, aquest any la xifra gairebé s’ha duplicat.

Malgrat les bones dades d’inversió estrangera publicades aquest dimarts, cal tenir en compte que aquesta estadística no té en compte alguns condicionants que permetrien llegir-la de manera més real. D’una banda, les inversions en computen als territoris on les empreses tenen la seu social, independentment d’on es plasmi realment la inversió feta després per la companyia. D’una altra, les dades publicades no permeten diferenciar entre inversió productiva (construcció de fàbriques o creació de llocs de treball) i simples permutes financeres (com les compravendes d’accions), que tenen un efecte molt limitat sobre l’activitat econòmica d’un país.

De fet, els experts apunten que una sola operació d’aquesta mena pot distorsionar els resultats, que alhora oscil·len molt cada trimestre. A tall d’exemple, el 2018 dues empreses estrangeres van comprar Abertis per més de 14.000 milions d’euros. Però la inversió es va computar a Madrid, que és on Abertis té la seu social des de fa un any i mig, i no a Catalunya. Per tots aquests motius, es parla d’una “inversió estrangera teòrica”.

Informa:ARA.CAT (20-IX-2022)

32 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: