LA HIPOCRESIA DE LA UE: S’INTERESSA PER HONG KONG, PERÒ NO PER CATALUNYA

La Unió Europea veu “extremadament preocupant” l’arrest d’activistes a Hong Kong i ha exigit a les seves autoritats que respectin “el dret d’assemblea, expressió i associació, així com el dret de la gent a manifestar-se pacíficament”. “Seguirem la situació de prop”, ha afirmat la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, en la roda de premsa posterior a la reunió de ministres d’exterior de la UE a Hèlsinki, Finlàndia. L’Alta Representant del bloc ha assegurat que treballaran perquè la situació “no continuï en la direcció equivocada”. Per la seva banda, el ministre d’exteriors finès ha reclamat a la Xina que respecti l’estatus de Hong Kong com a regió administrativa especial.

Els activistes del moviment prodemocràtic de Hong Kong, Joshua Wong i Agnes Chow, han estat arrestats i acusats aquest divendres d’organitzar i incitar presumptament protestes il·legals. Segons la seva organització, Demosisto, Wong ha estat detingut quan caminava pel carrer. “L’han empès amb força a una furgoneta privada a plena llum del dia”, ha denunciat l’entitat. Poques hores després també han confirmat l’arrest de Chow. Aquestes detencions se sumen a la de l’exlíder de l’il·legalitzat partit independentista de Hong Kong, Andy Chan. Són les detencions d’activistes més destacades que s’han produït des de l’inici de l’escalada de protestes de mitjans de juny a Hong Kong. Una mobilització popular desencadenada per la por a un control més gran de la Xina sobre aquesta regió administrativa especial.

El posicionament de la UE en aquest cas contrasta amb l’actitud que ha pres pel que fa al cas català, en aquest sentit molt similar al de Hong Kong. I és que, a diferència de la Xina, l’Estat espanyol és un estat membre que pot influir en les decisions polítiques i econòmiques que es prenen al si de l’òrgan europeu.

Informa:VILAWEB.CAT (30-9-2019)

303 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: