LA HISENDA CATALANA SANCIONA 73 CANVIS FICTICIS DE DOMICILI DFISCAL

Només l’any passat es van aixecar 111 requeriments per sospita de frau
La Hisenda catalana sanciona 73 canvis ficticis de domicili fiscal
La seu de l’Agència Tributàriade Catalunya a Barcelona (Getty)
EDUARDO MAGALLÓN, BARCELONA 01/12/2020 02:00 | Actualizado a 01/12/2020 02:01
El debat sobre l’harmonització fiscal a Espanya per evitar el dúmping fiscal de Madrid es basa en dades com els del canvi de domicili fiscal dels contribuents per escapar del pagament de l’impost de patrimoni o reduir l’import del de successions i donacions. L’ Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha aixecat 73 actes d’infracció per deslocalitzacions fictícies entre el 2015 i el 2019. Amb aquesta actuació “ha recuperat” 54,8 mi­lions d’euros corresponents a l’impost de patrimoni i al de successions i donacions ja que són els que tenen cedits els governs autonòmics.

La sanció i l’ingrés corresponent a IRPF és competència de l’ Estat ja que és qui el recapta al ser un tribut estatal. Per tant, en aquestes 73 actes per domicilis fiscals ficticis de contribuents que haurien d’haver pagat els seus impostos a Catalunya tindran també la seva liquidació en el cas de l’impost de la renda per part de la Hisenda estatal, AEAT. La comunicació de l’ATC a l’AEAT és fluida quan es detecta un cas de frau, expliquen fonts de la Hisenda catalana.

La major part d’aquells canvis fraudulents de residència van anar cap a altres comunitats autònomes (en 45 casos) i dins d’aquests la majoria eren cap a Madrid. Les 28 actes restants són de contribuents que van declarar que vivien a l’estranger encara que finalment es va comprovar que era fals. Els diners recuperats en les deslocalitzacions a altres comunitats van ser 17,7 milions mentre que les actes referides a l’estranger van ser per un import de 37,1 milions.

Les dades corresponen a les actes aixecades i no tenen en compte els expedients oberts i que estan sent investigats en aquest moment. Només l’any passat es van aixecar 111 requeriments d’informació a contribuents que se sospita que van canviar el domicili fiscal de forma fraudulenta. Segons un informe dels professors David R. Agrawaly, Dirk Foremny i Clara Martínez-Toledano, entre el 2010 i el 2015 es van registrar 6.000 canvis de domicili a Madrid de contribuents de la resta de comunitats autònomes que escapaven de pagar l’impost de patrimoni perquè en la majoria de casos eren trasllats ficticis. Fonts de l’ATC van explicar que la tasca d’investigació i control dels domicilis fiscals es va accelerar a partir de l’any 2017 en el cas de Catalunya.

Sonia Díaz, directora general de l’Agència Tributària Valenciana, va dir ahir que des del 2017 han obert 60 expedients per sospites de canvi de domicilis fiscal fictici només a la Comunitat de Madrid. D’aquests, s’ha aixecat acta en un cas per un import de 14 milions d’euros. Com en el cas de la Generalitat de Catalunya, les actes de l’agència autonòmica només fan referència als impostos de patrimoni i successions i donacions que són els cedits. A la Comunitat Valenciana, dels 60 expedients oberts només se n’han arxivat sense sanció 5.

COMUNITATS
La majoria dels trasllats són a Madrid, on patrimoni està bonificat

Díaz explica que el procés d’investigació que se segueix es desenvolupa en diverses fases. La Hisenda valenciana vigila des dels rebuts de l’electricitat o les factures del telèfon fins a la informació de moviments bancaris.

Des de l’any passat, l’Agència Tributària Valenciana compta amb un grup de treball conjunt amb l’Agència Tributària estatal per perseguir el frau dels domicilis fiscals. Díaz explica que de cara als propers mesos volen començar a investigar també contribuents que hagin desplaçat els seus domicilis a altres comunitats com és el cas de les forals i fins i tot Cantàbria o La Rioja.

En el cas de Catalunya, la ­Hisenda autonòmica analitza pràcticament tots els casos de trasllats de domicilis fiscals de grans contribuents. El domicili fiscal d’un contribuent és aquell en el qual resideix la meitat dels dies de l’any més un.

L’ATC explica amb un grup específic de la plantilla d’inspectors que quan rep un canvi de domicili fiscal analitza el comportament del contribuent. Revisa els subministraments, possibles mudances i fins i tot on té el gimnàs. Amb aquest informe si es detecten indicis que apuntin a una residència fiscal fraudulenta es passa a la següent fase de requeriment d’informació. El 2019 es van dur a terme els esmentats 111 requeriments d’informació. Les xifres de requeriments d’aquest any no estan disponibles i a més estaran afectades per la conseqüència de la pandèmia en la gestió del control tributari.

Dels requeriments de l’any passat encara no hi ha acta d’infracció, si bé en un 10% dels casos s’ha elaborat un informe. Per tant, les 74 actes d’infracció dels últims quatre anys cor­responen a exercicis anteriors. Es preveu que en els propers anys pugui créixer el nombre de sancions.

EVOLUCIÓ
El control sobre deslocalitzacions fictícies es va accelerar l’any 2017

Pel que fa als països on amb més freqüència es detecten deslocalitzacions fictícies destaquen Suïssa i Andorra

207 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: