LA IMMORALITAT DE CERCAS, ICETA I COLAU

“La immoralitat de Cercas, Iceta i Colau ”
( AGUST√ć COLOMINES )

L‚Äôanatomia de l‚Äôinstant present √©s aquesta. Un escriptor obsedit amb la unitat d‚ÄôEspanya i que cada cop √©s m√©s ultranacionalista, √©s ovacionat a les xarxes socials per un pol√≠tic tan trastornat com ell per la unitat de la p√†tria. Que Miquel Iceta repiuli una desvergonyida ‚ÄĒi propagandista‚ÄĒ entrevista de N√ļria Navarro amb Javier Cercas no seria cap not√≠cia perqu√® el primer secretari del PSC sempre difon tota mena de pamflets contra l‚Äôindependentisme. No s√© quin pol√≠tic √©s pitjor, si aquell que no llegeix mai cap diari, com no s‚Äôestava de confessar en veu alta Artur Mas, o el que tan sols llegeix els diaris que li s√≥n favorables, com em va confessar el mateix Iceta anys enrere, quan encara dissimulava i estava disposat a compartir taula amb ‚Äúgent sospitosa‚ÄĚ com un servidor.

A mi Iceta no m‚Äôha semblat mai tan llest com diuen. La prova √©s que no s‚Äôha adonat de la transcend√®ncia de difondre des del seu compte de Twitter una entrevista amb un titular tan provocador i injust, a m√©s d‚Äôimmoral, com aquest: ‚ÄúAquesta crisi √©s terrible, per√≤ em va afectar m√©s la tardor del 2017‚ÄĚ. ‚ÄúVa ser brutal‚ÄĚ, segons diu Cercas. Confinat a Verges, amb el compte corrent inflat per la gent agra√Įda amb la seva ‚Äúvalentia‚ÄĚ contra el Satan√†s independentista, Cercas √©s un viu exemplar del conservadorisme del r√®gim del 78, que l‚ÄôIceta dels GAL sintetitza molt b√©, i es recrea en el seu personatge, que ni tan sols √©s real, sin√≥ que √©s un modus vivendi per anar omplint la bossa. El primer que va saber viure d‚Äôaquest victimisme espanyolista va ser Miquel Porta Perales, tot i que com que en Porta escriu pitjor que Cercas no ha anat m√©s enll√† de participar en tert√ļlies. Tots dos pertanyen als desvergonyits que tan b√© va retratar Ignacio S√°nchez-Cuenca a La desfachatez intel¬∑lectual (2016).

√Čs d‚Äôuna societat en estat immoral que sorgeixen les filosofies immorals

Que Cercas pass√©s m√©s por l‚Äôoctubre del 2017 que ara, quan m√©s de 10.000 catalans han mort v√≠ctimes de la Covid-19, demostra de quina pasta est√† fet aquest senyor. Cercas avantposa el seu temor a la secessi√≥ catalana en un context que els √ļnics que van rebre van ser els independentistes, a mostrar una mica d‚Äôempatia i solidaritat amb les v√≠ctimes d‚Äôuna pand√®mia que espero no hagi afectat cap persona estimada per ell, com s√≠ que m‚Äôha passat a mi amb la mort de la Maria, l‚Äôantiga mainadera de casa meva. La Maria era d‚Äôorigen extremeny com en Cercas, i tota la vida va ser una lluitadora socialista, fins al punt que es vanagloriava d‚Äôhaver amagat a casa seva en Joan Ravent√≥s i altres dirigents de l‚ÄôMSC. I tanmateix, l‚Äô√ļltim cop que vaig anar a visitar-la em va dir Maria que li trasllad√©s al president Puigdemont que si necessitava un lloc on amagar-se, casa seva, a Sant Hilari Sacalm, era el lloc ideal. L‚Äôoctubre del 2017 la Maria va anar a votar malgrat els cops de porra de la policia i va votar per la independ√®ncia. Ara la Covid-19 se l‚Äôha endut en la solitud d‚Äôun resid√®ncia i amb el menyspreu de Cercas i Iceta. Com observava el fil√≤sof del sentit com√ļ F. Xavier Llorens i Barba, √©s d‚Äôuna societat en estat immoral que sorgeixen les filosofies immorals.

Que Cercas sigui un insensible amb les v√≠ctimes de la pand√®mia pot ser castigat pel p√ļblic decent deixant de comprar els seus llibres. Al capdavall la vida √©s curta i sempre faltar√† temps per llegir novel¬∑listes infinitament millors que ell. Que Iceta hagi com√®s l‚Äôerror de comparar indirectament el proc√©s independentista amb una pand√®mia tan global i mort√≠fera com aquesta, nom√©s √©s comparable amb el monumental error d‚ÄôAda Colau quan va decidir organitzar un concert m√ļltiple i gastar-se 200.000 euros per fer-ho. Un piulador desconegut, que naturalment Iceta no repiular√† mai, va escriure referint-se a la iniciativa dels comuns: ‚ÄúL‚Äôendem√† del 17-A l‚ÄôAjuntament va organitzar un minut de silenci a la Rambla, ara, amb m√©s de 10.000 morts, Colau [i Collboni, hi afegeixo] organitza un concert‚ÄĚ. M√©s ben resumit impossible. Mentre uns es gasten diners p√ļblics amb propaganda o no se senten concernits pel desastre humanitari que ha provocat la pand√®mia perqu√® ‚Äúles duele Espa√Īa‚ÄĚ, el Consell per la Rep√ļblica, l‚Äô√≤rgan que presideix a l‚Äôexili el ‚Äúmalvat‚ÄĚ Puigdemont, es gasta els exigus recursos de qu√® disposa per comprar bates, mascaretes i guants per repartir-los per tot Catalunya, mentre els consells locals treballen incansablement per ajudar els v

234 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: