LA INCAPACITAT DE S√ĀNCHEZ PER FORMAR GOVERN PASSA FACTURA AL PODER JUDICIAL

“La incapacitat de S√°nchez per formar govern passa factura al Poder Judicial ”
La renovaci√≥ del Consell General del Poder Judicial continua pendent vuit mesos despr√©s de l’expiraci√≥ del mandat de Lesmes i la negociaci√≥ fallida per col¬∑locar Marchena al capdavant
( AIDA MORALES )
Executiu, legislatiu i judicial. Els tres poders, presumptament independents l’un de l’altre, mantenen estrets lligams d’estabilitat. El govern espanyol, l’executiu, t√© problemes per a la seva conformaci√≥ arran de la impossibilitat d’aconseguir la majoria m√≠nima necess√†ria per a la investidura del l√≠der del PSOE, Pedro S√°nchez. El poder judicial, en funcions des de fa vuit mesos, engreixa corretges amb importants cr√≠tiques i dificultats per a la seva renovaci√≥. I el poder legislatiu, al Congr√©s i al Senat, espera el torn per dir-hi la seva, amb menys possibilitats d’operar del que voldria.

Queda clar, doncs, que els tres poders s’entrellacen, malgrat les l√≠nies vermelles, i que els efectes d’un arrosseguen l’altre i viceversa. Aix√≤ √©s el que durant les √ļltimes setmanes ja han denunciat amb la boca petita algunes associacions de jutges i magistrats, com ara l’associaci√≥ moderada Francisco de Vitoria o la m√©s progressista, Jutges per a la Democr√†cia. I √©s que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) -i tamb√© el seu president, Carlos Lesmes- estan en funcions des del 4 de desembre passat, a l’espera d’una nova majoria parlament√†ria que els renovi.

Per ara, la situaci√≥ dins de l’√≤rgan de govern dels jutges √©s pol√®mica i viu diverses batalles internes. Les quotes dels partits juguen el seu paper en la conformaci√≥ de l’√≤rgan de poder dels jutges, i les expectatives es mantenen obertes, a l’espera d’unes noves eleccions espanyoles que alteressin les majories parlament√†ries el proper mes de novembre.

El CGPJ està integrat per un president i 20 vocals, dotze dels quals jutges, triats pel Congrés i el Senat amb una majoria de 3/5 parts

El CGPJ l’integren un president -actualment Lesmes, tot i que en funcions- i 20 vocals, 12 dels quals jutges. D’aquests, sis s√≥n designats pel Congr√©s i sis m√©s pel Senat. Vuit cadires les ocupen juristes de reconegut prestigi, tamb√© elegits a parts iguals entre la cambra alta i la cambra baixa. I per a la reelecci√≥ de l’ens s’ha de comptar amb una majoria de tres cinquenes parts de les cambres.

Buscar majories, el principal escull

Aconseguir les majories requerides per a la renovaci√≥ del Poder Judicial √©s el principal escull a qu√® s’enfronta l’ens, i aix√≤ arrossega obligacions -tamb√©- personals. L’actual president fa vuit mesos que demana ser substitu√Įt: l’√ļltima vegada el 10 de juliol, quan va remetre una carta als presidents del Congr√©s i del Senat, Meritxell Batet i Manuel Cruz, en qu√® els recordava la seva obligaci√≥ de renovar l’√≤rgan. En la missiva destacava que √©s “legalment obligatori” procedir a aquest canvi, ja que el seu mandat de cinc anys va finalitzar el 4 de desembre. Anteriorment, ho havia recordat a Ana Pastor i P√≠o Garc√≠a-Escudero, expresidents de les cambres legislatives.

Lesmes, per√≤, sap que els temps de la just√≠cia -i tamb√© de la pol√≠tica- poden ser llargs. La demora que arrossega en funcions queda encara lluny de la que es va viure amb Francisco Jos√© Hernando Santiago com a president entre el 2006 i el 2008. El problema? El PP, llavors a l’oposici√≥, es negava a donar la majoria suficient que permet√©s desencallar la renovaci√≥.

L’acord sobre Marchena escenifica la polititzaci√≥

Per un moment, el 12 de novembre del 2018 va semblar que la situaci√≥ es desencallava. Un pacte entre el PSOE i el PP situava l’actual president de la sala segona -i penal- del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, com a president de l’alt tribunal espanyol i, aix√≠ mateix, tamb√© del Poder Judicial. L’acord donava la presid√®ncia al magistrat que ha acabat jutjant els presos pol√≠tics, a canvi que l’√≤rgan de govern tingu√©s una majoria de vocals progressista. L’acord consistia en un repartiment expr√©s de les 21 posicions abans del 4 de desembre, quan havia d’expirar el mandat de Lesmes, i amb el suport dels dos partits majoritaris s’aconseguien les necess√†ries tres cinquenes parts.

El missatge de whatsapp de Cosid√≥ va enfonsar el pacte entre el PP i el PSOE per col¬∑locar Marchena al capdavant del Poder Judicial a canvi d’una majoria progressista

No obstant aix√≤, la m√† de la pol√≠tica va trencar d’arrel tot el que s’havia pogut establir. Un missatge a trav√©s de whatsapp del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosid√≥, va evidenciar el repartiment de cadires i va posar en escac la independ√®ncia de l’√≤rgan judicial i del mateix Marchena, ja molt malmesos. En un xat intern dels populars, Cosid√≥ presumia que, gr√†cies al pacte amb el PSOE, seguirien controlant la sala penal del Suprem des del darrere, ja que col¬∑locaven al capdavant de l’alt tribunal un home de la seva confian√ßa.

Amb tots els ulls a sobre, Marchena -a pocs mesos de l’inici del judici- va veure’s obligat a defensar la seva independ√®ncia. En una decisi√≥ ins√≤lita, tamb√© per les formes, va renunciar al m√©s alt c√†rrec de la Just√≠cia espanyola, assegurant que “mai” havia concebut la “funci√≥ jurisprudencial” com un “instrument al servei d’una o altra opci√≥ pol√≠tica per controlar el desenlla√ß d’un proc√©s penal”, en refer√®ncia a la sent√®ncia de l’1-O.

Convocat√≤ria de places, l’√ļltima pol√®mica

Les √ļltimes cr√≠tiques al CGPJ se centren en el fet que l’√≤rgan continu√Į aprovant -malgrat estar en funcions- convocat√≤ries de places, com s√≥n les presid√®ncies dels Tribunals Superiors de Just√≠cia d’Arag√≥, Ast√ļries, les Can√†ries, Extremadura o Navarra, aix√≠ com de diferents sales dels tribunals de Gal√≠cia i Catalunya, o les Audi√®ncies Provincials de Pontevedra, Seg√≤via, Tarragona i Biscaia. Tamb√© s’han aprovat les bases per a les places de magistrats de les tres sales del Suprem, a banda de la presid√®ncia de la sala segona, que actualment ocupa Marchena.

Davant d’aquest fet, diverses associacions de jutges han presentat recursos al propi Tribunal Suprem al¬∑legant que les convocat√≤ries no respecten la modificaci√≥ de la Llei Org√†nica del Poder Judicial, que obliga a aplicar un “barem objectiu, previ i clar”, per tal de cobrir-les. El m√≥n de la just√≠cia demana, vuit mesos despr√©s, la immediata renovaci√≥ del seu √≤rgan de govern. El problema, malgrat la seva presumpta independ√®ncia, √©s que dep√®n d’un factor que els √©s ali√®: l’entrellat de la pol√≠tica.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (2-8-2019)

231 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: