LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA PASSA PER ESCÒCIA I LA GRAN BRETANYA

“La independència de Catalunya passa per Escòcia i la Gran Bretanya”.
Un ‘think tank’ recomana enfortir l’eix Glasgow- Londres- Brussel·les i considera que Europa mai equipararà el cas català amb l’escocès.

El Catalonia Global Institute és un centre d’anàlisi d’afers internacionals que té com a objectiu dotar a la societat catalana de pensament propi en política global. El seu darrer informe ‘El Segon referèndum d’independència d’Escòcia: implicacions i oportunitats per Catalunya’ és un complet anàlisi de com una hipotètica independència de Catalunya afectaria l’agenda rupturista catalana vers l’Estat espanyol,

Segons els redactors, la victòria electoral del Partit Nacionalista Escocès (SNP) el 6 de maig de 2021 pot obrir el camí a una nova votació sobre la independència d’Escòcia. En un context post-Brèxit, els líders europeus i els polítics pro-Unió Europea (UE) perceben positivament una Escòcia independent integrada a la Unió. Si bé això resol una qüestió, col·lateralment crearà un nou escenari d’incertesa política a Europa, situant l’autodeterminació de les nacions sense estat al capdavant de l’agenda de l’UE.

Els analistes del Catalonia Global Institute consideren que a Catalunya, algunes figures polítiques van percebre l’esforç renovat per a la independència d’Escòcia com una oportunitat per empènyer les pròpies demandes d’autodeterminació dins de l’UE. De totes maneres, una anàlisi realista de la qüestió i dels interessos dels actors involucrats prescriuen expectatives més moderades. L’estratègia de Catalunya en aquest escenari no ha d’estar basada purament en premisses ideològiques ni morals. En canvi, les institucions catalanes i les organitzacions polítiques han d’elaborar curosament un nou camí d’acció que els permeti aprofitar la triangulació entre Escòcia, el Regne Unit i la Unió Europea.

Si endarrerim el rellotge fins l’any 2014, una victòria del “Sí” al referèndum d’independència d’Escòcia haguès significat la secessió d’un territori de l’UE. Després del Brèxit la independència d’Escòcia podria comportar a l’expansió de l’UE. Escòcia ha mantingut una política exterior amb mentalitat d’estat, mirant de deslligar el seu cas d’altres nacions sense estat.

Els experts de l’institut vaticinen que les contradiccions entre el Regne Unit i l’UE seguiran augmentat. Això dona un avantatge geopolític a la secessió d’Escòcia. Les institucions europees mantindran de forma rotunda que el cas d’Escòcia no és un precedent per a Catalunya.

Pel que sembla, alguns estats membres de l’UE podrien estar preocupats amb el fet que la secessió escocesa pugui utilitzar-se com a precedent per als moviments per a l’autodeterminació dins de l’UE. Qualsevol hipotètic suport tàcit de Brussel·les cap a la independència d’Escòcia difícilment canviarà la posició de Brussel·les respecte de Catalunya.

Per tant, conclouen que un segon referèndum d’independència escocès dona l’oportunitat per a Catalunya de posar el seu cas a l’agenda política europea i aprofitar les rivalitats entre el Regne Unit i l’UE.

L’informe aconsella als polítics independentistes que Catalunya hauria de centrar-se en el seu interès nacional quan se li pregunti sobre la independència d’Escòcia. Com a molt Catalunya hauria d’expressar suport al dret a l’autodeterminació escocès. El lideratge català hauria de calibrar les seves expectatives sobre com el referèndum d’independència pot canviar la posició de l’UE respecte del dret a l’autodeterminació.

Pel Catalonia Global Institute, Catalunya hauria d’aspirar a construir complicitats amb Londres, i treure avantatge del triangle format entre Escòcia, l’UE i el Regne Unit.
Informa:RACOCATALA.CAT ((29-VII-2021)

197 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: