LA INSENSATESA D’UN DISCURS REIAL

“La insensatesa d’un discurs reial ”
( JOS√Č ANTICH )

Despr√©s de molts anys de desinter√®s ciutad√† pel discurs nadalenc de Felip VI, el del Nadal d’aquest 2020 tenia, almenys, la morbositat de con√®ixer com abordaria el triple problema que t√© Espanya i que l’afecta a ell en primera persona.

La fuga del seu pare als Emirats √Ärabs Units, despr√©s que esclatessin els esc√†ndols de l’em√®rit per una seq√ľ√®ncia encara inacabada de casos de corrupci√≥; el desacord de la monarquia amb una part cada vegada m√©s √†mplia de la societat espanyola, que han encap√ßalat els catalans reclamant una rep√ļblica catalana i que ha obert, de passada, la capsa de Pandora de la rep√ļblica com a forma d’Estat; i el desafiament de sectors dels ex√®rcits, que enarboren la bandera d’un retorn al passat i que se li han adre√ßat com a comandant en cap de les forces armades davant d’un silenci eixordador per la seva part.

Si aquests eren els tres reptes que tenia davant en aquesta nit del 24 de desembre ‚ÄĒn’hi ha d’altres, per√≤ darrere d’ells pot escudar-se, ja que corresponen m√©s al govern que al seu paper com a rei‚ÄĒ, la seva intervenci√≥ cal qualificar-la d’imprudent i temer√†ria. Les seves escasses paraules sobre els esc√†ndols del seu pare, a partir de frases interpretables m√©s que d’una acusaci√≥ directa o un retret concret, sense cap menci√≥ a Joan Carles I, estan molt lluny de les expectatives que havia despertat el discurs i de la responsabilitat que li √©s exigible.

Hi haur√† qui pensi que no √©s conscient del deteriorament de la instituci√≥, de la gravetat i del seu allunyament de la societat. Felip VI ha perdut una gran oportunitat per situar-se al costat correcte. Al m√≥n de la comunicaci√≥ directa cal llegir entre l√≠nies per interpretar el seu missatge. “Preservar els valors √®tics” o “els principis morals que els ciutadans reclamen de les nostres conductes” o “uns principis que ens obliguen tots sense excepcions; i que estan per sobre de qualsevol consideraci√≥, de la naturalesa que sigui, fins i tot de les personals o familiars”. S√≥n frases massa alambinades i enrevessades per arribar a l’aprovat.

I tot aix√≤ posa de manifest, tamb√©, que ha preferit eludir les seves responsabilitats com a cap de l’Estat i m√†xim responsable de la monarquia espanyola, defugint qualsevol m√≠nima cr√≠tica, qui sap si per evitar una resposta agra del seu pare. A canvi, infligeix m√©s mal a una instituci√≥ ja molt deteriorada, que no fa m√©s que perdre suport ciutad√†. En definitiva, un rei que passa massa hores a la seva torre d’ivori.
Informa:ELNACIONAL.CAT (25-12-2020)

198 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: