Crec que √©s poc discutible que la internacionalitzaci√≥ del conflicte catal√† √©s la gran carta¬†de l’independentisme. Al voltant de valors democr√†tics com el dret de¬†votar i en defensa de drets fonamentals violentats i de den√ļncia de la repressi√≥ espanyola han arribat els suports m√©s importants que ha tingut la causa catalana. La internacionalitzaci√≥ del conflicte ha perm√®s que diversos parlaments europeus s’hi hagin pronunciat, s’hagin creat grups de suport en nombroses cambres legislatives i que els mitjans de comunicaci√≥ internacionals segueixin amb m√©s inter√®s que mai el conflicte catal√†.

La persist√®ncia en aquest cam√≠ dona resultats, encara que, √≤bviament, el trajecte, en molts moments, es fa pesat i estret. Entre altres coses perqu√® la mentalitat de resist√®ncia no ha format mai part¬†de l’engranatge pol√≠tic catal√†, capa√ß de construir hist√≤ries meravelloses i incapa√ß d’aguantar el pols¬†quan les coses van malament. Aquest diumenge, la internacionalitzaci√≥ del conflicte s’ha apuntat un bon punt amb el manifest de 41 senadors francesos que reclamen la intervenci√≥ de Fran√ßa i de la UE sota un t√≠tol prou significatiu: “Pel respecte dels drets i les llibertats fonamentals de Catalunya”.

La centralista Fran√ßa, la jacobina Fran√ßa, ha estat capa√ß d’al√ßar la veu de 41 senadors, una minoria significativa, per expressar la preocupaci√≥ pels esdeveniments¬†que hi ha hagut¬†a Catalunya. No es limita a reclamar respecte per als drets i llibertats fonamentals de Catalunya, sin√≥ que tamb√© denuncia la repressi√≥ pol√≠tica dels seus l√≠ders pol√≠tics, el judici¬†al Tribunal Suprem i el fet que uns representants pol√≠tics elegits hagin estat empresonats o obligats a exiliar-se per haver expressat “les seves opinions en exercici dels mandats que els electors els van encomanar”. Tot aix√≤, els signants¬†ho consideren un atac contra les llibertats i els drets democr√†tics.

El fet que entre els firmants hi hagi senadors de sis forces pol√≠tiques -entre les quals la¬†del president Macron- i de totes les regions franceses demostra la transversalitat de l’important document i que lluny que est√† Espanya de conceptes b√†sics com llibertats, drets i democr√†cia a l’hora d’atendre demandes leg√≠times com la de la societat catalana.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (25-3-2019)