Crec que és poc discutible que la internacionalització del conflicte català és la gran carta de l’independentisme. Al voltant de valors democràtics com el dret de votar i en defensa de drets fonamentals violentats i de denúncia de la repressió espanyola han arribat els suports més importants que ha tingut la causa catalana. La internacionalització del conflicte ha permès que diversos parlaments europeus s’hi hagin pronunciat, s’hagin creat grups de suport en nombroses cambres legislatives i que els mitjans de comunicació internacionals segueixin amb més interès que mai el conflicte català.

La persistència en aquest camí dona resultats, encara que, òbviament, el trajecte, en molts moments, es fa pesat i estret. Entre altres coses perquè la mentalitat de resistència no ha format mai part de l’engranatge polític català, capaç de construir històries meravelloses i incapaç d’aguantar el pols quan les coses van malament. Aquest diumenge, la internacionalització del conflicte s’ha apuntat un bon punt amb el manifest de 41 senadors francesos que reclamen la intervenció de França i de la UE sota un títol prou significatiu: “Pel respecte dels drets i les llibertats fonamentals de Catalunya”.

La centralista França, la jacobina França, ha estat capaç d’alçar la veu de 41 senadors, una minoria significativa, per expressar la preocupació pels esdeveniments que hi ha hagut a Catalunya. No es limita a reclamar respecte per als drets i llibertats fonamentals de Catalunya, sinó que també denuncia la repressió política dels seus líders polítics, el judici al Tribunal Suprem i el fet que uns representants polítics elegits hagin estat empresonats o obligats a exiliar-se per haver expressat “les seves opinions en exercici dels mandats que els electors els van encomanar”. Tot això, els signants ho consideren un atac contra les llibertats i els drets democràtics.

El fet que entre els firmants hi hagi senadors de sis forces polítiques -entre les quals la del president Macron- i de totes les regions franceses demostra la transversalitat de l’important document i que lluny que està Espanya de conceptes bàsics com llibertats, drets i democràcia a l’hora d’atendre demandes legítimes com la de la societat catalana.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (25-3-2019)