LA INVESTIDURA DE SÁNCHEZ: MOLTA LLET I POC FORMATGE, PER ARA

“Molta llet i poc formatge, per ara ”
( JOSÉ ANTICH )

Llegit i rellegit el document presentat aquest dilluns sota el títol “Coalición progresista – Un nuevo acuerdo para España” i que ha de servir de base per a la investidura de Pedro Sánchez en els primers dies de gener, el mínim que es pot dir és que no s’han de fer grans esperances de solució del conflicte entre Catalunya i Espanya. El mateix es pot dir de l’escrit de l’Advocacia de l’Estat que tan esperat era i que el mateix advocat d’Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha retret que no defensi la nul·litat de la sentència del procés.

Cal pensar que, en les pròximes hores, coneixerem més detalls de l’acord entre ERC i el PSOE i que les set línies -set!- sobre Catalunya de les 49 pàgines del document fet públic són només per a consum del públic espanyol. Perquè assenyalar en el punt novè el compromís d'”abordar el conflicte polític català, impulsant la via política a través del diàleg, la negociació i l’acord entre les parts que permeti superar la situació actual” és a dir tan poca cosa que gairebé no val ni a títol d’inventari. Així com que s’inclogui el traspàs de competències pendents previstes a l’Estatut de 2006.

Només amb això, la legislatura serà molt curta encara que tingui la gran majoria dels vots nacionalistes i independentistes a les Corts, a excepció de Junts per Catalunya. Ho sap el PSOE, ho sap Podemos i ho sap ERC. Començar la legislatura assenyalant la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, com ha fet aquest dilluns a la nit en una aturada de l’executiva del partit, que són escèptics amb el PSOE, encara que volen aprofitar l’oportunitat, és jugar a la ruleta russa. Una altra cosa és que les tres formacions assumeixin que això és el que ara han de fer i que seria pitjor un govern amb la dreta o anar a terceres eleccions.

Això pot ser, fins i tot, comprensible per a ells però, llavors, potser la millor estratègia era, almenys per als republicans, haver generat les menys expectatives possibles. Encara que només sigui perquè si, en el futur, els compromisos secrets que hagin assolit amb el PSOE i amb Pedro Sánchez no es compleixen -i els membres del consell nacional del partit han de ratificar el dia 2 l’acord amb poca informació més- no se’ls acabi girant com un bumerang.
Informa:ELNACIONAL.CAT (3112-2019)

195 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: