LA JEC DEIXA “TEMPORALMENT VACANT” L’EUROESCÓ DE PONSATÍ

La JEC ( Junta Electoral Central) ha deixat “temporalment vacant” l’escó de Clara Ponsatí com a eurodiputada, després que aquest migdia no s’hagi presentat a Madrid per acatar la Constitució. L’àrbitre electoral l’havia citat dos cops per fer el tràmit però l’exconsellera -que és a Escòcia i sobre la qual pesen ordres de detenció nacional, europea i internacional- no hi ha assistit. “L’escó romandrà temporalment vacant fins que es produeixi l’acatament”, diu la JEC en un acord d’aquest dijous. Tanmateix, l’àrbitre electoral sí que li reconeix la immunitat com a eurodiputada proclamada electe.

Aquesta decisió s’ha de traslladar al Parlament Europeu, que haurà de decidir què fa. El Brexit, que es formalitzarà demà, implicarà una redistribució dels escons i, entre d’altres, Ponsatí hauria d’entrar a l’Eurocambra com a nova europarlamentària. La JEC, però, sembla disposada a posar-hi totes les traves possibles malgrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de finals de l’any passat.

Ara com ara, el Parlament Europeu encara no ha pres cap decisió. Fonts consultades per NacióDigital eviten avançar-se als esdeveniments i expliquen que l’Eurocambra està recopilant tota la informació necessària perquè el seu president, David Sassoli, prengui “la decisió que hagi de prendre”. Aquest divendres la cambra haurà de rebre la comunicació sobre els nous escons per part de la JEC i la proclamació oficial dels eurodiputats post-Brexit es farà al principi de la propera sessió plenària, el proper 10 de febrer a Estrasburg.

Entre els seus arguments per exigir a l’exconsellera a l’exili que viatgi a Espanya per prometre la carta magna espanyola, la JEC sosté que el casos de Carles Puigdemont i Toni Comín -eurodiputats des de principis d’any en aplicació de la sentència del TJUE- “no pot servir de fonament” per obviar el requisit d’acatar presencialment la Constitució. Ara bé, el veredicte de Luxemburg va en línia oposada i sosté que aquest tràmit no pot impedir que un eurodiputat elegit pels ciutadans no pugui accedir al seu càrrec. El portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, va dir dimecres en una entrevista a Els Matins que si el cas de Ponsatí té “les mateixes condicions” que els de Puigdemont i Comín, el Parlament Europeu prendrà “la mateixa decisió”.


Puigdemont i Comín, un precedent clar

Malgrat les traves de la JEC, Carles Puigdemont i Toni Comín són eurodiputats. També ho hauria de ser Oriol Junqueras, però el Tribunal Suprem ho va impedir desobeint la sentència del TJUE. Els dos eurodiputats de Lliures per Europa, però, van ser reconeguts pocs dies després del pronunciament de Luxemburg i van poder seure als seus escons el dia 13 de gener, en la primera sessió de l’any al Parlament Europeu. Tots dos són a l’exili, com Ponsatí, i cap d’ells va viatjar a Espanya per acatar la Constitució i l’Eurocambra els va reconèixer sense cap problema com a parlamentaris de ple dret. Tot indica que Sassoli hauria de prendre, doncs, la mateixa decisió en el cas de Ponsatí.

La JEC, però, no hi està d’acord. Considera que és l’autoritat cometent per comunicar la condició d’eurodiputat electe conforme a la llei espanyola i la normativa europea. Segons l’organisme electoral, fins que la justícia estatal o de la UE no declarin “inaplicable” el requisit d’acatar la Constitució, “continua sent la seva obligació exigir-ne el compliment”. Sosté, a més, que Ponsatí no ha justificat per què hauria de saltar-se aquest tràmit o fer-lo per procediments alternatius. I sobre els casos de Puigdemont i Comín, l’àrbitre electoral critica la decisió del Parlament Europeu, que els ha permès exercir d’eurodiptuats “sense haver escoltat” la JEC.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (30-1-2020)

282 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: