LA JEC OBRE DOS EXPEDIENTS SANCIONADORS A TORRA: PEL DISCURS I LA CARTA DE SANT JORDI

La Junta Electoral Central (JEC) ha obert dos nous expedients sancionadors al president de la Generalitat, Quim Torra, pel discurs institucional i la carta que va enviar als treballadors públics de la Generalitat en motiu de la Diada de Sant Jordi. La Junta considera que Torra va vulnerar la Llei Orgànica del Règim Electoral General incloent als seu discurs i a la carta referències als “judicis polítics” als “exiliats” i a la “repressió”, expressions i opinions que segons la JEC “coincideixen plenament amb les d’algunes de les formacions polítiques que concorren a les eleccions” i que malgrat ser “legítimes” perden aquesta condició –diu la Junta- quan les pronuncia o escriu el president de la Generalitat “en la seva condició de tal i utilitzant els mitjans públics de què disposa”.

En el cas de la carta, de Sant Jordi, la JEC estima parcialment els recursos que van presentar el PSC i Ciutadans i conclou que expressions com el “nefast 155” o la referència al “president Puigdemont i els consellers del seu govern que estan amb ell a l’exili o a la presó” no poden ser utilitzades pel president de la Generalitat a la seva carta perquè coincideixen amb les que utilitzen “formacions polítiques que concorren a les eleccions”.

 

VULNERACIÓ D’ARTICLES

 

Per això la JEC declara que la carta “va vulnerar l’article 50.2 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General i el principi de neutralitat política dels càrrecs públics” i acorda “incoar expedient sancionador” i designar com a instructor a la vocal María del Pilar Teso Gamella. També requereix al president de la Generalitat “que s’abstingui en el futur de fer actes similars que suposin un ús partidista de la institució pública que presideix”.

En el cas del discurs institucional també en motiu de Sant Jordi, la JEC estima parcialment el recurs de Cs perquè considera que va vulnerar la LOREG en denunciar la “repressió del Regne d’Espanya” i demanar l’alliberament dels presos. En aquell discurs Torra va demanar a la comunitat internacional que es comprometi a resoldre aquest conflicte de manera democràtica. Un missatge que segons la JEC “vulnera l’article 50.2 de la LOREG i el principi de neutralitat política” que ha de regir els càrrecs públics durant la campanya. Per això també li requereix que s’abstingui de fer aquest tipus de discursos o “actes similars que suposin un ús partidista de la institució pública que presideix” i acorda incoar un expedient sancionador del que serà instructor Luis Fernando de Castro Fernández.

La JEC ja va obrir un primer expedient sancionador al president de la Generalitat el 21 de maig, quan va decidir portar-lo també a la Fiscalia per no retirar els llaços grocs dels edificis públics de la Generalitat.

515 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: