LA JEC REFORÇA LA CANDIDATURA DE PUIGDEMONT

“Puigdemont candidat, l’excepció continuarà “

 (   FERRAN CASAS )

El Tribunal Suprem s’inhibeix sobre Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín. Finalment serà el jutjat número dos del contenciós-administratiu de Madrid el que prendrà una decisió clau per les eleccions europees del 26 de maig. Té la paraula el tribunal que presideix el jutge Cristóbal Navajas Rojas, de la centrista Associació Francisco de Vitòria i cèlebre només per haver aturat el canvi de nom d’un carrer dedicat a un general franquista a Madrid. Haurà de tenir en compte que, contra la decisió de la Junta Electoral Central d’apartar-los com a candidats, ja s’han posicionat tant la Fiscalia del seu jutjat com el Tribunal Suprem, que va passar-li la pilota amb els consells sobre què fer ja incorporats.
Tot indica que Puigdemont podrà ser candidat i ahir ell també ho donava ja per fet, tal com recull Aida Morales. Els excessos “patriòtics” de la JEC han reforçat el líder de JxCat, que no té clar encara si podrà recollir l’acta d’eurodiputat sense risc de ser detingut per les autoritats espanyoles. De tot plegat en vaig escriure aquest article. Puigdemont podrà ser candidat però haurà de fer campanya des de l’exili i tindrà problemes per exercir. Oriol Junqueras, cap de llista d’ERC, haurà de demanar el vot des de la presó. És un context d’excepcionalitat que en cap cas es pot normalitzar.Passar pàgina i fer com aquell qui res és el que voldria el govern del PSOE, que mira cap a una altra banda o s’enutja quan se li recorden els dèficits democràtics del seu estat. Va passar ahir en l’alliberament del camp nazi de Mauthausen, quan es va recordar la figura de l’empresonat Raül Romeva, conseller responsable de les polítiques de memòria a l’anterior Govern. La ministra Delgado va marxar enfadada per la referència als presos polítics de la representant de la Generalitat.

Avui, però, el govern espanyol celebrarà satisfet la inauguració d’un retrat de Felip VI al Congrés que ha costat 88.000 euros. I a la Moncloa, Pablo Casado demanarà a Pedro Sánchez més “mà dura” amb Catalunya. Això sí que és “normal” i polítiques d’estat.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (6-5-2019)
410 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: