LA JEC TIRA PEL DRET: ENVIA AL PARLAMENT LA CREDENCIAL DE LA SUBSTITUTA DE JUVILLÀ

( MARTA LASALAS )

Dit i fet. La Junta Electoral Central no nom√©s ha rebutjat suspendre la retirada de l’acta de diputat al cupaire Pau Juvill√†, sin√≥ que, a m√©s, tal i com apuntava en la resoluci√≥ que va fer p√ļblica ahir, ha em√®s la credencial de la candidata que segueix Juvill√† a la llista amb que la CUP va conc√≥rrer per Lleida a les eleccions del passat 14 de febrer. Tot plegat ha arribat aquest mat√≠ al Parlament, segons ha pogut saber ElNacional.cat, dins d’un burofax en qu√® es comunica a la presidenta de la Cambra, Laura Borr√†s, que compta amb un termini de cinc dies h√†bils per indicar “les mesures que hagi adoptat” per retirar l’esc√≥ a Juvill√† tal i com ha decidit la JEC. “L’incompliment d’aquestes resolucions pot donar lloc a les conseq√ľ√®ncies jur√≠diques previstes a la legislaci√≥ vigent”, s’adverteix a Borr√†s.

El passat 20 de gener quan la JEC va comunicar que retirava l’esc√≥ de diputat Juvill√† tamb√© va fer saber que havia acordat “expedir la credencial al seg√ľent candidat de la llista” de la CUP. Aix√≤ no obstant, no va anar m√©s enll√†. La resoluci√≥ d’ahir, en canvi, anuncia l’expedici√≥ de la credencial i comunica que el tr√†mit s’havia de fer amb data d’aquest mateix dijous. Aix√≤ √©s el que aquest mat√≠ ha arribat al Parlament dins del burofax, la credencial de la nova diputada. Juvill√† va conc√≥rrer el 14-F com a cap de llista de la CUP per Lleida, i la n√ļmero dos de la candidatura √©s Nogay Ndiaye.

Escó retirat

Aquests moviments tan expeditius de la JEC s√≥n del tot diferents a com va actuar la Junta en el cas de la retirada de l’esc√≥ a Quim Torra. Aleshores la JEC va enviar un escrit requerint al president del Parlament Roger Torrent que proced√≠s a fer efectiva la p√®rdua de l’esc√≥ de Torra i demanant-li, a m√©s, que remet√©s a la Junta tota la documentaci√≥ que certifiqu√©s que aix√≠ s’havia fet. En el cas de Juvill√†, la mateixa Junta Electoral ha retirat les credencials del diputat i ha materialitzat el relleu, expedint les noves credencial de la persona que ha d’ocupar l’esc√≥.

A difer√®ncia de Torrent, per tant, a Borr√†s la JEC no li ha deixat marge per decidir si retira o no l’esc√≥, perqu√® ja ha estat retirat. El que haur√† de decidir la presidenta del Parlament √©s si assumeix desobeir la decisi√≥ de la JEC, la qual cosa podria comportar l’assumpci√≥ d’altres delictes com la col¬∑laboraci√≥ en la usurpaci√≥ de funcions i la malversaci√≥, at√®s que s’estaria pagant amb fons p√ļblics el sou a un diputat a qui s’ha retirat l’esc√≥. Tot plegat complica i molt la situaci√≥ a la presidenta del Parlament, que va arribar a la Cambra amb un cas sota el bra√ß, per suposat fraccionament de contractes a la Instituci√≥ de les Lletres Catalanes, i en aquests 11 mesos ha afegit vuit casos m√©s, arran del recurs del PSC al Tribunal Constitucional, per l’acceptaci√≥ de la delegaci√≥ de vot a Llu√≠s Puig, a banda de diferents den√ļncies de Ciutadans i Vox.
Juvill√† “contamina”

Precisament, el burofax que la JEC ha fet arribar a la presid√®ncia del Parlament inclou l’escrit presentat per Ciutadans davant d’aquest √≤rgan electoral, i atorga cinc dies a Borr√†s per donar explicacions sobre els fets que s’hi denuncien en relaci√≥ al no compliment de la resoluci√≥ de la Junta Electoral, i “en particular perqu√® indiqui les mesures que hagi adoptat aquesta instituci√≥ per aplicar l’acord” de retirar l’esc√≥ de Juvill√†. L’escrit de Cs assenyala directament Borr√†s i les “m√ļltiples manifestacions p√ļbliques en qu√® es compromet a seguir impedint l’execuci√≥ de l’acord i l’efic√†cia de la llei, col¬∑laborant en l’usurpaci√≥ de funcions iniciada pel condemnat Juvill√†”.

El recurs de Cs tamb√© assenyala la secret√†ria general, Esther Andreu, i els membres de la Mesa que han rebutjat donar compliment a la decisi√≥ de la JEC com a responsables de no iniciar el procediment de substituci√≥ del diputat cupaire. A m√©s, adverteix que en cas que Juvill√† continu√Į participant en les deliberacions de la Cambra, at√®s que se li han retirat formalment les credencials de diputat, “contamina el funcionament democr√†tic” del Parlament. L’escrit de Ciutadans a la JEC va acompanyat de documentaci√≥, entre la qual hi figuren fotografies de Borr√†s amb Juvill√† o transcripcions de plens.

La presidenta del Parlament disposa de cinc dies per donar resposta a partir d’aquest dijous, tenint en compte que es tracta de dies h√†bils. M√©s enll√† del qu√® i el quan decideixi respondre la Cambra catalana, tal i com adverteix l’escrit de Ciutadans, a partir d’ara el simple fet que Juvill√† participi en una reuni√≥ de la Mesa o a qualsevol activitat parlament√†ria o cobri el sou de diputat, un cop la JEC ha cancel¬∑lat la seva acreditaci√≥ de diputat i n’ha expedit una de nova, posar√† en marxa un nou front legal i noves acusacions. I no nom√©s per desobedi√®ncia.
Informa:ELNACIONAL.CAT (29-1-2022)

84 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: