LA JUNTA ELECTORAL PROTEGEIX VOX: VOL QUE EL GOVERN EMPARI ELS SEUS ACTES DE TOTES TOTES

La Junta Electoral Central (JEC) ha em√®s una resoluci√≥ on insta el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel S√†mper, a adoptar “totes les mesures necess√†ries que permetin la celebraci√≥ dels actes p√ļblics de campanya electoral de Vox i qualsevol altra formaci√≥ pol√≠tica evitant que es produeixin actuacions violentes o intimidat√≤ries”. Segons la JEC, S√†mper ha d’actuar perqu√® les forces de seguretat procedeixin a “identificar, en el seu cas detenir i posar a disposici√≥ judicial els qui facin √ļs de la viol√®ncia per impedir aquests actes” de la formaci√≥ d’ultradreta.

A m√©s, segons la JEC, les Juntes Electorals Provincials “hauran d’adoptar les mesures complement√†ries que estimin necess√†ries per facilitar l’exercici del dret de reuni√≥ per part de qualsevol de les candidatures que concorren al proc√©s electoral”.

La JEC actua a instàncies de Vox, que va denunciar els incidents que han tingut lloc durant diversos actes de campanya.

A la seva resoluci√≥ assenyala que els informes de la Junta Electoral Provincial de Barcelona, el departament d’Interior de la Generalitat i la delegaci√≥ del govern espanyol a Catalunya recullen que en aquests incidents els Mossos d’Esquadra, en coordinaci√≥ amb el Cos Nacional de Policia “han adoptat importants dispositius de seguretat que han evitat o reduir els danys que aquestes actuacions violentes podrien haver causat als candidats de Vox i als assistents als actes convocats”.

Malgrat aix√≤, segons la JEC, els dispositius no han pogut evitar “que aquests actes electorals s’hagin celebrat en un ambient de coerci√≥ contrari al que ha de ser l’exercici d’aquest dret fonamental”.

La JEC recorda que a les imatges que li ha fet arribar Vox “es constata que en diversos actes de campanya realitzats pels seus candidats s’han produ√Įt actes d’intimidaci√≥ i viol√®ncia que constitueixen una vulneraci√≥ dels drets consagrats a la Constituci√≥ i tamb√© del dret d’igualtat de tots els candidats”.

D’altra banda, l’ens ha evitat pronunciar-se i deixa en mans de les Juntes Electorals Provincials qualsevol decisi√≥ sobre l’incompliment per part de Vox del protocol de campanya del Govern, que estableix que no es pot passejar en comitiva per mercats ni permetre aglomeracions. Ho fa en resposta a una petici√≥ dels Mossos, que van preguntar a la Junta Electoral de Barcelona, i aquesta a la JEC, on havien de remetre les actes aixecades per la realitzaci√≥ de comitives electorals itinerants.

Segons la JEC, “la decisi√≥ de prohibir o limitar aquest tipus de comitives electorals √©s compet√®ncia de les Juntes Electorals Provincials”. “Per aix√≤, encara que el protocol espec√≠fic per als actes de campanya a les eleccions al Parlament de la Generalitat consideri que aquestes comitives electorals itinerants no s√≥n adequades i s’han d’evitar, hauran de ser les Juntes Electorals Provincials les que prohibeixin o limitin aquests actes”.

En tot cas recorda que “la intenci√≥ de realitzar aquestes comitives electorals itinerants haur√† de ser comunicada a aquestes Juntes Provincials en els termes establerts a la legislaci√≥ reguladora del dret de reuni√≥”.

La JEC deixa qualsevol decisi√≥ sobre altres sancions en mans de la Generalitat. “En la mesura que l’autoritat governativa mant√© les atribucions d’ordre p√ļblic, la potestat sancionadora per les possibles infraccions derivades d’aquests fets correspondr√† al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.
Informa:RACOCATALA.CAT (11-2-2021)

213 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: