LA JUNTA ELECTORAL PROTEGEIX VOX: VOL QUE EL GOVERN EMPARI ELS SEUS ACTES DE TOTES TOTES

La Junta Electoral Central (JEC) ha emès una resolució on insta el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, a adoptar “totes les mesures necessàries que permetin la celebració dels actes públics de campanya electoral de Vox i qualsevol altra formació política evitant que es produeixin actuacions violentes o intimidatòries”. Segons la JEC, Sàmper ha d’actuar perquè les forces de seguretat procedeixin a “identificar, en el seu cas detenir i posar a disposició judicial els qui facin ús de la violència per impedir aquests actes” de la formació d’ultradreta.

A més, segons la JEC, les Juntes Electorals Provincials “hauran d’adoptar les mesures complementàries que estimin necessàries per facilitar l’exercici del dret de reunió per part de qualsevol de les candidatures que concorren al procés electoral”.

La JEC actua a instàncies de Vox, que va denunciar els incidents que han tingut lloc durant diversos actes de campanya.

A la seva resolució assenyala que els informes de la Junta Electoral Provincial de Barcelona, el departament d’Interior de la Generalitat i la delegació del govern espanyol a Catalunya recullen que en aquests incidents els Mossos d’Esquadra, en coordinació amb el Cos Nacional de Policia “han adoptat importants dispositius de seguretat que han evitat o reduir els danys que aquestes actuacions violentes podrien haver causat als candidats de Vox i als assistents als actes convocats”.

Malgrat això, segons la JEC, els dispositius no han pogut evitar “que aquests actes electorals s’hagin celebrat en un ambient de coerció contrari al que ha de ser l’exercici d’aquest dret fonamental”.

La JEC recorda que a les imatges que li ha fet arribar Vox “es constata que en diversos actes de campanya realitzats pels seus candidats s’han produït actes d’intimidació i violència que constitueixen una vulneració dels drets consagrats a la Constitució i també del dret d’igualtat de tots els candidats”.

D’altra banda, l’ens ha evitat pronunciar-se i deixa en mans de les Juntes Electorals Provincials qualsevol decisió sobre l’incompliment per part de Vox del protocol de campanya del Govern, que estableix que no es pot passejar en comitiva per mercats ni permetre aglomeracions. Ho fa en resposta a una petició dels Mossos, que van preguntar a la Junta Electoral de Barcelona, i aquesta a la JEC, on havien de remetre les actes aixecades per la realització de comitives electorals itinerants.

Segons la JEC, “la decisió de prohibir o limitar aquest tipus de comitives electorals és competència de les Juntes Electorals Provincials”. “Per això, encara que el protocol específic per als actes de campanya a les eleccions al Parlament de la Generalitat consideri que aquestes comitives electorals itinerants no són adequades i s’han d’evitar, hauran de ser les Juntes Electorals Provincials les que prohibeixin o limitin aquests actes”.

En tot cas recorda que “la intenció de realitzar aquestes comitives electorals itinerants haurà de ser comunicada a aquestes Juntes Provincials en els termes establerts a la legislació reguladora del dret de reunió”.

La JEC deixa qualsevol decisió sobre altres sancions en mans de la Generalitat. “En la mesura que l’autoritat governativa manté les atribucions d’ordre públic, la potestat sancionadora per les possibles infraccions derivades d’aquests fets correspondrà al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.
Informa:RACOCATALA.CAT (11-2-2021)

86 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: