LA JUSTÍCIA EUROPEA TORNA A RETIRAR LA IMMUNITAT A PUIGDEMONT PERQUÈ NO HI VEU RISC DE DETENCIÓ

De nou, sense immunitat. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha decidit aquest divendres retirar la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Considera que no hi ha la urgència ni el risc necessari per aixecar la suspensió que va decidir el Parlament Europeu i que el dos de juny va decidir restablir-la.Així, el TGUE recorda l’existència de la qüestió prejudicial presentada pel jutge instructor Pablo Llarena va suspendre el procés penal. Arran d’aquesta aturada, el Tribunal europeu constata que l’execució de les ordres de detenció europea també han estat suspeses. De fet, aquest argument també el va al·legar Espanya que s’ha personat en el procediment tot fent costat al Parlament Europeu. Així doncs, fins que no es resolgui el recurs presentat contra el suplicatori, tots tres eurodiputats no tindran la immunitat parlamentària. En definitiva, el TGUE considera que les cautelars no són necessàries perquè les ordres de detenció estan suspeses.

Els tres mantindran la immunitat per assistir als plens que es fan a Estrasburg, territori francès. El vicepresident del Tribunal General, redactor de la decisió, estima que, mentre el Tribunal de Justícia no es pronunciï en l’assumpte prejudicial Lluís Puig Gordi, sobre la negativa a extradir-lo a Espanya, “res permet considerar que les autoritats judicials belgues o que les autoritats d’un altre Estat membre puguin detenir-lo”. Fins i tot, qualifica “d’hipotètica” una detenció de Ponsatí per part de les autoritats britàniques malgrat que ella hi va viure.

El mateix vicepresident conclou que tots tres eurodiputats “no han aconseguit demostrar que concorri el requisit de la urgència, ja que, en la situació actual, el perjudici greu i irreparable que invoquen no pot ser qualificat de cert o acreditat amb un grau de probabilitat suficient“. La resolució insisteix que els diputats no han demostrat que poguessin ser objecte d’una detenció imminent“.Pel ponent, ni Puigdemont, ni Comin ni Ponsatí no han demostrat que la seva detenció o la limitació dels seus desplaçaments ni, amb més raó, el seu lliurament a les autoritats espanyoles i la seva posterior posada en situació de detenció provisional fossin previsibles amb un grau de probabilitat suficient, en particular respecte a l’Estat on resideixen -Bèlgica“.

Tot i la desestimació de la demanda de mesures provisionals, els diputats poden interposar una nova demanda si, amb posterioritat a aquest acte, el perjudici al·legat resultés prou probable, en particular en el cas que fossin detinguts per una autoritat d’execució d’un Estat membre o que es portés a terme alguna actuació dirigida a lliurar-los a les autoritats espanyoles.

Informa:ELMON.CAT (30-VII-2021)

207 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: