La jutgessa de Barcelona que investiga diversos ex-alts càrrecs del Govern per l’1-O ha citat com a imputat per desobediència el responsable de la direcció comercial i de màrqueting de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Martí Patxot, per l’emissió d’anuncis sobre el referèndum.

En un acte, al qual ha tingut accés Efe, la titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona ha citat per a aquest divendres, 22 de març, el responsable comercial de la CCMA per l’emissió dels anuncis sobre la celebració i promoció de la participació en el referèndum de l’1-O en els mitjans públics de la Generalitat al setembre del 2017. Fonts de la CCMA consultades per Efe no han volgut fer declaracions sobre aquesta imputació.

La jutgessa, que manté imputada la llavors màxima responsable de la CCMA Núria Llorach i els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, ha reclamat a l’organisme que dirigeix els mitjans públics de la Generalitat que aporti una certificació de les emissions de l’anunci de la campanya de “Civisme” durant el setembre del 2017, especificant els dies en què es van publicar.

La jutgessa també ha requerit a la CCMA el contingut de les gravacions en ràdio i els elements videogràfics d’aquests anuncis de la campanya “Civisme” que, sota el logotip de la Generalitat, mostraven unes vies de tren que es bifurcaven amb l’eslògan: “Has nascut amb la capacitat de decidir, hi renunciaràs?”.

L’elaboració i emissió de la campanya “Civisme” és una de les bases en què es fonamenta l’acusació per malversació en el judici a la cúpula del procés al Tribunal Suprem, ja que la CCMA va emetre dues factures de 93.000 i 180.000 euros a la Conselleria de Presidència, si bé el conseller Jordi Turull al·lega que no havien de pagar-se perquè estaven dins un contracte marc.

 

Nega cap adjudicació irregular al 13

 

 

D’una altra banda, la jutgessa ha desestimat el recurs de nul·litat de tota la causa interposat per alguns dels acusats, en no apreciar “cap infracció” en les normes de repartiment quan es va adjudicar la investigació sobre els preparatius del referèndum al magistrat Juan Antonio Ramírez Sunyer, ja mort.

Algunes de les defenses van demanar la nul·litat de la causa en considerar que estava viciada d’origen perquè es va adjudicar de forma “irregular” al titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona per la seva “obsessió” amb el procés independentista.

Per contra, la jutgessa Alejandra Gil, que substitueix Ramírez Sunyer, sosté que la petició de nul·litat parteix d’una “premissa errònia”, ja que quan el 27 de gener del 2017 es va presentar la denúncia que va donar peu a l’obertura d’aquesta causa la norma de repartiment no excloïa els magistrats que estaven de guàrdia.

La jutgessa insisteix que no només no es va cometre cap infracció de les normes de repartiment, sinó que l’adjudicació al jutjat 13 es va dur a terme de manera “informàtica i aleatòria”, per la qual cosa desestima l’incident de nul·litat per anul·lar tota la causa.

Informa:ELNACIONAL.CAT (18-3-2019)