LA LLEI SU√ŹSSA PERMET BLOQUEJAR ELS COMPTES OPACS DE JUAN CARLOS I

ÔĽŅ”Per qu√® Su√Įssa pot bloquejar els comptes opacs de Joan Carles I? ”
Una llei federal que va entrar en vigor el 2016 facilita el control de fons de dirigents estrangers aconseguits de manera il·lícita que ara reclama Òmnium
( PEP MART√ć ) |

√ímnium Cultural ha engegat una campanya contra els poders de l’Estat que t√© en el seu focus el rei em√®rit, Joan Carles de Borb√≥. La campanya vol tenir un vessant estatal i un d’internacional. Pel primer, han presentat una querella criminal davant el Tribunal Suprem per possible delicte contra la hisenda p√ļblica, blanqueig de capitals i tr√†fic d’influ√®ncies. En el pla internacional, l’entitat ha fet una petici√≥ al govern de Su√Įssa perqu√® bloquegi els comptes bancaris del monarca em√®rit. La reclamaci√≥ d’√ímnium Cultural no t√© l’√®xit garantit, per√≤ es podria obrir pas gr√†cies als canvis produ√Įts en la legislaci√≥ su√Įssa en els darrers anys.

L’entitat engega una campanya contra la monarquia amb el t√≠tol “Fem-la caure” i demana a Su√Įssa que bloquegi els comptes bancaris de Joan Carles de Borb√≥

Concretament, √ímnium ha enviat la petici√≥ a l’actual presidenta de la Confederaci√≥ Helv√®tica, la socialista Simonetta Somaruga, Demanen al govern su√≠s que compleixi amb les funcions que li permet la llei federal sobre valors patrimonials d’origen il¬∑l√≠cit. Per aix√≤ han enviat un informe jur√≠dico-pol√≠tic a la direcci√≥ de dret internacional p√ļblic del Departament federal d’Afers Estrangers, perqu√® engegui aquest mecanisme legal.

Aquesta llei federal va ser aprovada el desembre del 2015 i va entrar en vigor l’1 de juliol del 2016, precisament per fiscalitzar casos de corrupci√≥ estrangera i bloquejar fons sospitosos d’origen il¬∑l√≠cit. La llei va ser objecte d’un llarg debat i hi va diversos intents per edulcorar-la o ajornar-ne l’aprovaci√≥.

En el seu moment, qui era ministre d’Exteriors helv√®tic, Didier Burkhalter, es va referir a la norma dient que responia a criteris morals i √®tics, per√≤ tamb√© als interessos de Su√Įssa. I √©s que la Confederaci√≥ ja fa anys que treballa per netejar la seva imatge del pa√≠s com un parad√≠s fiscal, mentre les pressions per posar fi al secret bancari no han fet m√©s que incrementar-se.

Hi va haver fortes retic√®ncies a la llei del 2016, en bona part de la dreta pol√≠tica al Parlament. Tamb√© d’alguns lobis d’advocats que van fer pressi√≥ fins al final. Per√≤ finalment, el text va ser considerat pel Banc Mundial una llei mod√®lica per aconseguir recuperar fons d’origen il¬∑l√≠cit.

La preocupaci√≥ per acabar amb la imatge de Su√Įssa com a p√†tria del secret bancari fa anys que genera un debat intens al pa√≠s. El cas de la fortuna de molts dictadors que refugiaven a la rep√ļblica alpina el fruit del seu bot√≠ ha obligat Berna a anar endurint la seva legislaci√≥. Hi ha hagut casos de dictadors que han posse√Įt fons d’acc√©s dif√≠cil per a les autoritats, malgrat que els diners eren reclamats pels pa√Įsos d’origen despr√©s de la caiguda dels tirans. Aix√≠ va passar amb Filipines a prop√≤sit de Ferdinand Marcos, o de Jean-Claude Duvalier a Hait√≠.

El 2011, Berna va aprovar l’anomenada llei Duvalier per recuperar els diners saquejats per l’exdictador haiti√†. El litigi va durar anys i no es va poder restituir la totalitat del bot√≠ saquejat al poble haiti√†. Caldr√† veure si la llei del 2016 dona fruits m√©s s√≤lids.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (4-7-2020)

255 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: