LA LLENGUA DE BARCELONA S√ć QUE ENS IMPORTA

“La llengua ens importa, Varsavsky!”
Barcelona s‚Äôha de dotar d‚Äôuna pol√≠tica ling√ľ√≠stica pr√≤pia que preservi la llengua dels capricis del liberalisme

( RUDOLF ORTEGA )

Potser alg√ļ t√© dubtes que la llengua √©s cosa que importa a la gent. Aquesta setmana se‚Äôns ha fet fam√≥s Martin Varsavsky, fundador de l‚Äôempresa Jazztel i d‚Äôaltres, que via Twitter ha tingut l‚Äôocurr√®ncia de beneir les bondats d‚Äôuna ciutat com Barcelona per emprendre i invertir en tecnologia… llevat que tinguis fills, cas en qu√® √©s millor Madrid, perqu√® aqu√≠ et fan aprendre una llengua que no et servir√† per a res i all√†, en canvi, et podr√†s comunicar amb cinc-cents milions de persones. I √©s clar, a la vista de les respostes rebudes (no li han dit guapo, precisament), va tirar de sup√®rbia tot ironitzant sobre l‚Äôinter√®s que els gurus de la tecnologia tenen per les lleng√ľes petites: ‚ÄúRomanticismo de los que creen que en Silicon Valley hacen cola para aprender catal√°n. Parecen sorprendidos que los extranjeros prefieran aprender castellano y vean el catal√°n como una pega a la hora de decidir Barcelona vs Madrid. Hola desde el planeta Tierra‚ÄĚ.

Resulta que aqu√≠ a la gent la llengua li importa pel que t√© de factor constructor de la pr√≤pia identitat, identitat que si b√© per a molts pot ser grupal (tribal, nacional, posem-hi el prisma que vulguem), tamb√© ho √©s estrictament personal, en constituir la llengua un tret hum√† essencial al costat d‚Äôaltres sobre els quals no tenim dubtes de la seva defensa. Aix√≠, de la mateixa manera que Varsavsky mostra una imp√ļdica banalitzaci√≥ de la diversitat ling√ľ√≠stica d‚Äôacord amb el que presumeix que valen els idiomes, segur que es contindria prou de fer afirmacions semblants relatives a races, √®tnies o religions, per petites que siguin. No per ser m√©s practicada una religi√≥ mereix m√©s respecte que una de seguida per quatre gats.

ENS IMPORTA LA LLENGUA

I en aquest rac√≥ de m√≥n sembla que a la gent li importa la llengua que parla, i els resultats de les dues darreres convocat√≤ries electorals no deixen de ser-ne una mostra. Hem vist el PP fent gala d‚Äôuna malaptesa maj√ļscula enviant a l‚Äôescorxador una candidata que no parlava catal√† i que amb prou feines l‚Äôentenia; hem vist Ciutadans experimentar una reculada en el seu feu fundador despr√©s d‚Äôhaver prom√®s que tancaria TV3 i que posaria fi a l‚Äôescola en catal√†; hem vist Manuel Valls recollint uns resultats moderats despr√©s de fer un discurs en qu√® el catal√† era entranyable i prou; i hem vist perdre Ada Colau despr√©s d‚Äôhaver renunciat a la llengua catalana en alguns dels seus actes de campanya perqu√® ja no li valia la pena ni tan sols ser biling√ľe. √Čs ingenu pensar que aquests resultats electorals obeeixen en exclusiva als respectius posicionaments ling√ľ√≠stics, per√≤ no es pot ignorar que aquests posicionaments hi s√≥n, i que s√≥n expl√≠cits en alguns dels seus programes. I la gent ha dit que la llengua li importa.

La ciutat de Barcelona no pot estar ling√ľ√≠sticament a merc√® dels capricis del liberalisme econ√≤mic, ni pot acomodar-se als prejudicis que sobre les lleng√ľes campen pel m√≥n, per molt que vinguin de Palo Alto. Com tampoc pot esperar a veure com la llengua catalana es difumina en un context socioling√ľ√≠stic en el qual la compet√®ncia entre lleng√ľes, algunes de les quals s√≥n de les m√©s parlades del m√≥n, oferir√† sempre una lluita desigual. Que som oberts a altres lleng√ľes, s√≠. Que som cosmopolites, tamb√©. Per√≤ que la llengua catalana hi √©s i que la poblaci√≥ de la ciutat no li ha donat (encara) l‚Äôesquena, d‚Äôaix√≤ no n‚Äôhi ha cap mena de dubte.

Sigui quina sigui la composici√≥ del nou consistori barcelon√≠, no es pot deixar la vitalitat de la llengua als peus del mercat d‚Äôuna economia globalitzada, ni tampoc es pot subsumir en la pol√≠tica ling√ľ√≠stica catalana general, deutora d‚Äôuns principis i d‚Äôunes estad√≠stiques globals que tenen poc a veure amb l‚Äôimpacte que, sobre la llengua, t√© el dinamisme industrial, tur√≠stic i tecnol√≤gic de Barcelona. Cal que l‚ÄôAjuntament de Barcelona es doti d‚Äôuna vegada d‚Äôuna pol√≠tica ling√ľ√≠stica pr√≤pia, i que doni a la llengua la mateixa import√†ncia que li atorga la ciutadania. Perqu√® si la gent encara no ha donat l‚Äôesquena al catal√†, esperem que no ho facin els pol√≠tics.

Informa:ELPAIS.CAT (5-6-2019)

425 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: