LA MACROCAUSA: DELS TERRENYS DE VILLA BUGATTI A L’AJUT DEL KREMLIN

“Qui s√≥n els investigats en la causa pel finan√ßament del Proc√©s? ”
( ALEIX MOLDES / PAU ESPARCH )

El 24 de maig del 2018, 30 persones van ser detingudes per la Policia Nacional en el marc de l’operaci√≥ Estela, que aleshores es va informar que investigava una presumpta trama de corrupci√≥ a la Diputaci√≥ de Barcelona. El 12 de novembre del 2019 es van afegir al cas quatre detencions m√©s per part de la Gu√†rdia Civil vinculades a presumptes subvencions irregulars concedides per la secretaria general i el Consell Catal√† de l’Esport de la Generalitat. I aquest dimecres la Gu√†rdia Civil ha dut a terme 31 escorcolls i 21 detencions en el marc d’un dispositiu anomenat Volhov que investiga diversos empresaris vinculats a l’independentisme. Quina relaci√≥ hi ha entre aquestes tres operacions? √Čs el jutjat d’instrucci√≥ n√ļmero 1 de Barcelona el responsable de tots els dispositius i, malgrat que fins ara semblava que se centrava en les subvencions a les fundacions Catm√≥n i Igman, pr√≤ximes a l‚Äôantiga Converg√®ncia Democr√†tica de Catalunya (CDC) i presidides per V√≠ctor Terradellas, les dilig√®ncies apunten ara la possibilitat de convertir-se en un nou calaix de sastre per investigar el Proc√©s.

Segons ha pogut consultar l’ARA, el jutjat va obrir una pe√ßa separada -i secreta- durant un any i mig que comen√ßa amb dos √†udios que es troben al m√≤bil de Terradellas. En aquest tel√®fon la Gu√†rdia Civil no hi va localitzar “res d’inter√®s” per a la investigaci√≥ de la Diputaci√≥ de Barcelona per√≤ s√≠ unes converses de Terradellas amb David Mad√≠ i Xavier Vendrell que “llan√ßaven suficients indicis”, segons el jutge, per justificar una investigaci√≥ per blanqueig de capitals. Aix√≤ deriva en l’operatiu que s’ha fet aquest mat√≠. El Tribunal Superior de Just√≠cia de Catalunya (TSJC) ha informat aquest dimecres que l’actuaci√≥ √©s “per delictes relacionats amb la corrupci√≥ i/o desordres p√ļblics”.

Desordres p√ļblics? Tot i que alguns mitjans han publicat des de primera hora la relaci√≥ entre les detencions i el Tsunami Democr√†tic, ni el TSJC ni tampoc el cos armat han confirmat que l’operaci√≥ hi tingui vinculaci√≥. La Gu√†rdia Civil parla de delictes de malversaci√≥ de fons p√ļblics, prevaricaci√≥ i blanqueig de capitals. I, de fet, la investigaci√≥ del Tsunami, per terrorisme, l’est√† portant l’Audi√®ncia Nacional i no el jutjat d’instrucci√≥ 1 de Barcelona. Sigui com sigui, alguns dels detinguts, com Vendrell, Mad√≠, Xavier Vinyals i Oriol Soler, van formar part de l’estat major del Proc√©s, que va assessorar el Govern amb el refer√®ndum la legislatura passada.

Connexió russa
La investigaci√≥, doncs, es va comen√ßar a bifurcar en m√ļltiples temes, la majoria sense cap relaci√≥ amb la presumpta corrupci√≥ a la Diputaci√≥ de Barcelona, l’origen de la causa. Un dels m√©s ex√≤tics √©s el que connecta el Proc√©s amb R√ļssia. La Gu√†rdia Civil aporta com a indici la conversa que Terradellas -que la va gravar- va tenir amb Vendrell el 16 de maig del 2018. Segons el cos armat, Vendrell havia suggerit a Mad√≠ parlar amb Vinyals, “a qui Carles Puigdemont fa enc√†rrecs en temes internacionals”, de la plataforma de criptomonedes amb la qual la Generalitat pretenia garantir estabilitat financera i evitar el control de l’Estat. Terradellas portava cinc mesos de delegat en un grup de R√ļssia creat en l’√®poca de Gorbatxov per desenvolupar la plataforma i aquest grup “volia participar en els temes de comunicaci√≥ que, conjuntament, estaven fent Vendrell, Mad√≠ i Jaume Roures”. La Gu√†rdia Civil assegura que estaven disposats a invertir entre 100 i 300 milions -no especifica si de d√≤lars o d’euros.

Segons el mateix informe, Terradellas va explicar que el cap del grup rus havia ofert el 24 d’octubre del 2017 a Puigdemont “comptar amb 10.000 soldats i pagar tot el deute catal√†”, per√≤ en ple debat entre convocar eleccions o proclamar la independ√®ncia “es va cagar a les calces”. “El grup rus volia fer de Catalunya un pa√≠s com Su√Įssa”, afegeix. El jutge considera que R√ļssia hauria ofert suport a Puigdemont si hagu√©s declarat la independ√®ncia i que, si hagu√©s acceptat, “probablement haurien desencadenat un conflicte armat amb l’Estat amb un incert nombre de v√≠ctimes mortals”. √Čs estrany que el jutjat d’instrucci√≥ 1 s’estigui encarregant d’unes sospites que tamb√© estarien a la taula del jutge Manuel Garc√≠a Castell√≥n a l’Audi√®ncia Nacional, tal com va publicar ara fa un any El Pa√≠s.

Els vincles amb el Kremlin, Snowden i Assange

A Oriol Soler tamb√© se l’estaria investigant per la seva suposada mediaci√≥ entre els governs rus i catal√† i tamb√© pels seus vincles amb els activistes Edward Snowden i Julian Assange, segons ha explicat el seu advocat, Benet Salellas. El 9 de novembre del 2017 Soler es va entrevistar a l’ambaixada d’Equador a Londres amb Julian Assange. La Gu√†rdia Civil i el jutge consideren que “aquesta reuni√≥ s’emmarca en l’estrat√®gia de desinformaci√≥ i desestabilitzaci√≥ en la que tamb√© hauria participat el govern del Kremlin com a part de la seva narrativa general sobre una Uni√≥ Europea a la vora del col¬∑lapse”. “L’estrat√®gia coordinada de comunicaci√≥ es va activar durant el refer√®ndum”, afegeixen.

El paper de Soler evidenciaria, segons jutge i policia, “que la inger√®ncia russa com a mesura d’estrat√®gia geopol√≠tica de desestabilitzaci√≥ va ser un fet durant l’octubre del 2017 i per aix√≤ es va difondre desinformaci√≥ i not√≠cies falses, com que s’havia viscut la pitjor viol√®ncia a Europa des de la Segona Guerra Mundial o que Espanya no respecta les llibertats b√†siques de votar”.

Al marge d’aix√≤, el cos armat sospita dels contractes p√ļblics i les subvencions que haurien rebut les empreses de Soler entre el 2016 i el 2020: al voltant de tres milions d’euros, segons la Gu√†rdia Civil, tot i que admet que “√©s una informaci√≥ que s’hauria de verificar correctament amb els expedients administratius corresponents”.

Villa Bugatti a Cabrera
A Xavier Vendrell, exsecretari general d’ERC, se li atribueixen suposades irregularitats en un complex a Cabrera de Mar anomenat Villa Bugatti. Una operaci√≥ per la qual tamb√© s’ha detingut, entre d’altres, l’alcalde de la localitat, el regidor d’urbanisme i l’arquitecte municipal. Segons l’informe de la Gu√†rdia Civil es tractaria de “prevaricaci√≥ en la construcci√≥ d’un centre de negocis, un restaurant i una escola concertada” en aquests terrenys que havien estat requalificats. Fruit d’aquest fil tamb√© investiguen la possible concessi√≥ irregular del concert a l’escola per part del departament d’Ensenyament i d’aqu√≠ les detencions del director general de Centres P√ļblics de la Generalitat, Josep Gonz√†lez-Cambray, i de la directora general de Centres Concertats i Centres Privats, Pilar Contreras.

El ple de l’Ajuntament de Cabrera va aprovar el febrer d’aquest any una modificaci√≥ del pla d’ordenaci√≥ urban√≠stica municipal (POUM) per permetre l’edificaci√≥ d’un nou centre d’educaci√≥ prim√†ria i secund√†ria als terrenys de Villa Bugatti que volia impulsar la Fundaci√≥ Pedag√≤gica El Brot, que ja disposa d’una escola a Sant Joan Desp√≠. El president d’aquesta fundaci√≥ √©s precisament Vendrell. I tamb√© hi estaria implicada Marta Molina, exregidora de Sant Joan Desp√≠ i estreta col¬∑laboradora de Vendrell durant molts anys.

Qui són els investigats en la causa pel finançament del Procés?

Subvencions i finançament
Durant aquests dos √ļltims anys, el jutjat d’instrucci√≥ 1 de Barcelona tamb√© ha intentat establir la relaci√≥ entre subvencions i el finan√ßament del Proc√©s, des del refer√®ndum de l’1-O fins a les despeses de Puigdemont a B√®lgica. En una entrevista a RAC1, Terradellas negava l’any passat cap irregularitat en les subvencions: “P oso la m√† al foc que no hem donat ni un euro perqu√® el president Puigdemont pugui viure a Brussel¬∑les o a Waterloo, ni tampoc per a l’1 d’Octubre”.

En aquesta l√≠nia aniria la investigaci√≥ sobre Josep Llu√≠s Alay, director de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont. Quan ha quedat en llibertat amb c√†rrecs, ell mateix ha apuntat que se li imputa la seva participaci√≥ al F√≤rum Crans Montana. “Per cobrar una factura en aquest f√≤rum en qu√® hi vaig participar com acad√®mic”, ha assegurat. El 2017, 2018 i 2019 Puigdemont va participar en aquest f√≤rum i la Gu√†rdia Civil investiga si se li haurien desviat diners a partir de les subvencions de la Fundaci√≥ Catalunya M√≥n de Terradellas.

La Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes √©s un altre dels epicentres dels escorcolls i en aquest cas s’investigarien irregularitats en el cobrament de subvencions i possible desviament de fons, una q√ľesti√≥ que s√≠ estaria en l’origen de la causa.

Organitzaci√≥ d’esdeveniments
Aix√≠ mateix, als responsables de l’empresa Events, Toni Fust√© i Roc Aguilera, se’ls investigaria segons algunes informacions publicades per suposades irregularitats en els actes que han organitzat per a formacions independentistes, entre els quals estaria el que va protagonitzar Carles Puigdemont el mes de febrer i va reunir 100.000 persones a Perpiny√†.

√Čs a dir, s√≥n causes a priori sense connexi√≥ directa entre elles i, sobretot, sense lligams aparents en la majoria dels casos amb la presumpta corrupci√≥ a la Diputaci√≥ de Barcelona, el tema que va motivar l’obertura de la instrucci√≥ judicial.
Informa:ARA.CAT (28-10-2020)

229 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: