LA MAJORIA DE CATALANS CREU QUE FELIP VI HA D’ABDICAR PER LA CORRUPCI√ď

Sis anys despr√©s d’haver accedit al tron, la figura del rei Felip VI obt√© una p√®ssima valoraci√≥ entre els catalans, molt per sota dels m√≠nims, en concret, un 2,73 en una escala de 0 a 10. A la vegada, la sortida que es dona a aquesta situaci√≥ no pot ser m√©s concloent: una majoria √†mplia, el 56,3%, creu que el monarca hauria d’abdicar per la corrupci√≥. Aquest √©s el contundent resultat d’una enquesta elaborada per l’Institut Feedback per a ElNacional.cat sobre la percepci√≥ que t√© la ciutadania catalana de la monarquia espanyola.

L’enquesta del centre demosc√≤pic que dirigeix Jordi Sauret, de 800 enquestes telef√≤niques realitzades entre el 29 de juny i el 2 de juliol i un marge d’error del 3,54%, evidencia el moment de m√†xim allunyament entre la instituci√≥ mon√†rquica i la ciutadania catalana. Felip VI rep directament les conseq√ľ√®ncies, tant de la crisi que afecta a la monarquia, agreujada pels √ļltims esc√†ndols de corrupci√≥ del rei em√®rit, Joan Carles I, com de la seva gesti√≥ en relaci√≥ amb el conflicte catal√†, singularitzada en el pol√®mic discurs que va fer el 3 d’octubre del 2017, que l’independentisme va rebre com un aval del monarca a la repressi√≥.

La CUP dona un zero a Felip VI
A la pregunta de “Quina valoraci√≥ dona al rei Felip VI, en una escala del 0 al 10”, els enquestats li atorguen una nota mitjana d’un 2,73. El rei rep una millor puntuaci√≥ entre les dones, d’un 3,19, mentre que els homes el valoren amb un 2,24. Per franges d’edat, la millor valoraci√≥ l’obt√© entre els enquestats de 65 anys o m√©s: un 3,74. I la m√©s baixa, un 2,41, entre els de 25 i 44 anys.


Flourish logoA Flourish chart

Per partits, nom√©s els enquestats que recorden haver votat pel PP a les √ļltimes eleccions al Parlament, el 21 de desembre del 2017, aproven el monarca, amb un notable: 7,58. En canvi, tota la resta el suspenen, inclosos els votants de Ciutadans, que li atorguen un 4,72 i del PSC, un 4,33. Tamb√© el suspenen els dels comuns, amb un 2,51; i, per descomptat, els votants de partits independentistes, entre els quals recull les valoracions m√©s baixes, molt per sota de la mitjana: un 1,26 entre els electors de JxCat, un 1,12 entre els d’ERC i un 0 absolut entre els de la CUP.

Renunciar a la corona, com l’em√®rit

El resultat de l’enquesta √©s igualment concloent en la pregunta sobre si Felip VI hauria d’abdicar davant els casos de corrupci√≥ coneguts darrerament en l’√†mbit de la Casa Reial espanyola, l’√ļltim dels quals la investigaci√≥ oberta per la fiscalia sobre les presumptes comissions irregulars del rei em√®rit, Joan Carles I en les obres de l’AVE a la Meca. Un 56,3% dels enquestats creu que Felip VI, que va accedir al tron el 19 de juny del 2014 despr√©s de l’abdicaci√≥ del seu pare per l’esc√†ndol de Botswana, hauria de seguir el mateix cam√≠: renunciar a la corona espanyola. Un 35,6% creu que no ho hauria de fer, mentre que el 8,1% restant no ho sap.

Flourish logoA Flourish chart
Per g√®neres, fins a un 61,1% dels homes creu que Felip VI ha d’abdicar, mentre que el percentatge de dones √©s del 51,8%. Per franges d’edat, els enquestats d’entre 18 i 24 anys s√≥n els que m√©s es decanten per l’abdicaci√≥, amb un 62,1%, mentre que el menor percentatge a favor, un 51,8% es dona entre els de 65 o m√©s anys.

Nom√©s un 50,8% del PSC en contra de l’abdicaci√≥
Quant a la distribuci√≥ del resultat per record de vot en les darreres eleccions catalanes, l’abdicaci√≥ de Felip VI divideix els electors entre els dos blocs pol√≠tics hegem√≤nics: l’independentisme a favor, de manera aclaparadora, mentre que els comuns i els unionistes estan en contra. Aix√≠, els electors de JxCat, amb un 83,5% i els d’ERC, amb un 81,3%, s√≥n els que es manifesten a favor de l’abdicaci√≥ de manera m√©s contundent, seguits dels de la CUP, amb un 62,1%. En canvi, els electors del PP, amb un 69,7%; Cs, amb un 59,9%; els comuns, amb un 57,4% i PSC, en aquest cas amb un significatiu 50,8%, estan en contra de l’abdicaci√≥.
Informa:ELNACIONAL.CAT (5-7-2020)

185 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: