LA MANCA D’UNITAT PERVERTEIX ELS PARTITS INDEPENDENTISTES

( GERARD SESÉ )

La manca d’unitat de l’independentisme, clau per esdevenir la llista més votada i assegurar-se les alcaldies i les àmplies majories a les diputacions, està obligant a forçar la màquina als partits per a buscar pactes i repartir-se el poder municipal.

La línia vermella que les mateixes formacions independentistes s’havien marcat durant la campanya era no arribar a acords amb els partits del 155, és a dir, PSC, PP i Cs o l’extrema dreta com Vox o PxCat. Però no han passat ni dos dies de les eleccions i, un cop amb els resultats del 26-M sobre la taula, ja sembla que el llistó del pactòmetre s’ha rebaixat i els socialistes entren al joc de la seducció postelectoral independentista.

I no se n’escapa ningú: tres exemples que afecten directament a JxCat, ERC i la CUP sobre les possibilitats d’acord amb els socialistes. Res tancat, però el simple plantejament ja fa mal. Uns casos que, possiblement, s’ampliaran d’ara endavant en altres municipis:

La diputació de Tarragona: JxCat i PSC

Segons publica el diari tarragoní MesDiari, “tot apunta al fet que l’acord entre JxCat i PSC per a governar la diputació de Tarragona quallarà en els pròxims dies”. De fet, explica que les converses es van iniciar ja dilluns amb l’objectiu de reeditar el pacte de govern a la Diputació de Tarragona. Segons el mitjà citat, els dos partits mantenen oberta la negociació perquè consideren que els pactes subscrits en anteriors mandats han estat molt positius i fructífers per al desenvolupament de la política a la Diputació i que no veuen cap mena d’inconvenient per fer-ne una reedició.

El govern de Reus: ERC i PSC

No sortim del Camp de Tarragona i és que ERC s’ha deixat estimar pel PSC després dels seus bons resultats. Sobre la possibilitat d’un pacte amb els socialistes, Noemí Llauradó ha explicat al Diari de Tarragona que tot i que hi ha un “context amb un partit socialista que en l’àmbit català i estatal s’ha mostrat partidari del 155” ha recordat que el PSC de Reus “va votar una moció en contra del 155” i que ara vols saber si “el PSC de Reus segueix pensant el mateix”, ja que ERC no descarta liderar el govern i que els republicans “no posen línies vermelles”.

L’alcaldia de Girona: CUP i PSC

A Girona, el cap de llista de la coalició Guanyem Girona, on hi ha Podem i CUP, Lluc Salellas, en una entrevista al Diari de Girona no descarta un pacte tripartit d’esquerres Guanyem-PSC-ERC. Afirma que s’ha de valorar en assemblea però entén que “que la baixada de Marta Madrenas i l’ascens de les esquerres ens obliga si més no a veure quins mecanismes tenim per concretar més polítiques republicanes i més polítiques d’esquerres i socials a Girona”. I també explica que plantejaran “una proposta a la resta de partits de la ciutat, per parlar-ne tant amb ells com amb la ciutadania”.

Informa:LAREPUBLICA.CAT (29-5-2019)

440 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: