LA MANIFESTACIÓ DE MADRID TÉ MÉS RESSÓ A L’ESTRANGER QUE A ESPANYA
La manifestació sobiranista a Madrid celebrada dissabte esdevenia històrica. Primer, perquè no comptava amb cap precedent. I segon, perquè ha estat el primer clam multitudinari a Madrid a favor del dret a l’autodeterminació i contra el judici que s’està celebrant al Tribunal Suprem. Prova d’aquesta importància són les pàgines que la premsa estrangera dedica a la mobilització.
Des d’Àustria, Der Standarddestacava en alemany que “desenes de milers d’activistes favorables a la independència participaren en la marxa sota el lema ‘l’autodeterminació no és un crim’”. “Per primera vegada, desenes de milers d’activistes a favor de la independència no van deixar anar la seua ira a Barcelona o altres ciutats catalanes, sinó en Madrid”, deia el periòdic editat a Viena, que destacava “la imatge inusual” de la manifestació. “Reiteradament, la gent cantava les paraules ‘llibertat presos polítics’ i mostraven fotos dels acusats. El cèntric passeig del Prado va estar completament immers dels colors groc, roig i blau de l’estelada, la bandera del moviment independentista català”.
També en alemany es feia ressò el diari bavarès Suddeutsche Zeitung. “Activistes i simpatitzants del moviment independentista català prenen els carrers de Madrid per protestar pel judici de 12 líders separatistes”. El setmanari Der Spiegel, també alemany, comenta la notícia explicant el judici que ha motivat, en bona part, la convocatòria de la manifestació. Titlla el procés judicial de “controvertit” i esmenta una piulada de Carles Puigdemont a Twitter, en què dona les gràcies als presents.
Molt ressó
“La manifestació”, continua Der Spiegel, “estava encapçalada pel president regional de Catalunya, Quim Torra, i nombrosos alcaldes de la regió. ‘Espanya, escolta aquest crit de llibertat, aquest crit d’independència’, digué Torra”. El setmanari alemany destaca també les altes temperatures de Madrid durant la jornada de la manifestació: 25 graus per a una marxa d’ambient “relaxat i tranquil”.
Des del Regne Unit, The Guardian feia una prèvia de la manifestació. “Hi haurà una forta presència policial per garantir que l’esdeveniment es desenvolupe pacíficament i que s’eviten les possibles confrontacions amb grups d’extrema dreta que s’oposen a la independència catalana”. La cadena BBC destaca els 120.000 manifestants comptabilitzats pels convocats i els 18.000 xifrats per la policia espanyola. Esmenta també que la manifestació va ser organitzada per “60 associacions de tot Espanya” i assegura que “la crisi de Catalunya és considerada la més greu que ha colpejat Espanya des de l’etapa del dictador feixista Francisco Franco, que va morir el 1975”.
El rotatiu belga Het Laatste Niews explica que “ha estat la primera vegada que les manifestacions contra el judici s’han celebrat fora de Catalunya”. Més a prop, L’independant de Perpinyà dona per bona la xifra d’assistència calculada pels convocants: 120.000 persones. El diari editat a la Catalunya Nord reflexionava sobre la “crisi catalana”, que “és provable que jugue un paper molt important en les eleccions generals programades per al 28 d’abril, quan s’enfrontaran tres partits de dreta: el Partit Popular, conservador; els centrats de Ciutadans i l’extrema dreta de Vox, recentment arribat a l’escena política espanyola. Tots tres partits donen suport a una actitud de fermesa cap als separatistes catalans. Les enquestes atorguen majoria d’escons al Partit Socialista del cap de Govern Pedro Sánchez, però aquest no tindria èxit com per obtenir la majoria absoluta. El PSOE necessitaria el suport de les formacions catalanes per governar”.
A l’altra banda de l’Atlàntic, The Washington Post destaca en una notícia d’agència també publicada per The New York Times que “manifestants a Madrid donen suport als separatistes catalans jutjats”. “Una pancarta que deia ‘l’autodeterminació no és un crim’ va obrir la manifestació amb els polítics catalans al capdavant. En declaracions als periodistes, el president regional de Catalunya va dir que la marxa a Madrid era necessària per denunciar un judici que va qualificar de ‘farsa’. Molts separatistes a Catalunya creuen que els acusats al Tribunal Suprem són presos polítics que estan sent jutjats per les seues idees. Espanya diu que el procés judicial és just i que els seus tribunals són totalment independents del Govern”.
El ressò de les mobilitzacions sobiranistes i del judici al Suprem continua present a l’estranger setmana rere setmana.
Informa:ELTEMPS.CAT (18-3-2019)