LA MINISTRA D’EDUCACIÓ SOSTÈ QUE EL GOVERN HAURÀ D’EXECUTAR LA SENTÈNCIA DEL CASTELLÀ

Madrid – 1 desembre 2021 11.06 h
La ministra d’Educació sosté que el Govern haurà d’executar la sentència del castellà: “Confio que sigui responsable”
La CUP avisa l’executiu espanyol que “la gent els passarà per sobre” mentre PP i Cs reclamen que obligui a complir-la
ACN – Madrid

La ministra d’Educació, Pilar Alegría, ha insistit que el Govern haurà d’executar la sentència del TSJC avalada pel Suprem que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà a Catalunya. “El nostre govern respecta i acata les sentències judicials, no hi ha debat sobre aquesta qüestió”, ha dit Alegría aquest dimecres al matí en la sessió de control al Congrés. La titular d’Educació ha defensat que és la Generalitat qui ha d’executar-la i ha confiat que actuï “de forma responsable”. Davant les preguntes de PP i Cs sobre com garantirà que el Govern compleix, Alegría ha demanat “no anticipar-se a les decisions que ha d’adoptar la Generalitat” i ha garantit que l’executiu espanyol “seguirà vetllant pel compliment de les sentències”.

Alegría ha defensat davant PP i Cs que el model d’immersió lingüística a Catalunya “funciona bé” i que hi ha un “sentiment propi per al català que en cap moment es fa contra el castellà”. La ministra d’Educació ha argumentat que els alumnes catalans acaben la seva formació adquirint competències tant de català com de castellà. Alegría ha retret al PP i a Cs manca de projecte polític per a la majoria de Catalunya.

Tanmateix, en resposta a una pregunta de la CUP, Alegría també ha afirmat que la sentència del TSJC “no va en contra del català”, ja que “defensar el castellà no significa anar en contra del català”, que “està perfectament protegit en la Constitució”. La portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, ha criticat que Alegría parli de la sentència “com si fos neutra” i “aliena a una dinàmica catalanòfoba” de la justícia espanyola.

“És una guerra a la llengua catalana. Un pols entre una legalitat ultraconservadora obsessionada amb acabar amb el català i una legitimitat fundada pel patrimoni col·lectiu d’un poble, per un model educatiu d’èxit i una llengua parlada per milions de persones”, ha argumentat Vehí.

La portaveu cupaire ha avisat que el govern espanyol té dues opcions: o posar-se al costat del poble català o al costat de la “campanya ultraconservadora” contra la llengua. Vehí ha avisat que si es decanten per la segona opció “la gent els passarà per sobre”. “No serà la primera vegada a Catalunya que es defensa la llengua contra un govern de Madrid i els tribunals espanyols”, ha advertit.

En canvi, el diputat del PP Óscar Clavell ha denunciat que el no compliment de la sentència seria “atropellament contra el castellà” a Catalunya i ha preguntat al govern espanyol si pujarà “al tren dels constitucionalistes o al dels insurrectes que governen a Catalunya”. La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha demanat a Alegría si permetrà que el Principat sigui un “’far west’ lingüístic”. “Oblidin el deute amb ERC”, ha reclamat.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (1-XII-2021)

230 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: