LA MISTERIOSA DESAPARICI√ď DEL TSUNAMI

“La misteriosa desaparici√≥ del Tsunami ”
El moviment de desobediència civil va assegurar el 4 de gener que continuaria actuant, però després ha desaparegut sense donar explicacions *** Les Corts eviten de posar data al nou model de finançament per no pressionar Sánchez *** Els cotxes andorrans podran circular per la ZBE de Barcelona

( PERE MART√ć )
Protestes. El Tsunami Democr√†tic va tenir un paper essencial en les protestes contra la sent√®ncia dels dirigents independentistes la tardor de l‚Äôany passat. En un anonimat for√ß√≥s, per esquivar la repressi√≥, va preparar un seguit de mobilitzacions per a canalitzar el rebuig social a les condemnes del Tribunal Suprem espanyol. Les primeres mobilitzacions van ser un √®xit: l‚Äôocupaci√≥ de l‚Äôaeroport i el tall de la AP-7 a la Jonquera. Van aconseguir un ress√≤ internacional impressionant, que va fer trontollar l‚Äôestat espanyol. Fins i tot el ministre d‚ÄôInterior, Fernando Grande-Marlaska, va qualificar de ‚Äėterrorista‚Äô una organitzaci√≥ que basava l‚Äôacci√≥ en la desobedi√®ncia pac√≠fica i es va comprometre a detenir-ne els responsables la setmana despr√©s de les eleccions del 10 de novembre. I encara no ho ha fet, afortunadament.

L‚Äôacusaci√≥ de Grande-Marlaska pretenia criminalitzar el car√†cter pac√≠fic de les seves accions i justificar una aut√®ntica cacera polic√≠aca contra els qui van participar en aquelles convocat√≤ries. Tot i que el Tsunami ja no actua, la repressi√≥ contra els manifestants es mant√©. Setmanalment, els investigats per les accions contra la decisi√≥ del Tribunal Suprem espanyol van rebent citacions. Aquests darrers dies s‚Äôha disparat amb una onada de dues-centes citacions. La major part segueixen un mateix patr√≥. Els imputen c√†rrecs de desordres p√ļblics, danys i delicte contra la seguretat en el tr√†nsit, per haver tallat la AP-7 l‚Äô11 i el 12 de novembre. 138 persones van ser identificades a la Jonquera i 61 m√©s a Salt, on la mobilitzaci√≥ promoguda pel Tsunami Democr√†tic es va acabar dissolent. Les citacions les van lliurar la setmana passada personalment agents de la Gu√†rdia Civil, perqu√® el cas √©s centralitzat a la comand√†ncia de Sant Andreu de la Barca. Alguns se senten desemparats pel Tsunami, que no ha donat senyals de vida, tot i que discretament ha ofert suport legal als encausats.

L‚Äô√ļltim comunicat del Tsunami √©s del 14 de gener i diu que continua actiu, reflexiu i propositiu. Despr√©s de valorar que el lema ‚ÄėSpain sit and talk‚Äô havia estat assumit en l‚Äôagenda pol√≠tica, anunciava una ‚Äėsegona onada‚Äô de protestes que no ha comen√ßat. El perqu√® d‚Äôaquesta desaparici√≥ l‚Äôhaur√† d‚Äôexplicar el Tsunami, per√≤ d‚Äôentrada, les interpretacions ‚Äėconspiranoiques‚Äô que s‚Äôhan fet sobre la seva desaparici√≥ s√≥n una manca de respecte pels organitzadors, que han arriscat la seva llibertat per canalitzar les protestes de l‚Äôoctubre. No √©s cap broma. Els responsables del Tsunami Democr√†tic, si s√≥n enxampats, poden anar a la pres√≥, perqu√® tot i fer desobedi√®ncia civil pac√≠fica, Grande-Marlaska va qualificar les seves accions de terrorisme i la just√≠cia espanyola no en far√† pas una valoraci√≥ inferior al ministre, un ministre que ara ha estat investit, curiosament, per aquells que participaven en les protestes del Tsunami. L‚Äôindependentisme de sof√† √©s molt gratificant, perqu√® permet de pontificar sense risc d‚Äôanar a la pres√≥. Per√≤ si tots els qui pontifiquen haguessin anat a tallar la Jonquera, potser el moviment encara existiria.

El problema √©s que el silenci del Tsunami ha suscitat desconfian√ßa. L‚Äôindependentisme pot entendre molt b√© que la repressi√≥ els hagi obligats a plegar, o que ja no considerin necessari d‚Äôactuar perqu√® han aconseguit les reivindicacions, amb el di√†leg que ha de comen√ßar entre els governs espanyols i catal√†. El Tsunami no va enganyar ning√ļ: demanava ‚Äėsit and talk‚Äô, no pas la independ√®ncia. L‚Äôapropiaci√≥ del seu lema per part d‚ÄôERC, per justificar la investidura de Pedro S√°nchez, va fer mal a la seva imatge de transversalitat. Per√≤, m√©s enll√† del partidisme, molta gent troba a faltar una explicaci√≥ d‚Äôaquesta desaparici√≥ silenciosa, despr√©s d‚Äôun comunicat que prometia noves accions. Si realment han decidit de dissoldre‚Äôs, hi tenen tot el dret, per√≤ l‚Äôindependentisme tamb√© t√© el dret de saber-ho. Perqu√® la repressi√≥ continua i perqu√® hi pot haver gent disposada a agafar el relleu per promoure la desobedi√®ncia civil i tornar a omplir uns carrers que un dia van ser de l‚Äôindependentisme i ara s√≥n semideserts.

Informa:VILAWEB.CAT (20-2-2020)

234 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: