LA MONCLOA A L’ADVOCACIA: CAL ACATAR LA SENT√ąNCIA DE LUXEMBURG

Joc de malabars a La Moncloa en l‚Äô√ļltim Consell de Ministres de l‚Äôany. La portaveu en funcions Isabel Cela√°, que ha comparegut en el lloc de Pedro S√°nchez, ha comen√ßat la roda de premsa recordant que les decisions de la justicia europea s√≥n tamb√© espanyoles, i que per tant s‚Äôhan d‚Äôacatar. No obstant aix√≤, la dirigent socialista tamb√© ha adm√®s que ‚Äúignora‚ÄĚ per on anir√† l‚Äôinforme de l‚ÄôAdvocacia de l‚ÄôEstat sobre la immunitat d‚ÄôOriol Junqueras, del qual est√† pendent ERC en les negociacions per la investidura. Tot i aix√≠, ha recordat el que ja va fer el passat juny: informar a favor del perm√≠s per sortir de pres√≥ i recollir l‚Äôacta d‚Äôeurodiputat. L‚Äôha apressat a fer-ho com abans millor.

Aix√≠, preguntada sobre quina ser√† la l√≠nia d‚Äôactuaci√≥ dels serveis jur√≠dics de l‚ÄôEstat, Isabel Cela√° ha adm√®s que des de l‚Äôexecutiu ‚Äúno saben qu√® dir√† l‚Äôinforme‚ÄĚ, sin√≥ que nom√©s ‚Äúsaben el que va dir en el seu moment‚ÄĚ, que va ser informar favorablement al perm√≠s de Junqueras per sortir de la pres√≥ i recollir l‚Äôacta d‚Äôeurodiputat davant la Junta Electoral Central, a Madrid. En tot cas, ha apressat l‚ÄôAdvocacia a fer-ho com abans millor, i si pot ser aquest dilluns, perqu√® doni temps material a una investidura abans de Reis.

Conscient que seria el principal focus d‚Äôatenci√≥ de la roda de premsa, la dirigent socialista ja s‚Äôha posat la bena abans de la ferida en la seva intervenci√≥ inicial, tot recordant que ‚Äúel Tribunal de Luxemburg √©s l‚Äôint√®rpret suprem‚ÄĚ de la legalitat a la Uni√≥ Europea. ‚ÄúNo √©s una inst√†ncia estrangera, no √©s l‚Äôexecutor d‚Äôun Codi Penal imposat als espanyols‚ÄĚ, ha defensat Cela√°, que ha insistit que ‚Äúno hi ha dues just√≠cies‚ÄĚ i que ‚Äúels jutges europeus s√≥n tan nostres com els nacionals‚ÄĚ. Despr√©s d‚Äôaix√≤, ha reblat: ‚ÄúAra el Suprem far√† la seva feina, que √©s aplicar la llei amb proporcionalitat i seguint el principi de legalitat‚ÄĚ.

Davant dels terminis que est√† apurant l‚ÄôAdvocacia de l‚ÄôEstat, que t√© fins al 2 de gener, Cela√° ha subratllat que √©s una sent√®ncia ‚Äúinnovadora‚ÄĚ i que ‚Äúcanvia la doctrina‚ÄĚ que fins ara hi havia sobre l‚Äôadquisici√≥ de la condici√≥ d‚Äôeurodiputat, i que per aix√≤ l’estan estudiant. ‚ÄúL‚ÄôAdvocacia de l‚ÄôEstat √©s aut√≤noma per a prendre i gestionar els terminis com millor li sembli‚ÄĚ, ha defensat. Aix√≤ s√≠, ha adm√®s que ‚Äúesperen que arribi com abans millor‚ÄĚ.

En aquest context, la portaveu en funcions ha intentat desvincular-ho de les negociacions per la investidura: ‚ÄúEls pol√≠tics hem de fer la nostra feina, que √©s donar al pa√≠s el govern que necessita‚ÄĚ. Ha evitat donar per trencades les negociacions amb Esquerra: ‚ÄúLes negociacions no s‚Äôhan trencat, i el que no est√† trencat est√† en curs‚ÄĚ. Ha reiterat que ‚Äúno hi ha opci√≥ B‚ÄĚ, en cas de frac√†s de la via d‚ÄôERC per la investidura.

Des dels temps de Jos√© Luis Rodr√≠guez Zapatero, despr√©s de l‚Äô√ļltim Consell de Ministres de l‚Äôany, el president del govern compareixia davant la premsa. Tamb√© ho va fer Mariano Rajoy quan estava en funcions. Aquest cop, per√≤, Pedro S√°nchez no ha comparegut. En el seu lloc, Isabel Cela√° ha fet el balan√ß de l‚Äôany, recordant tot el que ha fet l‚Äôexecutiu estatal malgrat estar en funcions, des de ‚Äúla major oferta d‚Äôocupaci√≥ p√ļblica des del 2008‚ÄĚ fins a l‚Äôexhumaci√≥ del dictador Francisco Franco. ‚ÄúAquest govern ha treballat‚ÄĚ, ha deixat clar, instant a formar govern per fer front a les necessitats m√©s immediates.

206 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: