LA MONCLOA AGITA ARA LA SENTÈNCIA DEL SUPREM

( PERE MARTÍ )
La mateixa persona del govern del PSOE que va dinamitar la negociació amb Podem filtrant a la premsa el document amb les seves exigències s’ha encarregat avui de tancar la porta a qualsevol acord de coalició amb la formació de Pablo Iglesias per al setembre. És la vice-presidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, la màxima responsable de les negociacions. Les metadades dels documents filtrats, en què també hi havia la proposta socialista de càrrecs per a Podem, demostraven que havien sortit del seu despatx. Calvo era la màxima responsable de les negociacions i la seva actuació és la prova més evident que el PSOE no ha volgut mai un govern de coalició.

Normalment, les conferències de premsa del divendres a la Moncloa les fa la portaveu Isabel Celáa, però avui hi ha volgut sortir Calvo per deixar les coses clares. La vice-presidenta, criada en el socialisme andalús de Manuel Chaves, va ser l’encarregada del PSOE per a pactar amb el govern del PP l’abast de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. Forma part d’aquell socialisme amb sentit d’estat, en el pitjor sentit del terme, plegat sempre als interessos de l’establishment. L’actitud de menyspreu del PSOE envers Podem només s’explica per la negativa de l’establishment econòmic a acceptar membres del partit de Pablo Iglesias en carteres ‘sensibles’. L’excusa que un membre de Podem no pot dirigir Hisenda per manca d’experiència és ridícula en una Espanya que ha tingut ministres sense estudis –amb tots els respectes envers les persones que no en tenen. Unes altres, quan no en tenen, es fan els títols a mida.

Tancada definitivament la porta a Podem, ara el PSOE té pressa per a trobar l’abstenció del PP o Cs i poder fer la investidura abans del 23 de setembre. Calvo ha posat com a excusa que Espanya no pot afrontar la sentència del Tribunal Suprem amb un govern en funcions. Amb aquesta afirmació, d’una banda anuncia que la sentència serà dura, cosa que confirmen els advocats, i de l’altra, que, si hi ha una resposta contundent, l’estat espanyol hi respondrà amb fermesa. La vice-presidenta ha confessat que el govern espanyol està ‘preocupat’ per la reacció que hi pugui haver a Catalunya i ha demanat col·laboració al PP i Cs per poder donar-hi una resposta conjunta amb ‘altura d’estat’. És a dir, amb més repressió.

La pressa que té ara Calvo és la mateixa que tenia Gabriel Rufián, que sap que al setembre serà molt més difícil de justificar una abstenció en canvi de res, per la proximitat de la Diada i la sentència, quan l’independentisme estarà més mobilitzat. Tot i que la investidura va ser fallida, l’abstenció gratuïta d’ERC ha generat algunes crítiques al partit. Per això Calvo ha dit que caldrà explorar unes altres vies amb vista al setembre, lluny de Podem i els independentistes, que requereixen l’abstenció de Ciutadans i el PP.

Aquesta crida a fer pinya per fer front a la resposta que pugui donar Catalunya a la sentència del Suprem pot ser una excusa per a fer quadrar el PP i Ciutadans i facilitar la investidura de Sánchez, però també és la millor demostració de la feblesa del govern espanyol. Aquesta feblesa seria una oportunitat per a l’independentisme si sabés demostrar la seva força quan es fessin públiques les sentències. Partits i entitats preparaven avui a Waterloo la resposta en una reunió del Consell de la República malgrat les diferències que mantenen, però a Madrid ja estan preocupats abans de saber què passarà.
Informa:VILAWEB.CAT (27-7-2019)

315 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: