LA MONCLOA CONTROLA DIRECTAMENT ELS MOSSOS SENSE APLICAR EL 155

( PERE MARTÍ )
Somriures. Fa només una setmana, el general en cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, pronunciava aquestes paraules: ‘Ens enfrontem tots a la realitat que els pretesos somriures revolucionaris es converteixen amb més facilitat que no es pugui pensar o desitjar en el rictus que dissimula l’odi i la mesquinesa capaç de generar destrucció, dolor i sofriment, sota la justificació de la defensa d’una causa que la llei no preveu.’ Era un discurs pronunciat a la caserna de Sant Andreu de la Barca amb motiu del sant de la patrona del cos, en el qual va reivindicar la violència contra la gent durant el referèndum de l’1-O. Va prometre que ho tornaria a fer i ha complert la seva paraula.

Garrido és un dels sis membres del Centre de Coordinació (Cecor) que hi ha al Departament d’Interior, on es dirigeix la repressió dels Mossos d’Esquadra, la policia espanyola i la Guàrdia Civil contra les mobilitzacions independentistes. L’hi acompanyen el comissari de la policia espanyola, José Antonio Togores; el director adjunt de la policia espanyola, José Ángel González Jiménez; i el comissari del Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent. La seva feina la supervisen el nou director de la policia catalana, Pere Ferrer, i el director del gabinet d’estudis del ministre d’Interior espanyol, el comissari de policia José Antonio Rodríguez González, en contacte permanent amb el ministre Fernando Grande-Marlaska.

L’equilibri de forces en aquest centre de ‘coordinació’ es decanta clarament cap als cossos policíacs espanyols i no és diferent –potser fins i tot és pitjor– al que implicaria l’aplicació de la llei de seguretat espanyola o l’article 155. Els Mossos són intervinguts de facto pel Ministeri d’Interior espanyol i actuen amb els criteris policíacs que dicta el govern espanyol i no la Generalitat. La prova és que la policia espanyola fa feina d’ordre públic que correspon estatutàriament als Mossos. En teoria, s’havien de limitar a vigilar edificis públics de l’estat espanyol. Tot això no lleva responsabilitat al govern de la Generalitat, perquè ha acceptat aquesta ‘coordinació’ que a la pràctica es converteix en una subordinació. Si s’apliqués la llei de seguretat espanyola o el 155 no es notaria cap diferència en l’actuació que acompleixen els Mossos aquesta setmana. És normal que la Moncloa aplaudeixi la repressió dels Mossos perquè els té a les seves ordres.

Grande-Marlaska no té gens de pressa a prendre mesures extraordinàries perquè ja li va bé que la repressió l’apliquin els Mossos d’Esquadra, fent veure que continuen sota les ordres de la Generalitat. És una estratègia per a desprestigiar el cos –a la qual es presten molts comandaments– i alhora no haver d’assumir responsabilitats polítiques per la repressió. Les responsabilitats se les continua carregant la Generalitat, encara que no mani, i concretament el conseller d’Interior, Miquel Buch, que és el que posa la cara perquè la hi trenquin. Si el govern de Sánchez acaba aplicant la llei de seguretat espanyola serà per motius polítics i electorals, però del punt de vista policíac ja s’aplica.

Els Mossos són els mateixos avui que el dia del referèndum. El canvi, és en el comandament. Ara, per exemple, han recuperat la tècnica del ‘carrusel’ per a reprimir manifestants, que consisteix a envestir-los amb les furgonetes, amb el risc d’aixafar-los. Una tècnica prohibida pel Departament d’Interior el mes de maig passat. Arran d’aquesta situació, el govern català s’ha estimat més fer pinya i defensar l’actuació dels Mossos. Aquest matí hi ha hagut gabinet de crisi al Palau de la Generalitat, amb el president, Quim Torra; el vice-president, Pere Aragonès; la consellera de Presidència, Meritxell Budó; la de Justícia, Ester Capella; i el conseller Buch. La reunió ha estat tensa, però no per Buch. De primer, es preveia fer ‘un mut’ perquè els mitjans de comunicació tinguessin imatges, però ERC no ho ha acceptat. Amb tot, cap dels presents no ha demanat la dimissió de Buch, però sí que li han exigit més transparència a l’hora d’explicar les actuacions dels Mossos. Després de la reunió, i d’ajornar dues vegades una conferència de premsa, Buch ha fet una compareixença en què no ha parlat pas de dimitir i ni tan sols ha fet autocrítica sobre algunes actuacions dels Mossos que no es corresponen a una policia democràtica.

Informa:VILAWEB.CAT (16-10-2019)

400 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: