LA MONCLOA EVITA NOUS RECURSOS QUE INTERFEREIXIN EN LES CONVERSES AMB ERC

Davant les eleccions generals del 10 de novembre, el Govern en funcions de Pedro Sánchez va desplegar una contundent reacció contra diferents iniciatives del Govern i el Parlament de ­Catalunya. El Consell de Ministres va aprovar gairebé en cada una de les seves reunions plantejar fins a deu incidents d’execució de sentència contra resolu­cions o acords de Parlament, va recórrer contra el pla d’acció exterior de la Generalitat i va cursar el decret llei contra la denominada república digital catalana en tot just un mes, entre el 4 d’octubre i el 8 de novembre. Alhora, el mateix líder del PSOE elevava el to contra l’independentisme català en plena campanya electoral i proposa tornar a tipificar com a delicte els referèndums il·legals, unes mesures per posar fi a l’“ús sectari” de TV3 o una altra assignatura obligatòria a tot el territori espanyol sobre els valors constitucionals.

L’escrutini de les urnes del 10- N, l’immediat canvi d’estratègia de Sánchez i les negociacions obertes a la cursa per l’esquerra, primer amb Unides Podem i després amb Esquerra Republicana de Catalunya per armar una majoria suficient per a la investidura, van frenar en sec tant l’efervescència declarativa contra l’independentisme com la bateria de recursos judicials disparada sense parar des de la Moncloa.

“Calma i a continuar treballant”, recepten al PSOE per apaivagar el malestar d’Esquerra i salvar la pròxima cita

L’acord, ara, és possible. I el Consell de Ministres va evitar ahir que nous recursos puguin ­interferir i dificultar encara més les converses –ja per si mateix complexes– en curs amb ERC per desbloquejar la investidura de Sánchez com més aviat millor.

L’última resolució sobre l’autodeterminació i la reprovació del Rei aprovada al Parlament el 26 de novembre per JxCat, ERC i la CUP, amb què els partits independentistes van mirar d’ esquivar el veto imposat pel Tribunal Constitucional, va ser rebuda per la Moncloa amb l’avís que s’es­tudiaria la manera de recórrer, en espera que es publiqués ofi­cialment.

La portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, va insistir divendres que calia esperar a la publicació i, quan la van informar que s’acabava d’oficialitzar, va assegurar que al llarg del pròxim Consell de Ministres es prendria una decisió. El Gabinet de Sánchez es va reunir ahir –ja que avui, dia de la Constitució, és festiu–, i al final de la cita, pregun­tada per aquest tema, Celaá es va limitar a respondre que aquesta resolució “es continua estu­diant”.

La ministra portaveu, però, no va aclarir quins dubtes jurídics pot presentar aquest recurs ni va voler donar pàbul que l’espera tingui cap relació amb les nego­ciacions en curs amb ERC. En canvi, sí que va voler subratllar que “el Govern es deu al principi de legalitat, i no acceptarà de cap manera cap vulneració de la legalitat”.

Mentrestant, socialistes i republicans van aconseguir reconduir l’inesperat desacord que dimecres va semblar que fins i tot ­amenaçava de dinamitar les negociacions. La interpretació que Sánchez ja donava públicament per fet l’acord amb ERC, amb les declaracions que va fer des de Londres, va causar malestar ­entre els republicans. Fins i tot van fingir amb suspendre la nova reunió dels equips negociadors prevista per a dimarts que ve.

A la Moncloa i Ferraz es van encendre alarmes, hi va haver trucades en diferents direccions i el conat d’incendi es va apagar de seguida. “Una tempesta en un got d’aigua”, provocat pel que van qualificar de malentès. Les aigües van tornar al seu curs: “Calma i a continuar treballant”, van receptar els negociadors socialistes. I la cita de dimarts que ve entre les dues parts es manté segons la previsió, per bé que l’episodi, això sí, convida els socialistes a anar amb peus de plom.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (6-12-2019)

246 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: