LA MONCLOA NOMÉS EXCLOU DE LA INVESTIDURA VOX I…L’INDEPENDENTISME

(JUAN CARLOS MERINO, MADRID)

“Els espanyols van ser clars amb el seu vot: volen que governi el PSOE. No hi ha cap altra alternativa possible. O governa el PSOE o governa el PSOE”. Pedro Sánchez ho va advertir ahir a la nit , després de rebre i acceptar l’encàrrec del Rei de ser el candidat a la investidura com a president del Govern central. Aquest mandat, va assegurar, és el majoritari dels espanyols expressat a les urnes el 28 d’abril, i “es va veure reforçat” a les eleccions del 26 de maig, en què el PSOE va tornar a ser la primera força política. “És un honor poder liderar Espanya, el nostre gran país”, es va felicitar.

I ja va anunciar el seu propòsit de “governar des dels valors progressistes que encarna el PSOE i amb la voluntat de construir grans consensos, dialogant amb tots, amb totes les forces polítiques dins del marc constitucional”. La setmana que ve Sánchez obrirà una ronda de contactes formals amb els líders dels tres principals partits després del PSOE, “perquè són els que poden facilitar o bloquejar la investidura”, va dir amb referència a Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Ciutadans) i Pablo Iglesias ( Unides Podem). A tots ells els va demanar, abans de res, responsabilitat i altura de mires. I els proposarà consensos en diversos capítols amb què vol “avançar en la justícia social”. Va reclamar “grans acords de país” que “exigiran consensos que transcendeixin els límits dels nostres propis projectes partidistes”. I va insistir que “no hi ha una majoria alternativa a la que proposa el PSOE, perquè els espanyols ho han volgut així”.

Calvo prioritza la governabilitat d’Espanya a formar un executiu d’esquerres a Navarra

Ja al matí Carmen Calvo va subratllar que “en aquest moment no hi ha res que indiqui que Sánchez no pugui ser investit”. El Congrés ja és una cambra de compressió en què estan a punt d’ignició mil hipòtesis i especulacions sobre la investidura i el futur govern de Sánchez. Les úniques certeses són que una repetició de les eleccions beneficiaria, en primer lloc, Sánchez, i també que no hi ha cap altra alternativa d’investidura que la del líder del PSOE.

Ara comença la negociació. I, segons l’equip de Sánchez, les úniques formacions que en seran excloses seran “les que se situen fora de la Constitució amb les seves propostes”. És a dir, tant la ultradreta de Vox com l’independentisme català d’ERC i JxCat i el basc de Bildu. Aquests són els “límits” que va posar Calvo davant un PSOE que va situar com a “garant de la defensa de la Constitució”. La vicepresidenta en funcions va reclamar, en aquest sentit, l’abstenció del PP i de Ciutadans en la investidura de Sánchez. “Haurien de deixar governar el PSOE”, va dir en al·lusió a Casado i Rivera perquè no obstaculitzin la governabilitat d’ Espanya. Així és, a parer seu, com haurien d’interpretar els resultats de les urnes. “S’haurien de col·locar en una posició raonable”, va insistir.

El secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, va asse­gurar al seu torn que ja estan “parlant amb tots, perquè és una obli­gació democràtica, tret de les
formacions radicals que qüestionen la posició de trobada que hem de tenir els partits que defensem l’ordre constitucional”. “Amb els únics amb qui no parlem és amb Vox, Bildu i els independentistes”, va concloure Ábalos.

El mateix Sánchez va assegurar que entén que els uns i els altres fixin posicions prèvies: Casado i Rivera anunciant el rebuig a la seva investidura o Iglesias demanant entrar al govern. Calvo, això sí, va recordar que la posició del líder d’ Unides Podem va quedar “bastant minvada” després de les elec­cions. I la vicepresidenta en funcions també va advertir, davant l’aposta dels socialistes navarresos de governar aquesta comunitat foral, que al si del PSOE “hi ha prioritat de responsabilitats”. “I tenim la responsabilitat de governar Espanya”, va avisar.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (9-6-2019)

412 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: